Børn i Bangladesh vil gøre op med barnebrude

Bangladesh er det land i verden, hvor flest piger under 15 år bliver gift. Børn og unge fra gruppen Wedding Busters er gået sammen om at stoppe de ulovlige ægteskaber

Pigerne her deltager i et månedligt møde i Bhashantek Basti-slumkvarteret, hvor børn i alderen fra 8 til 17 år med hjælp fra blandt andre Plan Bangladesh arrangerer møder for andre børn for at oplyse dem om børneægteskaber og andre udfordringer i deres dagligdag. –
Pigerne her deltager i et månedligt møde i Bhashantek Basti-slumkvarteret, hvor børn i alderen fra 8 til 17 år med hjælp fra blandt andre Plan Bangladesh arrangerer møder for andre børn for at oplyse dem om børneægteskaber og andre udfordringer i deres dagligdag. – . Foto: Suzanne Lee/Panos/Polfoto.

En gruppe piger og drenge går i samlet flok langs en mark i nærheden af byen Dinajpur i den nordvestlige del af Bangladesh. Børnene er på vej hen til deres 15-årige klassekammerats hus. Ikke for at lege med hende, men for at aflevere et vigtigt budskab til hendes mor. Pigen står nemlig over for at skulle giftes væk til en voksen mand, på trods af at hun stadig er et barn. Men det vil børnegruppen, der kalder sig Wedding Busters (Bryllupsknusere), forhindre.

”Når vi hører, at der bliver planlagt et bryllup, går vi til familien og forsøger at overbevise forældrene om ulemperne ved børneægteskab og fortæller dem om lovgivningen,” siger en af pigerne fra gruppen i en videooptagelse fra Bangladesh, som den norske avis Aftenposten står bag.

Gruppen består af drenge og piger under 18 år, og flere af gruppens piger har selv været tæt på at blive giftet bort. Sammen fortæller de moderen til den kommende barnebrud, at pigen bør fortsætte sin uddannelse frem for at blive gift, at de vil informere de lokale myndigheder, hvis bryllupsplanerne bliver fastholdt, og at de er parat til at møde op og afbryde ceremonien, hvis det bliver nødvendigt.

Den unge pige fra klassen er blot én af mange piger i Bangladesh, der står over for at blive giftet bort. Børneægteskaber er ellers ulovlige i landet, hvor minimumsalderen for at blive gift er 18 år for kvinder og 21 år for mænd. Alligevel bliver 66 procent af pigerne i Bangladesh gift, før de fylder 18 år, og 18 procent af landets piger bliver allerede giftet bort, før de fylder 15 år, viser tal fra organisationen Plan International. Desuden er Bangladesh det land i verden, der har den højeste andel af ægteskaber, hvor bruden er under 15 år, viser Unicefs rapport ”Slut med børneægteskaber” fra 2014.

Wedding Busters-gruppen , som Aftenposten har mødt, bliver støttet af Plan International. Organisationen støtter børnegrupper i syv distrikter i Bangladesh som en del af en global og national indsats for at sikre børns rettigheder. Grupperne består af drenge og piger mellem 11 og 18 år, og fælles for børnene er, at de vil gøre en ende på landets mange børneægteskaber. Den kamp begynder i børnenes eget lokalområde, hvor de bruger loven som argument og arbejder tæt sammen med de lokale myndigheder, siger Gwen Wisti, der er administrerende direktør i Plan Danmark.

”I børne- og ungdomsgrupperne lærer børn om deres rettigheder og styrkes i at kræve dem hos deres forældre, lærere og myndigheder. Det er altid lokale ansatte og frivillige, der driver grupperne. Mange gange er det unge voksne rollemodeller, der står i spidsen for projekterne, for eksempel kvinder, der selv er blevet gift bort som børn. Med støtte fra Plan har de kæmpet sig ud af ægteskabet og yder nu en stor frivillig indsats i arbejdet med at undgå, at andre børn ender med at blive giftet bort,” siger hun.

Gwen Wisti mener, at inddragelsen af de lokale børn er den bedste vej til at sikre, at udviklingen bliver bæredygtig.

”Vores erfaring er, at arbejdet på denne måde støtter hele lokalsamfundet, og det stærke netværk er med til at beskytte pigerne,” siger Plan Danmarks direktør.

Og det ser ud til, at børnenes indsats virker. Ifølge Aftenposten er andelen af børneægteskaber gået fra 70 til 20 procent i løbet af fire år i det område i det nordvestlige Bangladesh, hvor den børnegruppe, avisen besøgte, hører til. I resten af Bangladesh er der også forbedringer at spore. Ifølge Plan International er 2000 børneægteskaber blevet stoppet gennem de seneste tre år.

Men Bangladesh er langtfra det eneste land i verden, hvor børneægteskaber finder sted.

Hvert år bliver 15 milioner piger verden over gift, før de fylder 18 år, viser tal fra organisationen Girls Not Brides (Piger Ikke Brude). Et af stederne er i det vestafrikanske land Mali, hvor minimumsalderen for at blive gift er 16 år for piger og 18 år for drenge, men ifølge organisationen Børnefonden bliver piger helt ned til 12-årsalderen giftet bort. Det handler både om traditioner og økonomi.

”Mali er et af de absolut mest fattige lande i verden. Hvis man har mange børn, og nogle af dem er piger, kan man se det som den eneste løsning, at de bliver gift. Det er forfærdeligt, fordi de her piger får en helt anden tilværelse med manglende mulighed for skolegang, som ellers er den bedste vej ud af fattigdom,” siger Bolette Christensen, der er administrerende direktør hos Børnefonden.

Ligesom i Bangladesh spiller børnene i Mali også selv en rolle i bekæmpelsen af de ulovlige ægteskaber. Børnefonden engagerer børn og unge i arbejdet mod børneægteskaber ved at oplyse dem om lovgivningen og deres rettigheder og giver dem værktøjer til at videreformidle budskaberne til andre unge. Også i Mali er der forbedringer på vej, da det er lykkedes at få indført et fag i landets skoler, hvor elever fra næste år vil blive undervist i deres rettigheder.