Prøv avisen

Biden og Ryan tørner sammen om diplomat-drab

Republikanernes vicepræsident-kandidat Paul Ryan (th) og USA''s nuværende vicepræsident Joe Biden (im) i debat torsdag aften d.11.oktober 2012 Alex Wong/Getty Images/AFP Foto: Alex Wong

Republikaneren Paul Ryan anklager Obama for at få USA til at fremstå som en svag militærmagt

Drabet på den amerikanske ambassadør i Libyen i september og Irans atomprogram blev diskuteret heftigt i første del af tv-debatten mellem vicepræsident Joe Biden og Republikanernes udfordrer Paul Ryan.

I lighed med tidligere udtalelser fra præsidentkandidat Mitt Romney, lagde Paul Ryan ud med at kritisere præsident Barack Obamas udtalelser efter angrebet på det amerikanske konsulat i Benghazi den 11. september.

- Der gik to uger, før præsidenten erkendte, at det var et terroristangreb, siger Ryan.

Angrebet er et bevis på, at Barack Obamas udenrigspolitik er faldet fra hinanden. Præsidenten kom med forvirrende informationer om angrebet og drabene på fire amerikanske statsborgere, lyder anklagen fra Ryan.

En påstand om, at signalerne fra Det Hvide Hus giver udlandet en opfattelse af et amerikansk svaghed, blev affærdiget af Joe Biden.

- Med al respekt, så er det noget værre sludder, siger Biden.

Han garanterer, at uanset hvilke sikkerhedsbrist, der ligger bag de tragiske omstændigheder i Benghazi, så vil noget lignende ikke ske igen. Ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere blev dræbt under overfaldet og ildspåsættelsen.

- Vi skal nok finde og retsforfølge de mænd, der stod bag angrebet, lover Biden.

Han gik derefter i offensiven ved at dreje debatten over på amerikanske elitesoldaters drab af terrorlederen Osama bin Laden. Biden hævder, at Mitt Romney i modsætning til Obama ikke ville have haft modet til at godkende aktionen.

- Præsidenten har ledet med sikker hånd og en klar vision. Guvernør Romney det modsatte, siger Biden.

Sanktionerne mod Iran er de to duellanter også uenige om. Biden mener, at de mange sanktioner er de hårdeste, der er lavet mod noget land nogensinde, mens Ryan hævder, at Obama har forsøgt at udvande sanktionerne.

- Da Obama blev valgt, havde Iran materiale til at fremstille én bombe. Nu har de nok til at lave fem. De er kommet fire år nærmere at have nuklear kapacitet, siger Ryan.

Joe Biden mener, at Iran fortsat mangler en del, før landet er i stand til at fremstille en atombombe og understreger, at USA vil "stoppe Teheran, før det er for sent".

- Og hvordan ser ayatollaherne på situationen? De ser, at de er kommet endnu tættere på at få atomvåben, siger Ryan.

En tydeligt irriteret Biden svarede:

- Nu skal jeg fortælle dig, hvad ayatollahen ser. Han ser sit lands økonomi i frit fald, siger Biden.

Tv-debatten mellem Ryan og Biden er den eneste mellem valgets to bipersoner. Hovedpersonerne, Obama og Romney, tørner sammen i den anden af i alt tre dueller på tirsdag.