Prøv avisen
Vi spørger & vi svarer

Biden må genopfinde sig selv efter ydmygelse

Joe Biden blev betragtet som favorit i hele det år, der gik forud for, at primærvalgprocessen gik i gang, og derfor er resultaterne ydmygende for den folkelige, tidligere vicepræsident under Barack Obama. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

USA’s tidligere vicepræsident Joe Biden fik en skuffende femteplads ved Demokraternes primærvalg i New Hampshire. Bernie Sanders og Pete Buttigieg er de nye favoritter. Kristeligt Dagblad spørger og svarer selv på, hvad læren fra primærvalget i den lille nordøstlige, men symbolsk vigtigte delstat er

Hvem vandt Demokraternes primærvalg i New Hampshire?

Senator Bernie Sanders fik som ventet de fleste stemmer ved primærvalget. Sanders er fra nabostaten Vermont og derfor velkendt i New Hampshire. Sanders vandt dog en langt mindre andel af stemmerne i New Hampshire, end han gjorde, da han stillede op i 2016. Årsagen til dette er blandt andet den tidligere borgmester Pete Buttigiegs popularitet. Buttigieg kom ind på en stærk andenplads i New Hampshire efterfulgt af senator Amy Klobuchar, senator Elizabeth Warren og tidligere vicepræsident Joe Biden.

Betyder det, at Joe Biden er færdig?

Nej, men han har ryggen mod muren efter sin fjerdeplads i Iowa i sidste uge og nu sin femteplads i New Hampshire. Joe Biden blev betragtet som favorit i hele det år, der gik forud for, at primærvalgprocessen gik i gang, og derfor er resultaterne ydmygende for den folkelige, tidligere vicepræsident under Barack Obama. Biden baserer sit kandidatur på det simple budskab om, at kun han kan besejre præsident Donald Trump, men han har klaret sig halvskidt i de store tv-debatter og vist sig ude af stand til at begejstre vælgere, der higer efter store politiske reformer eller nye ansigter i toppen af amerikansk politik. Joe Biden forlod da også New Hampshire allerede inden, at de endelige valgresultater var blevet offentliggjort tirsdag.

Biden-kampagnens håb ligger i, at han modsat Buttigieg, Klobuchar og Sanders er populær blandt afroamerikanske og andre ikke-hvide vælgere, og at dette kan sikre ham sejren i de mere etniske mangfoldige delstater Nevada og South Carolina, der er de næste til at afholde primærvalg.

Kan Bernie Sanders virkelig blive Demokraternes præsidentkandidat?

Bernie Sanders’ andenplads i Iowa og førsteplads i New Hampshire gør ham til favoritten lige nu. Han har lagt afstand til sin rival på venstrefløjen, Elizabeth Warren, og han har en stærk og engageret base af især unge vælgere bag sig.

Men Bernie Sanders er ikke bredt populær i Det Demokratiske Parti eller blandt de demokratiske vælgere. Han er valgt til Senatet som uafhængig, ikke som demokrat, og hans socialisme er for yderligtgående for mange traditionelle demokrater. Han har lille opbakning blandt ældre vælgere og ikke-hvide vælgere, og kun en enkelt senator og syv kongresmedlemmer bakker op om hans kandidatur, heriblandt den kontroversielle venstrefløjskomet Alexandria Ocasio-Cortez. Når den demokratiske midterfløj begynder at samle sig om en enkelt kandidat i stedet for at fordele sig mellem flere kandidater såsom Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Joe Biden, kan Bernie Sanders blive presset ud på en sidelinje.

Har Amy Klobuchar en reel chance?

Amy Klobuchar, der er senator fra Minnesota, fik en flot tredjeplads i New Hampshire. Hendes skarpe retoriske evner og rødder i Midtvesten gør hende til en stadig mere tiltalende kandidat for mange demokratiske vælgere. Hun er også den mest populære demokratiske kandidat blandt de religiøse vælgere. Men hun står lige nu i skyggen af sin primære rival, Pete Buttigieg.

Hvad med Michael Bloomberg?

Michael Bloomberg, der er tidligere borgmester i New York og USA’s niende rigeste mand, er den store joker i kampen om at blive den demokratiske modkandidat til præsident Trump ved valget i november. Han stod på grund af sin sene indtræden i ræset ikke på stemmesedlerne i Iowa og New Hampshire, men han bruger lige nu hundreder af millioner af dollars på valgreklamer i de 14 delstater, der stemmer på den såkaldte supertirsdag den 3. marts. Bloomberg klarer sig forbløffende godt i nationale målinger. En ny måling fra Quinnipiac University viser eksempelvis, at han på landsplan er den tredjemest populære demokratiske præsidentkandidat efter Bernie Sanders og Joe Biden.