Bølge af overgreb vækker harme og rejser ny flygtningedebat i Tyskland

Tyskerne diskuterer betydning af gerningsmænds etniske baggrund, efter at en stor gruppe af mænd med mulig indvandrerbaggrund chikanerede og forgreb sig på kvinder i Köln og andre byer nytårsnat

Oplysninger fra Kölns nytårsaften begynder at komme frem nu. Unge tyske mænd skulle være mistænkt for at stå bag overfaldene på kvinder, og der gik flere dage, før det kom frem, at gerningsmændene sandsynligvis har indvandrer- eller flygtningebaggrund. Kvinder blev krænket og bestjålet, mens kanonslag fløj i luften. Det var her på denne plads i Köln, at en stor del af overgrebene fandt sted.
Oplysninger fra Kölns nytårsaften begynder at komme frem nu. Unge tyske mænd skulle være mistænkt for at stå bag overfaldene på kvinder, og der gik flere dage, før det kom frem, at gerningsmændene sandsynligvis har indvandrer- eller flygtningebaggrund. Kvinder blev krænket og bestjålet, mens kanonslag fløj i luften. Det var her på denne plads i Köln, at en stor del af overgrebene fandt sted. Foto: Oliver Berg/AFP.

Det skulle have været en fornøjelig og sjov aften, men for en hel række kvinder i de tyske byer Köln, Hamborg og Stuttgart udviklede nytårsnat sig til at blive et sandt mareridt.

Et mareridt, som har fået tyskerne til højlydt at diskutere indvandring, kultursammenstød og racismeforskrækkelse efter et år, hvor EU's største land har modtaget over 1,1 millioner flygtninge og migranter.

Især i karnevalsbyen Köln spidsede situationen til omkring midnatstid: Over 1000 unge mænd havde samlet sig ved byens banegård og på pladsen foran domkirken, og blandt dem dannedes mindre grupper på op til 20 personer, der overfusede og begramsede tilfældigt forbipasserende kvinder.

Ifølge politiet fik flere kvinder også frarøvet deres punge og mobiltelefoner, og der skal være begået mindst én fuldbyrdet voldtægt.

Foreløbig efterforsker politiet 90 anmeldelser om overgreb, men myndighederne regner med, at mange flere kvinder er blevet chikaneret uden at politianmelde det. Og i Stuttgart og Hamborg skal der i et mindre omfang have fundet lignende overgreb sted.

Af de første rapporter i medierne fremgik det, at unge tyske mænd skulle være mistænkt for at stå bag overfaldene, og der gik flere dage, før det kom frem, at gerningsmændene sandsynligvis har indvandrer- eller flygtningebaggrund.

Gerningsmændenes nationalitet er endnu ikke påvist, men ifølge både politiet og flere vidner havde de et nordafrikansk eller arabisk udseende. Det får især en række kvindesagsaktivister til at klage over mediernes dækning af overgrebene.

Journalist og forfatter Birgit Kelle fra byen Kempen klager i en kommentar på nyhedsportalen NRWjetzt over, at både medier, kvindesagsgrupper og store dele af befolkningen bevidst vælger at se igennem fingre med seksuelle overgreb, når gerningsmændene er indvandrere og flygtninge.

”Hvorfor var der ingen, der råbte op? Grunden er vel, at der er tale om de ”forkerte” gerningsmænd”, skriver hun.

Ifølge Birgit Kelle risikerer mænd i Tyskland ellers nemt at blive beskyldt for seksuel chikane, men når det drejer sig om mænd med anden etnisk herkomst, vejer hensynet til deres kultur og frygten for at blive beskyldt for racisme åbenbart tungere end kvindernes rettigheder.

Det samme mener Anabel Schunke, der studerer politik og historie i byen Goslar, og som arbejder som journalist for online-avisen Huffington Post.

Hun beskylder medierne for at have tiet om gerningsmændenes etniske herkomst af frygt for at bringe den sociale fred i landet i fare. Ifølge Anabel Schunke er tyske journalister generelt bange for at bringe negative nyheder om flygtninge og indvandrere, fordi de frygter, at den islamkritiske Pegida-bevægelse og fremmedfjendtlige grupper kan misbruge den slags i propagandaøjemed.

Anabel Schunke er overbevist om, at medierne med deres berøringsangst opnår det modsatte og bringer den sociale fred i fare.

Kölns partiløse overborgmester, Henriette Reker, siger, at Tyskland vil gribe hårdt ind over for gerningsmændene, og at man ikke accepterer, at der opstår lovløse områder.
Kölns partiløse overborgmester, Henriette Reker, siger, at Tyskland vil gribe hårdt ind over for gerningsmændene, og at man ikke accepterer, at der opstår lovløse områder. Foto: Oliver Berg/AFP

”Når der vækkes det indtryk, at hverken tysk politik eller presse kan se forskel på flygtninge, og når man ikke mener, det er vigtigt at nævne gerningsmænds etniske afstamning, selvom det er noget, der i sidste ende vil komme frem, så er man selv medvirkende til, at befolkningen heller ikke kan se differentieret på flygtningene”, skriver hun på Huffington Post.

Næstformand i kansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU, Julia Klöckner, mener også, at det er vigtigt at nævne gerningsmændenes etniske baggrund.

”Når der i massivt omfang organiseres overgreb, og disse udøves af gerningsmænd fra en bestemt kulturkreds, er det vigtigt at nævne dette. Den kulturelle baggrund må hverken få os til at gå med skyklapper eller drive hetz. Tyskerne stikker sig selv blår i øjnene, hvis vi tror, at der komme helgener til landet. Flygtninge er mennesker med alle facetter,” siger hun til magasinet Focus.

Tysklands socialdemokratiske justitsminister, Heiko Maas, og Kölns partiløse overborgmester, Henriette Reker, siger samstemmende, at Tyskland vil gribe hårdt ind over for gerningsmændene, og at man ikke accepterer, at der opstår lovløse områder.

Dog understregede Reker også i går på et pressemøde, at der endnu ikke er beviser for, at geningsmændene skulle være flygtninge eller indvandrere, og samtidig oplyste byens politichef, at efterforskningen bliver vanskeliggjort af, at ofrene har fortalt, at de næppe vil kunne genkende gerningsmændene.

”Vi vil ikke acceptere, at nordafrikanske mandegrupper organiserer sig for at ydmyge værgeløse kvinder med uforskammede seksuelle angreb,” siger Nordrhein-Westfalens socialdemokratiske indenrigsminister, Ralf Jäger, til avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Overgrebene nytårsnat er langt fra enestående tilfælde. Tyske medier har de seneste måneder flere gange skrevet, at kvinder på adskillige asylhjem konstant udsættes for massive seksuelle overgreb.

Og diskoteker i den sydtyske by Ingolstadt har givet mandlige flygtninge adgangsforbud, fordi mændene flere gange havde chikaneret kvindelige gæster seksuelt.

Flygtningene begrundede ifølge flere medier deres opførsel med, at kvinder, der tog på diskotek, opførte sig amoralsk og kunne ligestilles med prostituerede, som mænd havde lov til at behandle, som de havde lyst til. Bystyret har siden engageret socialpædagoger, der ledsager flygtningene på diskoteker for at vise dem, hvordan man opfører sig korrekt over for kvinder i Tyskland.