Efter to års flygtningepres: Borgmestre på græske øer råber på hjælp

Indbyggere gør oprør mod overbefolkede flygtningelejre, der giver øer som Lesbos økonomiske problemer og et dårligt image som Europas Guantanamo

Internationale humanitære organisationer kritiserer situationen i asyllejrene, især den store Moria-lejr på Lesbos (billedet), for at være under al kritik. Tusinder af bådflygtninge, der ikke må forlade øen, lever i telte, der ikke kan beskytte dem godt nok mod den vinter, der nu sætter ind med først regn og så kulde.
Internationale humanitære organisationer kritiserer situationen i asyllejrene, især den store Moria-lejr på Lesbos (billedet), for at være under al kritik. Tusinder af bådflygtninge, der ikke må forlade øen, lever i telte, der ikke kan beskytte dem godt nok mod den vinter, der nu sætter ind med først regn og så kulde. Foto: Petros Tsakmakis/AP/ritzau.

Borgmesteren på Lesbos har fået nok. I sidste uge stod han i spidsen for en generalstrejke på den græske ø, og på tirsdag arrangerer han en demonstration foran regeringskontorerne i Athen. Det er et råb om hjælp, som også kommer fra andre græske øer, der huser EU’s såkaldte hotspots, lejre for bådflygtninge. Fra at have været attraktive feriemål føler øerne sig nu stigmatiseret som problematiske fængsler for asylansøgere.

”Lesbos er blevet ladt i stikken og står alene med at håndtere tusinder og tusinder af flygtninge. Vi føler os svigtet. Der sker ingenting, og vi vil ikke være en fængselsø,” siger Marios Andriotis, der udtaler sig på vegne af borgmester Spiros Galinos.

Samtidig kritiserer internationale humanitære organisationer situationen i asyllejrene, især den store Moria-lejr på Lesbos, for at være under al kritik. Tusinder af bådflygtninge, der ikke må forlade øen, lever i telte, der ikke kan beskytte dem godt nok mod den vinter, der nu sætter ind med først regn og så kulde.

Marios Andriotis siger, at Lesbos længe har advaret regeringen i Athen om situationens alvor.

”Vi fik en høring i parlamentet, hvor alle borgmestre fra øerne med hotspots – Lesbos, Chios, Kos, Samos og Leros – fortalte om problemerne. Men der skete ingenting,” forklarer talsmanden om grunden til, at borgmesteren nu demonstrerer og beskylder EU for at gøre hans ø til Europas svar på Guantanamo-lejren.

Ifølge de seneste tal fra Den Internationale Organisation for Migration, IOM, er der i år foreløbig kommet 31.363 flygtninge og migranter til Grækenland, hovedparten til øerne. De skal lægges til de over 60.000, der blev hængende i landet, da grænserne langs den såkaldte Balkan-rute blev lukket.

På Lesbos er der ud over den store Moria-lejr også en kommunal lejr, så i alt huser øen over 8000 asylansøgere. I Moria er der med over 6400 mere end dobbelt så mange, som lejren er beregnet til, og Lesbos vil have dem overflyttet til fastlandet. I denne uge er 300 asylansøgere blevet sejlet til Piræus, men det er langtfra nok, mener man på øen.

”Du kan ikke presse så mange ind, uden at det giver problemer. Vi har brug for, at Bruxelles og regeringen gør noget nu,” siger Marios Andriotis fra borgmesterkontoret.

Ifølge borgmesteren forsøger den græske regering at presse Lesbos til at tillade åbningen af endnu en stor lejr på øen. Det siger Lesbos klart nej til. Øen har lidt økonomisk, siden de første flygtninge kom i 2015. Antallet af charterflyvninger til øen faldt med 70 procent sidste år, skriver den græske avis Ekathimerini.

”Vi er desperate. Vi er blevet overladt til os selv. Ingen hjalp os, da turismen og vores forretninger kollapsede. De har gjort vores øer til fængsler, isolerede steder med lejre, der er proppet med tusinder af mennesker, mange, mange flere, end de kan klare, som lever under horrible forhold. Det er en bombe, der kan eksplodere når som helst,” siger Dimitris Vatis, hotelejer på Lesbos, til Ekathimerini.

Rallo Kralli, der arbejder for en lokal flygtningekomité, anklager i samme avis regeringen for ikke at gøre, hvad der er nødvendigt, så bådflygtningene kan få acceptable levevilkår:

”Folk er pakket sammen som sardiner, kriminelle grupper kæmper mod hinanden, kvinder sover med ble for at undgå at gå alene på toilettet om natten, og med vinteren bliver forholdene bare endnu værre.”

Fra borgmesterens kontor lyder det, at der skal en ændring nu, så Lesbos kan ”forbedre sit image og komme til hægterne, for selvom det er forkert, så har folk i dag den opfattelse, at det ikke er sikkert at besøge øen. Et dårligt billede af Moria og Lesbos rejser verden rundt, og det er skidt for øen og for de indbyggere, der har taget solidarisk imod asylsøgerne siden sommeren 2015. Folkets røst må høres, både af hensyn til det lokale samfund og asylansøgerne”.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, meddelte i januar, at fem migranter var omkommet på grund af kulden i flygtningelejre på de græske øer, og Marios Andreotis siger, at det samme kan ske nu:

”Folks liv er i fare. Vi vil ikke have, at flere mister livet denne vinter.”