Prøv avisen

Berlusconi stjæler rampelyset ved lokalvalg

Silvio Berlusconi. - Foto: ALESSANDRO DI MEO Denmark

Meningsmålingerne går imod Berlusco-nis centrum-højreparti. Derfor er statslederen gået aktivt ind i valgkampen

Projektørerne er tændt i det italienske valgcirkus. Hovedattraktionen Silvio Berlusconi står som så mange gange før i midten af manegen med alle blikke rettet mod sig.

Forestillingen kan dog blive alt andet end fornøjelig for den kontroversielle 73-årige premierminister og hans centrum-højrefløjsparti, Frihedens Folk, PdL.

Meningsmålingerne går ikke Berlusconis vej forud for søndagens og mandagens regionalvalg, der, hvis det går som tidligere, vil afspejle sig i et kommende parlamentsvalg.

– Berlusconi er ikke dum. Han ved godt, at hans fremtid er meget afhængig af, hvad der kommer ud af regionalvalget, siger lektor i italiensk ved Københavns Universitet, Gert Sørensen, der advarer imod at undervurdere den aldrende statsleder:

– Berlusconi har vist sig at være utrolig stærk på tidspunkter, hvor man tænkte, at nu måtte det være slut.

Silvio Berlusconi tilbageerobrede regeringsbygningen i Rom for to år siden, efter at han i 2006 måtte se sig slået af centrum-venstrefløjen med Romano Prodi i spidsen. Dengang red Berlusconis rivaler videre på en politisk succesbølge, der var skabt ved regionalvalget.

I dette års valgkampagne har mediemogulen Berlusconi på effektiv vis formået at fjerne fokus fra det faktum, at Italien er et af de europæiske lande, der har flest arbejdsløse. Finanskrisen har ramt italienerne hårdt.

– De overordnede temaer, som Berlusconi lægger vægt på, har med ham selv at gøre: Hans udfald mod retsvæsnet og oppositionen, som ifølge Berlusconi vil sørge for højere skatter og flere indvandrere i Italien, siger Gert Sørensen.

Valgkampen har understreget, at Berlusconis dagsorden er identisk med mediernes dagsorden. En offentlig anklagers telefonaflytninger har ført til en undersøgelse af Berlusconis rolle i en midlertidig aflysning af alle kritiske politiske talkshows på det statslige tv, RAI.

– Det er et tegn på, hvor langt man er ude, når den slags kan lade sig gøre, siger Gert Sørensen og forklarer Berlusconis offensive taktik:

– Når Berlusconi er gået så aktivt ind i valgkampen, så er det fordi, at han opfatter sine vælgere som lidt dovne. Det, han kæmper mest imod, er, at folk bliver hjemme, fordi det vil svække hans centrum-højrefløj.

Ifølge Gert Sørensen plejer italienerne imidlertid at møde talstærkt op på valgdagen, hvilket ofte bringer valgdeltagelsen op på 70-80 procent.

– I Italien er der stadigvæk en politisk kultur til stede og forventninger om, at det alligevel gør en forskel at stemme, siger han.

Italienerne går til valg i 13 af landets 20 regioner. I øjeblikket sidder Berlusconis højrefløj kun på magten i de to nordlige regioner, Lombardiet og Veneto.

Ifølge nyhedsbureauet dpa er der derimod næsten dødt løb i hovedstadsregionen Lazio, i den nordlige Piemonte-region samt i syditalienske Campania.

/ritzau/