Joe Bidens udenrigsminister skal berolige Vestens flossede nerver

Med valget af Antony Blinken som udenrigsminister signalerer Joe Biden, at han bliver Donald Trumps diametrale modsætning som præsident

Joe Biden og Antony Blinken har arbejdet tæt sammen igennem mange år under Obama-administrationen, hvor de her begge kigger lidt skeptisk i november 2013 i præsidentens Ovale Kontor sammen daværende udenrigsminister John Kerry og den nationale sikkerhedsrådgiver Susan Rice. Kerry bliver også del af den nye Biden-regering. – Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.
Joe Biden og Antony Blinken har arbejdet tæt sammen igennem mange år under Obama-administrationen, hvor de her begge kigger lidt skeptisk i november 2013 i præsidentens Ovale Kontor sammen daværende udenrigsminister John Kerry og den nationale sikkerhedsrådgiver Susan Rice. Kerry bliver også del af den nye Biden-regering. – Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den diskrete Antony Blinken har tilbragt det meste af sin karriere udenfor mediernes søgelys, men da det sent mandag kom frem, at den kommende præsident Joe Biden vil nominere ham som udenrigsminister i sin regering, begyndte et tv-klip fra 2016 at cirkulere på de sociale medier.

I klippet taler Blinken, der dengang var viceudenrigsminister i Barack Obamas regering, om flygtninge med den lettere forvirrede blå dukke Grover fra det populære amerikanske børneprogram Sesame Street.

”Selvom de kommer fra mange forskellige steder, er de ligesom du og jeg. Og vi har alle noget at lære fra hinanden, selv når det ved første øjekast ikke ser ud som om, at vi har meget til fælles,” siger Antony Blinken pædagogisk til Grover.

Sesame Street-klippet eksemplificerer, hvordan Joe Biden med valget af den 58-årige Blinken til rollen som USA’s ansigt udadtil indvarsler en ny stil, en ny tone og nye prioriteter i amerikansk udenrigspolitik. Mens præsident Donald Trump har ført en kompromisløs ”Amerika først”-politik og blandt andet i vid udstrækning har lukket USA’s døre for flygtninge og migranter, så vil Biden-regeringen genoprette en mere traditionel og globalistisk tilgang til omverdenen.

Som udenrigsminister får Antony Blinken til opgave at hjælpe Joe Biden med at reparere USA’s internationale omdømme efter fire år, hvor præsident Trump med sin udiplomatiske adfærd og sin foragt for globale alliancer har sat relationen til især nationens vestlige allierede på prøve. Biden har lagt op til, at han som præsident vil genetablere USA’s position som toneangivende stormagt og sætte nationen i førersædet i den globale indsats i kampen mod blandt andet covid-19 og de menneskeskabte klimaforandringer.

Antony Blinken har stor erfaring både i amerikansk udenrigspolitik og som medlem af Joe Bidens inderkreds. Han betragtes som et solidt valg til en af de tungeste og mest betroede poster i den nye regering. Han har arbejdet for Biden siden 2002, hvor han var den daværende senators højre hånd i Senatets udenrigsudvalg, og da Biden blev vicepræsident, blev Blinken hans nationale sikkerhedsrådgiver. I 2014 forfremmede præsident Obama ham til viceudenrigsminister.

Valget af netop Antony Blinken vækker opsigt i Mellemøsten, hvor han er kendt både for sin støtte til Israel og for sin opbakning til brugen af diplomati over for Iran. Blinken var blandt andet involveret i de hemmelige forhandlinger op til indgåelsen af atomaftalen med Iran i 2015. I 2018 kritiserede Blinken Trump-regeringen for at trække USA fra aftalen, og i en tale hos tænketanken Aspen Institute tidligere i år sagde han, at Joe Biden som præsident vil tilslutte sig aftalen på ny og gøre den ”længere og stærkere”, hvis Iran overholder dens påbud til punkt og prikke.

Antony Blinken er opvokset i New York og Paris, og hans verdenssyn er ifølge avisen Washington Post formet af hans polskfødte stedfar, Samuel Pisar, der overlevede nazisternes koncentrationslejre i Dachau og Auschwitz, og som senere blev en global kendt advokat og rådgiver til præsidenter på begge sider af Atlanten.

”Når han i dag er nødt til at bekymre sig om giftgas i Syrien, tænker han næsten uundgåeligt på den gas, som hele min familie blev udslettet af,” sagde Samuel Pisar til avisen i 2013.

Kritikere påpeger dog, at Antony Blinken har et medansvar for Obama-regeringens udenrigspolitiske svigt i Syrien, hvor den tøvede med at gribe ind militært over for diktatoren Bashar al-Assads blodbad på sit eget folk. I et interview med tv-stationen CBS i maj i år begræd Blinken selv Obama-regeringens håndtering af den syriske borgerkrig.

”Den forrige regering er nødt til at erkende, at vi fejlede. Vi prøvede, men vi fejlede. Det lykkedes os ikke at undgå et forfærdende tab af menneskeliv. Det lykkedes os ikke at forhindre en massiv fordrivelse af mennesker i internt i Syrien, og selvfølgelig også eksternt som flygtninge. Og det er noget, jeg vil bære med mig resten af livet,” sagde han.

Antony Blinken erstatter Donald Trumps anden udenrigsminister, Mike Pompeo, der fik jobbet efter fyringen af Rex Tillerson i 2018.

Blinken skal godkendes af Senatet, inden at han kan blive taget i ed som udenrigsminister efter Joe Bidens indsættelse som præsident den 20. januar 2021.