Berlins børn skal have etik - ikke kristendom

Mange tyske politikere er vrede over, at delstaten Berlin går sine egne veje og indføre etik som obligatorisk fag i skolen, mens kristendomsundervisning forbliver som et valgfag

I de multikulturelle skoler i Berlin er kristendomsundervisning fortsat et valgfag, mens etik  er blevet til et obligatorisk fag. Delstatens skolepolitik vækker vrede på landsplan. -- Foto: Scanpix
I de multikulturelle skoler i Berlin er kristendomsundervisning fortsat et valgfag, mens etik er blevet til et obligatorisk fag. Delstatens skolepolitik vækker vrede på landsplan. -- Foto: Scanpix.

En beslutning i Berlins bystyre om at gøre faget "livskunskab/etik/religion", også kaldet LER, til obligatorisk på skolebørnenes skema samtidig med, at kristendomsundervisning fortsat kun skal være et valgfrit fag, har vakt voldsom vrede blandt tyske landspolitikere. Beslutningen, der blev taget med overvældende flertal i delstaten Berlins senat i forrige weekend, vidner endnu engang om, at Berlin går sine egne veje på området, og kritikken kommer fra absolut højeste politiske nivaeau.

– I alle skoler bør elever kunne vælge mellem kristendomsundervisning og LER, sagde den tyske kansler Gerhard Schröder og tilføjede:

– Det er ikke godt, at Berlin går enegang på dette område.

Berlin vil fremover være den eneste delstat i Tyskland, hvor kristendomsundervisning ikke ligestilles med faget LER. I de fleste delstater skal børnene vælge mellem LER eller kristendom som obligatorisk fag, og i enkelte delstater, som f.eks Bayern, undervises børnene udelukkende i religion.

Det store konservative oppositionsparti, CDU, markerer sig ligeledes over for den beslutning, som Berlin har ret til at tage ifølge den tyske grundlov, hvor delstaterne har udstrakte kompetencer på undervisningsområdet.

– Det er beskæmmende, at senatet har truffet denne afgørelse så kort tid efter pavens død, hvor vi netop har oplevet en meget stor længsel efter tro og religion, siger CDU-leder Andrea Merkel.

Også biskop Wolfgang Huber, der leder den Lutherske Kirkes Råd i Tyskland, har i et åbent brev bedt Berlins borgmester om at hindre lovændringen.

– Loven vil trække tæppet væk under kristendomsundervisningen, skriver Wolfgang Huber.

Selv Berlins skolesenator, socialdemokraten Klaus Böger, der er ansvarlig for delstatens religionsundervisning, er utilfreds med senatets afgørelse.

– Jeg så helst, at kristendomsundervisning fik samme status som LER, og jeg betragter senatets afgørelse som forkert, siger han.

Tysk kristendomsundervisning adskiller sig fra den danske undervisning på væsentlige punkter: Børnene deles op i grupper efter deres religion, og hver gruppe undervises i sin egen konfession. Teologer og præster står for de kristne elevers undervisning, mens rabbinere og imamer lærer henholdsvis jødiske og muslimske børn om deres tro.

Berlins borgmester, socialdemokraten Klaus Wowereit, forsvarer imidlertid senatets afgørelse, som blev til med stort flertal af socialdemokrater og det tidligere kommunitsparti i PDS. De to partier danner regering i Berlin.

– Det nye fag LER er et supplement til kristendomsundervisningen, som børnene jo fortsat kan vælge ved siden af. Det er meget vigtigt, at vores elever, der kommer fra forskellige kulturer, lærer noget om samfundets værdier i fællesskab, siger han.

Berlin var hidtil den eneste delstat, hvor hverken kristendom eller LER var obligatoriske fag. De seneste måneder har mange politikere og sociologer peget på, at byens ungdom af samme grund voksede op med forskellige normer og værdier.

Debatten blev mere ophidset efter en række æresdrab blandt indvandrere, hvor det kom frem i medierne, at mange unge indvandrere sympatiserede med morderne. Som reaktion herpå forlangte adskillige politikere, blandt andre den konservative Nicholas Zimmer, at delstaten gjorde LER og kristendomsundervisning til obligatoriske fag.

– Skolerne skal lære vores børn, at hvert enkelt menneske har ret til frihed, og at man skal respektere alle menneskeliv. LER og kristendomsundervisning er egnede fag til at give eleverne denne viden, og derfor bør begge fag have status som rigtige fag, meddelte Nicholas Zimmer i en pressemeddelelse.

Selv i socialdemokratiets egne rækker i byen, var der tilslutning til at ligestille kristendomsundervisning med LER.

– Skolen må ikke forsømme at lære børnene om de kristne værdier, som vores samfund bygger på, sagde for eksempel Karlheinz Nolte til avisen "Die Welt".

Andre i partiet ønskede derimod ikke, at give kristendomsundervisning samme status som LER.

– Det er vigtigt, at alle børn lærer om etik og vores fælles værdier, og at det sker i et fag, som ingen kan fravælge. Hvis nogen vil have religionsundervisning, kan de vælge det ved siden af som tillægsfag, mente partiets skolepolitiske ordfører, Felicitas Tesch.

Hun fik støtte af borgmesteren, og da PDS ligeledes nægtede at gøre kristendomsundervisning til et rigtigt fag, endte lovændringen med kun at gøre LER obligatorisk. Skolesenator Klaus Böger forsøger nu at leve med den nye skolelov.

– I det mindste kan LER vække børnenes interesse for religion og livsanskuelser, siger han.

Anderledes heftig reagerer socialdemokrater på regeringsplan.Parlamentets præsident, Wolfgang Thierse, er for eksempel usædvanlig skarpk i sin kritik.

– Senatets afgørelse er uhørt i forbundsrepublikkens historie og højst problematisk. Det er ikke godt, hvis en delstat tror, at den alene er egnet til at undervise børn i værdier. Når LER nu er et obligatorisk fag, og kristendomsundervisning kun er valgfrit, må man frygte, at et flertal af eleverne fravælger kristendommen, siger Wolfgang Thierse.

Denne frygt bliver delt af kirkerne.

– Vi har 150.000 elever i delstaten, som alle frivilligt har valgt kristendomsundervisning. De vil nu føle det som en hån, at kun faget LER bliver gjort obligatorisk, siger biskop Karl-Henrich Lütcke fra delstatens lutherske kirke.

Parlamentspræsident Wolfgang Thierse tvivler på, om senatets afgørelse er i overensstemmelse med den tyske grundlov, og det er meget muligt, at forfatningsdomstolen ender med at skulle tage stilling til, om det er i orden at prioritere kristendomsundervisning lavere end LER på skoleskemaet.

Hvis sagen kommer for retten, kan Berlins senat meget vel risikere at lide nederlag. Forfatningsdomstolen tog sig nemlig allerede af en lignende sag i 2002, hvor delstaten Brandenburg havde erstattet kristendomsundervisning med LER.

Domstolen fik dengang et kompromis på benene, som betød, at Brandenburg sidenhen har måttet lade sine skoleelever vælge mellem LER og kristendomssundervisning som obligatoriske fag.

udland@kristeligt-dagblad.dk