Prøv avisen

BILLEDSERIE: 50 år med Obama

Barack Obama blev som ung den første sorte præsident i den amerikanske studenterorganisation "Harvard Law Review". Præsidenten ses her med et eksemplar af organisationens tidsskrift under armen. Foto: .

USA's præsident Obama fejrer torsdag sin 50-års fødselsdag. Se højdepunkter fra Obamas liv

Det korte, sorte hår har fået en grå tone. Arbejdspresset er enormt for præsident Barack Obama, der har måttet styre USA gennem den værste økonomiske krise siden 1930'erne.

Det er den farvede dreng fra Hawaii - søn af en hvid mor og en sort far - der torsdag fejrer sin 50-års fødselsdag i Det Hvide Hus. Barack Obama har været USA's præsident i lidt over to et halvt år.

LÆS OGSÅ:En sammensat præsident fylder 50 år

I sin tid i Det Hvide Hus har han igen og igen måttet lægge øre til, at han ikke er rigtig amerikaner, at han som "udlænding" ikke har ret til at være USA's præsident, og at han er muslim.

Folk med fornuften i behold ved, at det er usandt. Men i dagens politiske klima i USA lader mange af hans politiske modstandere løgnehistorien hænge og svæve frit i luften uden at tage afstand.

Mange, mange sorte i USA støtter Obama, selv om hans politik er drevet længere mod højre i hans tid i Det Hvide Hus. En del opfatter de ufine angreb på Obama som racisme.

Ikke desto mindre er hans popularitetstal fortsat pæne. Det er på trods af en arbejdsløshed i underkanten af 10 procent, et sammenbrudt boligmarked, voksende fattigdom og en svimlende gæld. Det meste af det er arven fra hans forgænger, republikaneren George W. Bush, som han har forsøgt at rette op på. Men han er ikke nået langt.

Obama kan se tilbage på to store reformer - en bankreform og en sundhedsreform. Den sidste kaldes den vigtigste reform i USA siden 1960'erne.

Men begge lovprojekter er under hårdt angreb fra Republikanerne, der er blevet radikaliseret af den såkaldte Tea Party-bevægelse.

Det er en tydeligt frustreret præsident, som har svært ved at få lovgivning gennem Kongressen. Senest har den politiske strid om det amerikanske gældsloft fået ham til at tale om et "dysfunktionelt" demokrati.

Respekten for Obama er til gengæld stor ude i verden.

Hans målrettede forsøg på at trække USA ud af krigene i Irak og Afghanistan og hans satsning på internationalt diplomati anerkendes. Ligeledes nikkes der bifaldende til aftalen mellem USA og Rusland om at reducere antallet af langtrækkende atomvåben. Men han har ikke kunnet leve op til ambitionen om at løse den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Alligevel valgte Nobel-komiteen i Oslo i 2009 at tildele ham fredsprisen. Det var en ydmyg præsident, der modtog den med ordene, at han måske ikke havde fortjent den.

/ritzau/

I januar 2009 tages Barack Obama i ed som den 44. amerikanske præsident. Ved hans side står hustruen, Michelle, og døtrene, Malia og Sasha. Foto: CHUCK KENNEDY.
Obama har som præsident været udsat for et stort arbejdspres. Det har smittet af på hårfarven, som efterhånden har fået en grå tone. Foto: Olivier DoulieryPOOL.
Præsidenten i en livlig bordtenniskamp med Storbrittaniens premierminister, David Cameron. Maj 2011. Foto: Paul Hackett.
En ganske ung Barack Obama på trehjulet cykel i hjemstavnen Hawaii. Foto: .
Fredag aften under klimatopmødet i København 2009. Barack Obama og andre statsledere i færd med at få overblik over situationen. Nogle af de øvrige ledere i lokalet er fra venstre Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, formand for EU kommissionen Jose Manuel Barroso, Tysklands kansler Angela Merkel, den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt, Frankrings præsident Nicholas Sarkozy og Storbrittanniens daværende premierminister Gordon Brown. Foto: .
Efter olieudslippet i den Mexicanske Golf blev store dele af kysten kraftigt forurenet. Den amerikanske præsident demonstrerede efter oprydningsarbejdet, at vandet ud for Florida igen var værd at svømme i. Han ses her sammen med datteren Sasha. Foto: .
Efter længere tids debat i de amerikanske medier følte Det Hvide Hus sig i april 2011 nødsaget til at fremvise præsidentens fødselsattest. Kritiske røster havde blandt andet påstået, at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke havde ret til at sidde som præsident i det ovale kontor. Foto: .
Barack Obama omfavnes af sin mormor, Madelyn Dunham, i forbindelse med at Barack har gennemført sin "high school" uddannelse på Hawaii i 1979. Foto: HANDOUT Denmark
Obama i færd med at tale til den muslimske verden fra auditoriet på Kairo Universitet i juni 2009. Foto: .
Obama i løb under G8 topmødet i L'Aquila, Italien. Foto: Massimo Percossi.
Obama underskrev den 23. marts 2010 en historisk sundhedsreform. Reformen har til hensigt at forsikre langt størstedelen af alle amerikanere. Foto: Saul Loeb.
Barack Obama smugkigger på sin medalje under ceremonien for overrækkelsen af Nobels Fredspris i Oslo 2009. Foto: Jewel Samad.
Et indblik i kommandorummet under amerikanernes tilfangetagelse af al Qaedas leder, Osama bin Laden. Foto: .
Barack Obama taler til unge kadetter på det amerikanske militærakademi, West Point, i december 2009. Foto: .
En ung Barack Obama i selskab med sine bedsteforældre på mødrene side, Stanley og Madelyn Dunham. Foto: .
Præsidenten nyder en is i Kailua, Hawaii Foto: .