Biden advarer Putin om alvorlige konsekvenser ved annektering

USA vil indføre alvorlige, økonomiske omkostninger for Rusland, hvis landet annekterer flere dele af Ukraine.

I kraftige vendinger advarer præsident Joe Biden Rusland mod at annektere flere dele af Ukraine.
I kraftige vendinger advarer præsident Joe Biden Rusland mod at annektere flere dele af Ukraine. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters.

Joe Biden advarer Rusland om "hurtige og alvorlige" konsekvenser, hvis Moskva bruger "falske" folkeafstemninger til at annektere flere dele af Ukraine.

Det siger den amerikanske præsident fredag.

- Ruslands folkeafstemninger er et fupnummer - et falsk påskud for at forsøge at annektere dele af Ukraine med magt og en åbenlys krænkelse af international lov, udtaler Biden i en erklæring.

Rusland annekterede i 2014 den ukrainske halvø Krim.

Det skete på baggrund af en folkeafstemning blandt indbyggerne, om hvorvidt Krim skulle indlemmes i Rusland.

Ifølge Ukraine samt en lang række vestlige lande var folkeafstemningen ulovlig. EU og USA indførte efterfølgende sanktioner mod Rusland.

- Vi vil arbejde sammen med vores allierede og partnere for at indføre yderligere hurtige og alvorlige økonomiske omkostninger for Rusland, udtaler Biden videre i erklæringen.

Fredag begyndte en fem dage lang folkeafstemning i regionerne i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja i Ukraine.

Her skal indbyggerne stemme om, hvorvidt de fire områder skal indlemmes i nabolandet Rusland.

Donetsk og Luhansk er formelt en del af Ukraine. Men de to områder har siden 2014 været delvist ledet af prorussiske separatister og er såkaldte udbryderrepublikker.

Da Donetsk og Luhansk i 2014 erklærede sig uafhængige fra Ukraine skete det efter folkeafstemninger, som af Ukraine blev fordømt som en "kriminel farce". Også vestlige lande fordømte afstemningerne.

Begge regioner har en stor andel af russisktalende indbyggere.

Umiddelbart inden Ruslands invasion af Ukraine i februar anerkendte Rusland de to udbryderrepublikker. De er dog ikke anerkendt internationalt.

Det er på forhånd ventet, at Rusland efter afstemningen vil proklamere, at et flertal af vælgerne i de fire regioner støtter en tilslutning til Rusland.

/ritzau/AFP