Blev covid-19 hans endeligt? Tanzanias coronabenægtende præsident er død

Tanzanias præsident, John Magufuli, er død, 61 år gammel. Officielt døde præsidenten, der er blevet kritiseret for sin håndtering af coronapandemien, af en hjertelidelse

Tanzanias præsident, John Magufuli, blev 61 år.
Tanzanias præsident, John Magufuli, blev 61 år. . Foto: Said Said/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Den alt for tidlige død af vores karismatiske leder har efterladt tanzanierne i chok og sorg over det ubegribelige tab. Og hvilket tab. Et tab for Tanzania. Et tab for Afrika.”

Den tanzaniske avis Daily News sparede ikke på de store ord i avisens nekrolog i dag, efter at vicepræsident Samia Suluhu Hassan onsdag aften på landets nationale tv-station, TBC, meddelte, at Tanzanias præsident, John Magufuli, var død, 61 år. Dermed bekræftede vicepræsidenten ugers spekulation om, at præsidenten var alvorlig syg. Hvad hun derimod ikke bekræftede var udbredte rygter om, at præsidenten var smittet med coronavirus. Ifølge vicepræsidenten døde Magufuli af en hjertelidelse, som han var indlagt for på et hospital i landets største by, Dar es-Salaam.

John Magufuli, der var kendt som en trofast kirkegænger, havde ikke vist sig offentligt siden sidst i februar, men regeringen insisterede indtil onsdag aften på, at han passede sit arbejde normalt, og at landets borgere skulle ignorere ”rygter fra udlandet”. Men uanset trusler om arrestation gik rygterne også intern i landet. Blandt andet udtalte landets oppositionsleder, Tundu Lissu, i sidste uge til den britiske nyhedsstation BBC, at han havde troværdig information om, at John Magufuli var kritisk syg og indlagt på et hospital i nabolandet Kenya efter at være blevet smittet med coronavirus. Og netop John Magufulis indstilling til coronapandemien var det, han på det seneste blev mest omtalt for i internationale medier.

”Ved Guds magt er coronavirussen blevet udryddet i vores land,” sagde præsidenten for eksempel ifølge den australske nyhedsside news.com.au, da han efter tre dage med national faste og bøn i juni sidste år erklærede Tanzania coronafrit.

Allerede måneden inden var landet stoppet med at opgøre antallet af coronatilfælde. På det tidspunkt havde 509 tanzaniere i landet med godt over 56 millioner indbyggere ifølge statistikkerne været smittet med covid-19, mens 21 personer var døde med sygdommen. Og trods hård kritik fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har Tanzania stadig ikke offentliggjort nye smittetal. Landet har heller ikke indført restriktioner i forhold til fri bevægelse, har ingen regler om mundbind og har heller ikke coronatestet i nævneværdigt omfang. Også i forhold til vacciner valgte Tanzania under John Magufuli sin helt egen vej og såede tvivl om, hvorvidt de udenlandske vacciner overhovedet virkede.

”I stedet er vores sundhedseksperter og videnskabsfolk ved at undersøge og klinisk teste lokale urter,” som en talsperson for Tanzanias sundhedsministerium i december sagde til avisen The EastAfrican.

John Magufulis død kommer efter flere uventede dødsfald blandt fremtrædende personer i Tanzania. I januar døde Magufulis chefrådgiver som 64-årig, officielt af et hjertetilfælde, mens Seif Sharif Hamad, der var vicepræsident i Zanzibar-regionen, døde i februar, tre uger efter at hans parti havde meddelt, at han var smittet med corona. Der er erklæret 14 dages landesorg i Tanzania, der er et af de lande, der modtager mest dansk u-landsbistand.