Blinken drøfter menneskerettigheder med saudisk kronprins

Der blev talt om økonomi, ren energi og menneskerettigheder, da Blinken mødtes med Mohammed bin Salman.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken (til venstre), mødtes tirsdag med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman (til højre), i den saudiarabiske kystby Jeddah.
USA's udenrigsminister, Antony Blinken (til venstre), mødtes tirsdag med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman (til højre), i den saudiarabiske kystby Jeddah. Foto: Saudi Royal Court/Reuters.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, mødtes tirsdag med Saudi-Arabiens kronprins og de facto-leder, Mohammed bin Salman, i Jeddah.

Her diskuterede de to blandt andet økonomisk samarbejde og ren energi.

Det oplyser talsperson for USA's udenrigsministerium Matthew Miller ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mødet fandt sted trods pågående uenigheder mellem de to lande på en række områder.

- Udenrigsministeren understregede, at vores bilaterale forhold er styrket som følge af fremskridt på området for menneskerettigheder, siger Matthew Miller ifølge Reuters.

Ifølge ham diskuterede Blinken og kronprinsen også et tættere økonomisk samarbejde, særligt omkring ren energi og teknologi.

En amerikansk embedsmand, der udtaler sig på betingelse af anonymitet, fortæller ligeledes, at menneskerettigheder var et af de emner, der blev drøftet.

- De havde en åben og ærlig diskussion, der dækkede hele spektret af regionale og bilaterale spørgsmål, siger embedsmanden ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Udenrigsministeren rejste spørgsmålet om menneskerettigheder - både generelt og hvad angår specifikke spørgsmål.

Reuters skriver, at Antony Blinken er i Saudi-Arabien for at stabilisere USA's forhold til det mellemøstlige land efter flere års store uenigheder om blandt andet Iran, regional sikkerhed og oliepriser.

Formålet med turen er blandt andet andet at genvinde indflydelse med det saudiarabiske styre over oliepriserne, afværge kinesisk og russisk indflydelse i regionen og vække håb om en normalisering af de saudisk-israelske bånd.

I løbet af sin tid i kystbyen Jeddah og hovedstaden Riyadh skal Blinken også mødes med andre saudiarabiske topembedsmænd.

Blinkens besøg i Saudi-Arabien varer fra tirsdag til torsdag og kommer, få dage efter at saudiaraberne varslede, at de ville skære yderligere i olieproduktionen.

/ritzau/