Bestialsk mord antænder tysk debat om æresdrab

To afghanere mistænkes for at have myrdet deres storesøster i Berlin og transporteret liget i en rullekuffert til Bayern for at begrave hende. Anklageren taler om såkaldt æresdrab, og politiker opfordrer til debat om mislykket integration

I 2005 blev den 23-årige Hatun Sürücü skudt tre gange i hovedet af en af sine brødre ved et busstoppested i Berlin. Kvinden, som har kurdiske rødder, var blevet tvangsgift, men havde gjort sig fri af sit ægteskab. Nu har et nyt æresdrab i den tyske hovedstad rejst en national debat om integration.
I 2005 blev den 23-årige Hatun Sürücü skudt tre gange i hovedet af en af sine brødre ved et busstoppested i Berlin. Kvinden, som har kurdiske rødder, var blevet tvangsgift, men havde gjort sig fri af sit ægteskab. Nu har et nyt æresdrab i den tyske hovedstad rejst en national debat om integration. Foto: Monika Skolimowska/AP/Ritzau Scanpix.

Integrations-problemer har længe været rykket noget i baggrunden i den tyske debat. Men nu er temaet tilbage for fuld styrke, efter at to unge afghanere er mistænkt for at have myrdet deres storesøster i Berlin – ifølge anklageren på grund af såkaldt æreskrænkelse.

I fredags meddelte anklagemyndigheden i den tyske hovedstad, at den efterforsker to brødre fra Afghanistan på 22 og 25 år. Deres søster, en 34-årig mor til to børn, som boede i udkanten af Berlin og benævnes Maryam H., var oprindeligt blevet meldt savnet. Kriminalpolitiets og anklagemyndighedens undersøgelser har imidlertid ført til stærk mistanke om drab begået af de to brødre.

”Ifølge vores efterforskning dræbte de den unge kvinde den 13. juli og transporterede hende derefter til Bayern via et fjerntog i Berlin i en rullekuffert,” siger den offentlige anklager Martin Steltner til avisen Süddeutsche Zeitung.

Steltner fortæller, at brødrene har boet i Tyskland i flere år, men har afghansk statsborgerskab. Og ifølge arrestordren følte de sig ”angiveligt krænkede, fordi deres fraskilte søsters liv ikke svarede til deres moralske forestillinger”, forklarer anklageren videre.

Med blot cirka halvanden måned til valg i såvel Berlin som til den tyske forbundsdag er drabet blevet et varmt politisk emne. I weekenden opfordrede det kristendemokratiske CDU’s spidskandidat i Berlin, Kai Wegner, på Twitter til en ”åben debat om mislykket integration på grund af middelalderlige værdier, som bliver bragt til Tyskland fra oprindelseslandene”. Især unge kvinder med indvandrerbaggrund er gentagne gange ofre for vold fra deres familiemiljø.

”Grundlaget for at leve sammen her er grundlovens værdier og ikke sharia-loven,” fortsætter Kai Wegner.

Tyskland har siden flygtningekrisen i 2015 taget imod over en million asylansøgere, og især i årene efter 2015 stod problemer med integration til debat i Tyskland. Det seneste år har corona-pandemi og klimaforandringer dog fyldt væsentligt mere.

Bettina Jarasch, borgmesterkandidat i Berlin for De Grønne, kalder det på Twitter for ”en afskyelig forbrydelse”, ”hvis en kvinde bliver myrdet, blot fordi hun ønsker at leve selvbestemmende og frit”.

Efter at have transporteret liget fra Berlin til Bayern i det sydlige Tyskland skal de to brødre have begravet deres søster i et skovområde nordvest for den bayerske hovedby, München. Videooptagelser fra togstationen i Berlin, analyse af data fra mobiltelefonforbindelser samt vidneforklaringer førte efterforskerne til de to brødre, skriver Süddeutsche Zeitung. Med hjælp fra myndighederne i Bayern blev liget fundet, og en obduktion i fredags viste, at det var den kvinde, de ledte efter, og at hun var blevet myrdet. Hendes to brødre blev anholdt sidste onsdag.

Maryam H. levede ”i konstant dødsfrygt for sine brødre”, skriver berliner-avisen BZ.

Alt for længe har domstolene i Tyskland behandlet de såkaldte ”æresdrab” alt for mildt, skriver journalist Ronen Steinke i en kommentar i Süddeutsche Zeitung. Enhver forståelse for gerningsmændene – uanset hvor lille den måtte være – er malplaceret, fortsætter han og kalder udtrykket ”æresdrab” for ”en særligt ækel eufemisme”.

Såkaldte æresdrab er ikke sjældne i Tyskland. Der er flere af disse hvert år, siger psykolog og forfatter Ahmad Mansour, som er involveret i projekter mod radikalisering og i årevis har samarbejdet med politiet.

”Mændenes forståelse af deres maskulinitet er klart defineret: I deres øjne er det, der gør dem til mænd, deres evne til at kontrollere den kvindelige seksualitet, især hos de kvinder, der tilhører deres egen familie,” siger han til avisen Der Tagesspiegel.

I den aktuelle sag er anklagemyndighedens mistanke dog ”kun gisninger”, mener advokat Mirko Röder,som repræsenterer den yngste af de to brødre, som sidder varetægtsfængslet i Berlin. Röder forventer, at sagen vil udvikle sig til en ”konfliktfyldt og meget kompleks retssag”.