Biskopper er forargede over britisk regerings forsvar af Cummings

Den britisk regering har mistet det moralske overtag i kampen mod coronakrisen, efter at den har forsvaret, at Boris Johnsons særlige rådgiver kørte sin familie i sikkerhed 420 kilometer fra London - i strid med regeringens regler

Dominic Cummings er særlig rådgiver for den britiske premierminister Boris Johnson. Han har skabt furore ved at fortolke reglerne for god ”corona-skik” på sin egen måde og bliver nu skoset for at tilhøre en lille elite, der gør, hvad det passer den. - Foto: Ritzau Scanpix
Dominic Cummings er særlig rådgiver for den britiske premierminister Boris Johnson. Han har skabt furore ved at fortolke reglerne for god ”corona-skik” på sin egen måde og bliver nu skoset for at tilhøre en lille elite, der gør, hvad det passer den. - Foto: Ritzau Scanpix.

For de fleste briter var budskabet fra regeringen ganske klart fra dag ét, da landet 23. marts blev lukket ned under budskabet: ”Stay at home”(Bliv hjemme).

Derfor var det en stor nyhed og politisk skandale, da aviserne The Guardian og Daily Mirror lørdag kunne afsløre, at premierministerens særlige rådgiver Dominic Cummings den 27. marts satte sin hustru og søn ind i familiens hvide Range Rover, efter at hustruen havde vist symptomer på corona, og kørte de 420 kilometer til Durham, hvor hans forældre har en gård. Her blev de isoleret i en bygning ved siden af hovedbygningen.

Afsløringen af Cummings køretur udløste massiv kritik, og fik i sidste øjeblik premierminister Boris Johnson til selv at tage det daglige pressemøde i Downing Street 10 søndag eftermiddag. Her slog han fast, at Dominic Cummings blot havde fulgt sit instinkt som far.

”Det er min opfattelse, at han på alle måder har handlet ansvarligt og lovligt og med integritet,” fastslog Boris Johnson på pressemødet.

Det var her, at kæden hoppede af for mange – herunder flere biskopper i Church of England.

”Med mindre vi ser en tydelig anger, inklusiv fyringen af Cummings, kan jeg ikke se, hvordan vi kan stole på hvad ministre siger,” skrev den anglikanske biskop af Manchester, David Walker, på Twitter.

Hans bispekollega i Worcester, John Inge, kaldte premierministerens forsvar af sin særlige rådgiver for ”latterlig”.

John Inge modtog til gengæld en række vrede kommentarer, blandt andet en mail med budskabet ”hold dig ude af politik, ellers vil vi dræbe dig”. En tilsvarende dødstrussel fik biskoppen af Ripon, Helen-Ann Hartley, skriver avisen Daily Record.

Mandag forsøgte Dominic Cummings selv at lukke sagen med et pressemøde. Væk var den sædvanlige arbejdsuniform med joggingbukser og t-shirt. Han var i stedet klædt i en hvid skjorte.

Cummings gennemgik, hvad han havde gjort og hvorfor – og trods talrige kritiske spørgsmål, ikke mindst hvorvidt der gælder visse regler for samfundets elite og andre for almindelige briter - så var budskabet fra Dominic Cummings, at han intet fortrød. Han har ikke gjort noget forkert, og han vil ikke sige op.

Men vreden i store dele af samfundet er til at tage og føle på. Selvom regeringens inderkreds støtter Boris Johnson og Dominic Cummings, og kommentatorer taler om en heksejagt, så beretter mange konservative parlamentsmedlemmer på den anden side, at de bliver bombarderet med vrede breve. Herunder Douglas Ross, der ellers er kendt som en støtte af Boris Johnson. Han valgte i går formiddag at trække sig som viceminister i ministeriet for Skotland.

”Reaktionerne viser, at Mr. Cummings fortolkning af regeringens egne råd ikke bliver delt af flertallet af de mennesker, der har gjort, som regeringen bad om,” skriver Douglas Ross i sit afskedsbrev.

Det er ikke første gang, at Dominic Cummings er i politisk stormvejr. Og han plejer at være ligeglad og ignorere det, og så driver stormen over. Det er ikke givet, at det sker denne gang, vurderer den politiske kommentator Dominic Sandbrook i det ellers konservativt-venlige dagblad Daily Mail. Han peger på, at Dominic Cummings har bygget sin personlighed op på foragten for det politiske spil i ”Westminster” (som er udtrykket, der svarer til ”Slotsholmen” i Danmark, men at den magtfulde rådgiver denne gang er gået et skridt for vidt.

”I politik, som i græske tragedier, viser et individs største styrke sig ofte at være dets største svaghed. Men det (at køre familien nordpå, red.) var en katastrofal fejlbedømmelse, da pandemien var på sit højeste, og hvor det at følge reglerne i bogstaveligste forstand var et spørgsmål om liv og død,” skriver han.