Biden-sejr tænder glimt af håb i USA

Demokraten Joe Bidens valgsejr kan styrke moderate kræfter i begge partier, mener nogle iagttagere i USA. Donald Trump kan dog kaste grus i maskineriet

Der blev krammet blandt Joe Biden-tilhængere efter nyheden om hans sejr. Håbet er, at han kan samle amerikanere på tværs af politiske skel. Iagttagere er optimistiske omkring udsigten til, at Joe Biden kan bane vejen for en ny, lidt mindre polariserende æra i amerikansk politik.
Der blev krammet blandt Joe Biden-tilhængere efter nyheden om hans sejr. Håbet er, at han kan samle amerikanere på tværs af politiske skel. Iagttagere er optimistiske omkring udsigten til, at Joe Biden kan bane vejen for en ny, lidt mindre polariserende æra i amerikansk politik. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den ene halvdel af USA fester, og den anden protesterer, efter at demokraten Joe Bidens sejr i USA’s præsidentvalg har indvarslet afslutningen på Donald Trumps præsidentskab.

Men selvom der stadig er langt til samling i USA, så er nogle politiske iagttagere optimistiske omkring udsigten til, at Joe Biden kan bane vejen for en ny, lidt mindre polariserende æra i amerikansk politik. I sin sejrstale natten til i går dansk tid rakte Biden en olivengren ud til Donald Trumps vælgere og Det Republikanske Parti.

”Demokraternes og Republikanernes afslag på at samarbejde med hinanden skyldes ikke en eller anden mystisk naturkraft, som er uden for vores kontrol. Det er en beslutning. Det er et valg, som vi træffer. Og hvis vi kan beslutte os for ikke at samarbejde, kan vi også beslutte os for at samarbejde,” sagde han.

Alt tyder på, at Joe Biden vil stå over for et politisk splittet Washington, hvor Demokraternes flertal i Repræsentanternes Hus er skrumpet ind, og hvor Republikanerne formentlig lige akkurat bevarer majoriteten af sæder i Senatet. Magtfordelingen i Senatet afhænger af udfaldet af endnu uafgjorte valg i North Carolina og Alaska samt af anden runde i kampen om to senatorposter i Georgia til januar.

Netop splittelsen kan ifølge Gerald F. Seib, der er politisk kommentator på avisen Wall Street Journal, være den pragmatiske Joe Bidens bolværk mod hans eget partis fremadstormende venstrefløj og vise sig at være ”den kombination, der driver alle i forbundshovedstaden mod midten og styrker moderate i begge partier”.

”I den magtstruktur, der viser sig, kan Biden bruge sin egen præstation i præsidentvalget, som var stærkere end partiets slutresultat samlet set, til at gøre hævd på et mere klart mandat for hans dagsorden end for den progressive dagsorden. Samtidig kan han også pege på Republikanernes indflydelse i Senatet og en større republikansk base i Repræsentanternes Hus som en årsag til, at han ikke kan rykke så langt til venstre på skatteområdet, klimaforandringer og sundhedsystemet, som hans partis venstrefløj ønsker,” skriver han.

Gerald F. Seib påpeger dog samtidig, at der er et andet scenarie: at en besejret Donald Trump ikke vil forsvinde stille ud i natten og i stedet vil finde nye måde at trække i Det Republikanske Partis tråde på, og at den demokratiske venstrefløj gør oprør mod Joe Bidens forsøg på at indgå tværpolitiske kompromiser. Samtidig kan det republikanske flertal i Senatet vælge at spænde ben for Biden ved at blokere for hans udnævnelser til regeringsposter og til forbundsdomstolene.

”Ikke desto mindre vil de kongrespolitikere, der i 2022 kommer til at stå over for vælgere i svingstater, ikke ønske at blive set udelukkende som obstruerende, men vil snarere ønske at kunne fremvise nogle resultater,” skriver han med henvisning til midtvejsvalget om to år.

Med fravalget af den polariserende Donald Trump til fordel for den konsensussøgende Joe Biden har vælgerne klart og tydeligt sendt et signal om, at ingen af partierne har et mandat til gennemgribende at rykke USA langt til højre eller langt til venstre, siger andre.

”En stor del af landet lider af Trump-træthed. Biden har en ægte mulighed for at arbejde fra midten og ikke blive trukket ind i det, som forekommer at være venstrefløjens iver efter at gå i krig,” siger den republikanske strateg Ed Goeas til avisen Christian Science Monitor.

Donald Trump trodser amerikanske politiske normer ved at undlade at erkende sin modstanders sejr med en lynkønskningsopringning til Joe Biden og en storsindet nederlagstale til sine tilhængere. Præsidenten hævder fortsat, at omfattende valgsvindel kostede ham sejren, og hans kampagne har anlagt flere sagsanlæg, der anfægter stemmeoptællingsprocessen i adskillige delstater.

Det er uklart, om disse har potentialet til at ændre det endelige valgresultat i nogen af delstaterne. Ifølge amerikanske nyhedsmedier har flere af præsidentens rådgivere opfordret ham til at berede sig på at have tabt valget. Hvorvidt, præsidenten vil bryde med traditionen og nægte at samarbejde med Joe Biden om en gnidningsfri magtoverdragelse, står indtil videre hen i det uvisse.

Præsident Trump står ved en korsvej, siger den republikanske valgekspert Frank Luntz til avisen Washington Post.

”Jeg tror, at det, som Donald Trump vælger at gøre i de næste syv dage, vil afgøre både hans fremtid og USA’s fremtid. Jo mere, han kæmper imod, jo stærkere bliver han blandt hans tilhængere, og jo svagere bliver han blandt alle andre,” siger han

Nyhedsmediernes opgørelse af valgmandsstemmer forbliver teknisk set foreløbige, indtil tallene er attesterede af de enkelte delstater. Joe Biden vandt ved at sikre sig vælgernes flertal i traditionelt demokratiske delstater samt i rustbæltestaterne Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, der i 2016 pegede på Donald Trump.