Prøv avisen

Bomberegn over ”revolutionens vugge” jager hundredtusinder af syrere på flugt

Støttet af russiske bombefly indledte Assad-regimet 19. juni en offensiv imod den oprørskontrollerede Daraa-provins. De voldsomme bombardementer af civile, skoler, hospitaler og klinikker har sendt hundredtusinder på flugt. Foto: Mohamad Abazeed/AFP/Ritzau Scanpix

Den syriske præsident Assad generobrer med stor hast den oprørskontrollerede Daraa-provins, mens civilbefolkningen flygter af frygt for bomber og repressalier

Der, hvor 536 elever netop sad, er der nu en ruinhob. Bomberne faldt kun få timer efter, at eleverne var gået hjem fra Karak-undervisningscenter omkring 30 kilometer nordøst for byen Daraa i det sydvestlige Syrien.

Bombardementet, der fandt sted den 21. juni, fik Red Barnet til med omgående virkning at lukke samtlige de 52 skoleprojekter, som organisationen i over seks år har drevet med lokale samarbejdspartnere i Daraa-provinsen, lød det i en pressemeddelelse mandag. Lukningerne rammer over 7500 elever.

Støttet af russiske bombefly indledte Assad-regimet den 19. juni en offensiv imod den oprørskontrollerede Daraa-provins. De voldsomme bombardementer af civile, skoler, hospitaler og klinikker har sendt hundredtusinder på flugt. Mandag anslog FN, at mindst 270.000 civile er flygtet fra området. De elever, hvis skoler nu er lukkede, er med deres familier efter al sandsynlighed iblandt dem, siger Jeppe Krigslund Bjerregaard fra Red Barnets Syrien-kontor i Amman i Jordan.

”Det er helt givet, at nogen af vores elevers familier er blandt de flygtende. De, der flygter er dem, der har været i opposition til regimet, har samarbejdet med oppositionen eller blot har befundet sig i oppositionskontrollerede områder. Og de organisationer og samarbejdspartnere, vi har støttet, hører til dem, der nu har grund til at frygte regimet,” forklarer han.

Daraa er blevet kaldt ”revolutionens vugge”. Det var her, en gruppe skoledrenge i marts 2011 skrev graffiti mod præsident Bashar al-Assad på deres skolemur og dagen efter befandt sig i regimets torturkældre. Det maltrakterede lig af en af drengene dukkede efter et par uger op i en grøftekant. De øvrige blev sendt hjem, lemlæstende sønderbanket og med afflåede fingernegle. Chokket over, at regimet torturerede børn, ansporede demonstrationer for frihed og demokrati i Syriens storbyer. Efter få uger begyndte regimet at skyde og dræbe – først ubevæbnede og siden bevæbnede – demonstranter.

Det, der i 2011 startede som folkelige protester, udviklede sig siden til et oprør og en langvarig borgerkrig. For at genvinde kontrollen med oprørskontrollerede områder angriber Assad-regimet blandt andet civile med tøndebomber og tvinger oprørere til overgivelse og deportation til det nordlige Syrien.

Iran og Rusland giver – af egeninteresse – Assad militærstøtte.

Hver væbnet gruppe får penge og våben fra udefrakommende politiske interesser såsom Tyrkiet, Qatar, Saudi-Arabien og USA. Millioner er flygtet til nabolandene og til Europa, over seks millioner mennesker er internt fordrevet fra deres hjem, og de væbnede mænd skifter ofte navn og side.

Daraa-provinsen kom tidligt i krigen under Den Frie Syriske Hærs og andre oprøreres kontrol. Frem til 19. juni levede indbyggerne et forholdsvis fredsommeligt liv med støtte fra internationale organisationer, der med lokale partnere har etableret skoler og anden hjælp til befolkningen.

Siden offensiven begyndte, har regimet generobret kontrol over mindst 60 procent af provinsen.

De mange hundredetusinde mennesker på flugt fra bombardementer søger mod øst ud i tørre ørkenområder, mod syd til grænsen imod Jordan eller mod nordvest til den oprørskontrolledede bræmme, der strækker sig langs grænsen til den israelsk annekterede del af Golan-højderne.

Både Jordan og Israel har af hver sin grund erklæret, at de ikke vil åbne grænsen, men begge lande tillader, at nødhjælp når frem. FN trygler Jordan om at ændre holdning og åbne grænsen. Imens forsøger regeringerne i Amman og Jerusalem via kontakter til Moskva at få etableret en sikker, bombefri zone for de flygtede langs grænsen på syrisk område, foreløbig resultatløst.