Prøv avisen

Begyndelsen på enden for Angela Merkel

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, stopper som formand i CDU til december. Desuden genopstiller hun ikke ved det næste tyske valg i 2021, og dermed slutter hendes tid som kansler. Foto: Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Angela Merkel siger, at hun er færdig som forbundskansler, når hendes mandat udløber i 2021. Hun forlader også formandsposten i CDU.

I 13 år har Angela Merkel siddet på tronen som forbundskansler i Tyskland, hvor hun har domineret tysk og europæisk politik.

Hun er en af de længst siddende ledere i et demokratisk land, og hendes nuværende embedsperiode er den fjerde.

Men det er ved at være slut, for de næste par år bliver også de sidste.

Merkel genopstiller nemlig ikke, når hendes mandat udløber i 2021.

Det bekræftede forbundskansleren mandag eftermiddag.

- Dette er min sidste periode som kansler, sagde Merkel på et pressemøde, hvor hun kommenterede søndagens katastrofevalg for sit parti, CDU, i delstaten Hessen.

Muligvis bliver hun ikke så længe, for hun sagde ifølge Reuters, at hvis der kommer valg til Forbundsdagen i utide, så stiller hun ikke op.

Merkel udelukker ifølge Reuters også, at hun vil gå efter en af de store poster i EU, sådan som der har været spekulationer om.

Merkel har været formand for det konservative parti CDU siden år 2000, og denne post forlader hun også. Det sker allerede inden udgangen af året.

- Ved den næste CDU-partikongres i Hamburg i december vil jeg ikke genopstille til formandskabet, sagde den 64-årige Merkel.

Hun har ellers tidligere udtalt, at de to job som forbundskansler og partiformand går hånd i hånd.

Udmeldingerne om hendes fremtid kommer, efter at der tidligt på mandagen var forlydender fra interne kilder i CDU om, at Merkel ville trække sig fra en lang række politiske poster.

Merkel havde angiveligt oplyst partiets øverste ledelse om sin afgang.

Angela Merkels beslutning kommer i kølvandet på søndagens delstatsvalg i Hessen. Her gik CDU 11 procentpoint tilbage i forhold til valget i 2013. To uger tidligere havde CDU's søsterparti ligeledes et skrækkeligt valg i Bayern.

- Med de seneste resultater er det uholdbart, at Merkel fortsætter med at lede CDU, siger Mujtaba Rahman, administrerende direktør i konsulentvirksomheden Eurasia Group.

Merkels afgang fra formandsposten giver den nye partileder mulighed for at opbygge en ny profil før det næste nationale valg, og flere har allerede meldt sig ind i kampen om at overtage formandsposten efter den erfarne forbundskansler.

Blandt andet har Annegret Kramp-Karrenbauer, generalsekretær i CDU, meldt ud, at hun stiller op som ny formand i partiet, skriver nyhedsbureauet dpa.

Også den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, der er kritiker af Angela Merkel, har ifølge dpa udtalt over for partifæller, at han ønsker at overtage formandsposten fra Merkel.

Dette bekræftes af forbundskansleren.

- Både Annegret Kramp-Karrenbauer og Jens Spahn har annonceret deres kandidatur, siger Merkel ifølge Reuters.

Men hun afviser at udvise støtte til en af kandidaterne, da hun ikke ønsker at påvirke udfaldet.

Også Friedrich Merz, den tidligere formand for CDU/CSU's fraktion i Forbundsdagen, vil angiveligt stille op, lyder det fra kilder i partiet.

CSU er CDU's søsterparti i Bayern.

Angela Merkel, uddannet fysiker og præstedatter, voksede op i det gamle DDR.

Efter at Muren faldt i 1989, gik hun ind i politik og gjorde karriere i CDU. Hun er Tysklands første kvindelige forbundskansler.

/ritzau/