Boris Johnson skal forklare burka-udtalelser

Storbritanniens konservative parti vil undersøge tidligere ministers sammenligning af burkaklædte kvinder med postkasser og bankrøvere

Ledende konservative muslimske politikere frygter, at Boris Johnsons sammenligning mellem burkaklædte kvinder og "post og bankrøvere" vil blive brugt til at legitimere hadforbrydelser mod burkaklædte kvinder.
Ledende konservative muslimske politikere frygter, at Boris Johnsons sammenligning mellem burkaklædte kvinder og "post og bankrøvere" vil blive brugt til at legitimere hadforbrydelser mod burkaklædte kvinder. Foto: Simon Dawson og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det konservative britiske regeringsparti indleder en undersøgelse mod den tidligere udenrigsminister Boris Johnson efter klager over, at han i en avisklumme har sammenlignet burkaklædte kvinder med ”postkasser og bankrøvere”. Det meddelte partiet i går uden at ville oplyse nærmere om, hvad undersøgelsen går ud på.

Ledende konservative muslimske politikere frygter eksempelvis, at hans sprogbrug vil blive brugt til at legitimere hadforbrydelser mod burkaklædte kvinder.

”Jeg nægter at acceptere, at de bemærkninger var en tilfældig fejl, og at fornærmelsen ikke var tilsigtet. Det er Johnson alt for intelligent og beregnende til. Det var helt bevidst, hvilket bliver bekræftet af, at han nægter at undskylde,” siger Sayeeda Warsi, der var partiets første kvindelige muslimske minister, til avisen The Mirror.

Formanden for Conservative Muslim Forum, Mohamed Sheikh, der er livsvarigt medlem af Overhuset, har tilmed krævet, at Boris Johnson skal suspenderes eller smides ud af partiet.

Både premierminister Theresa May og partiformand Brandon Lewis har opfordret Boris Johnson til at undskylde, men er hidtil blevet mødt med tavshed. Men med en officiel undersøgelse om, hvorvidt han har overtrådt partiets interne regler for god opførsel, kan Boris Johnson ikke løbe fra sit ordvalg.

Ruth Davidson, den populære leder af De Konservative i Skotland, kalder ordvalget for ”unødigt fornærmende”.

”For at bruge en sammenligning med kristendommen ville du så nogensinde skrive i The Telegraph, at vi skulle have en debat om at forbyde kristne at bære kors,” spørger hun retorisk i avisen The Daily Telegraph.

Boris Johnson kom netop med bemærkningerne i sin ugentlige klumme for The Daily Telegraph, hvor han nok fordømte brugen af burka, men også afviste et tildækningsforbud som det, der senest er indført i Danmark.

Han genoptog jobbet som ugentlig klummeskriver, kort tid efter at han tidligere på sommeren gik af som udenrigsminister i protest mod Theresa Mays Brexit- politik.

Kritikken er stærkest internt i det konservative parti, mens der er støtte til Boris Johnson fra nogle ledende moderate britiske muslimer.

”Boris Johnson skal ikke undskylde for at sige sandheden. Hans billedsprog er uheldigt, men han har ret i at minde alle om, at den wahhabistisk og salafistisk inspirerede tendens til, at kvinder skal have deres ansigt tildækket, ikke har nogen legitimitet i Koranen. Det er en afskyelige del af en populær udbryderteologi fra religiøse ekstremister og militant islam,” skriver imam Taj Hargey fra Oxford Islamic Congregation i et indlæg i avisen The Times.

Meget tyder på, at Boris Johnsons kommentarer vinder genklang hos de konservative græsrødder. BBC London tog i onsdags på besøg i hans valgkreds Uxbridge, og her var vælgerne på gaden generelt enige med deres parlamentsmedlem. En frisk meningsmåling for tv-stationen Sky News viser også, at 60 procent ikke finder hans bemærkninger racistiske. Samme andel vil også have et britisk burkaforbud, selvom Boris Johnson argumenterer imod et forbud.

Mark Wallace, redaktør af den konservative hjemme- side ConservativeHome, vurderer over for avisen The Guardian, at Boris Johnson igen har fat i græsrødderne, efter at han tabte popularitet i sin tid som udenrigsminister og ikke havde den samme frihed til at sige, hvad han mener.