Begravelsen af kendt palæstinensisk journalist endte i kaos

Drabet på den erfarne palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh er forvandlet til politisk propaganda. En udvikling, hun næppe selv ville have bifaldet, havde hun været i live

Under begravelsesoptoget i Østjerusalem fredag eftermiddag kom det til voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og det israelske politi. Palæstinensere hev israelske flag ned langs vejen og politiofficererne stormede optoget så selv kisten med Shireen Abu Akrehs lig på et tidspunkt var ved at blive tabt på jorden.
Under begravelsesoptoget i Østjerusalem fredag eftermiddag kom det til voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og det israelske politi. Palæstinensere hev israelske flag ned langs vejen og politiofficererne stormede optoget så selv kisten med Shireen Abu Akrehs lig på et tidspunkt var ved at blive tabt på jorden. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix.

Tidligt onsdag morgen dræbte en enkelt kugle affyret fra et automatgevær en af de personer, der har dækket Israel-Palæstina-konflikten mest intenst. Den 51-årige kristne palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh døde på stedet, da kuglen ramte hende ved øret, mens hun dækkede sammenstød for tv-stationen al-Jazeera i flygtningelejren i Jenin på Vestbredden. 

Og siden det øjeblik har den mangeårige konflikt mellem Israel og palæstinenserne igen vist en af sine mange grimme sider. For drabet på den erfarne, sobre og vellidte journalist giver anledning til gensidige beskyldninger og forsøg på politisk vinding, samtidig med, at hændelsen også fremstiller israelernes - og palæstinensernes - manglende vilje og evne til at samarbejde. Også når det gælder en kendt person, der har brugt størstedelen af sit liv på at forklare, analysere og fortælle om den vedvarende konflikt. Under begravelsesoptoget i Østjerusalem fredag eftermiddag kom det til voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og det israelske politi. Palæstinensere hev israelske flag ned langs vejen og politiofficererne stormede optoget så selv kisten med Shireen Abu Akrehs lig på et tidspunkt var ved at blive tabt på jorden.

Fra de første minutter efter Shireen Abu Aklehs død har tv-stationen al-Jazeera, den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, og en række af fremtrædende palæstinensiske politikere placeret skylden for hendes død hos Israel. Ord som “koldblodig henrettelse" og "snigmord” er blevet brugt. Hun bliver kaldt for en “martyr”, som om hun var en aktiv del af konflikten mellem Israel og palæstinenserne. 

Modsat har Israels premierminister, Naftali Bennett, indikeret, at Shireen Abu Akleh snarere blev ramt af de væbnede palæstinensere i Jenin. Han har tweetet en videooptagelse af væbnede palæstinensere, der skyder i blinde ned ad en gyde. Men gps-lokalisering af gyden og det sted, Shireen blev dræbt, viser, at hun med overvældende sandsynlighed ikke kunne være blevet ramt af skuddene i gyden. 

Efter Bennetts tweet henvendte Israels udenrigsminister, Yair Lapid, sig forgæves til den palæstinensiske ledelse med et forslag om at foretage en fælles israelsk-palæstinensisk efterforskning af hændelsen. 

Sandheden er, at ingen på nuværende tidspunkt med sikkerhed ved, hvem der dræbte Shireen Abu Akleh. 

Kan det have været en kugle fra en israelsk soldat? Ja.

Kan det have været en kugle fra væbnede palæstinensere? Ja.

Den 51-årige kristne palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh, som arbejdede for den arabiske tv-station Al-Jazeera, blev dræbt under uafklarede omstændigheder i onsdags og mindes her med et vægmaleri i Gaza City.
Den 51-årige kristne palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh, som arbejdede for den arabiske tv-station Al-Jazeera, blev dræbt under uafklarede omstændigheder i onsdags og mindes her med et vægmaleri i Gaza City. Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix

Med uviljen til at samarbejde risikerer Israel og palæstinenserne, at sagen aldrig bliver opklaret. Kuglen skal undersøges. Det samme skal gerningsstedet. Og jo længere tid, der går, des mindre er chancen for at få et entydigt svar.  

Den palæstinensiske præsident Abbas ønsker at overlade efterforskningen til Den Internationale Straffedomstol, ICC. Ikke fordi Israel og palæstinenserne er ude af stand til selv at efterforske drabet. Men dels fordi han ikke stoler på Israel, og dels fordi han ønsker at bruge drabet i politisk øjemed. Til at skabe debat om Israel og dets besættelse af dele af Vestbredden.

Der er næppe nogen tvivl om, at havde Shireen Abu Akleh været i live, ville hun stå blandt de forreste i køen for at insistere på at få sagen grundigt undersøgt. Uden politiske undertoner. Gennem sin karriere som al-Jazeera-journalist siden 1997 var hun netop kendt for at være grundig, insisterende og en generelt set dygtig og saglig journalist. Hun var en af de få kvindelige journalister, som en hel generation af palæstinensere respekterede og så op til.  

Men de hurtige israelske og palæstinensiske beskyldninger og automatreaktioner har allerede inddraget Shireen Abu Akleh i endnu et af konfliktens kapitler.