Boris Johnson spiller højt spil om Brexit

Den britiske premierministers uforsonlige kurs indikerer, at han mere gør klar til parlamentsvalg end seriøs forhandling med EU om Brexit-aftale

Boris Johnson mødtes i aftes med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.
Boris Johnson mødtes i aftes med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. . Foto: Annegret Hilse / Reuters / Ritzau Scanpix.

For første gang siden han blev premierminister i sidste måned, er Boris Johnson rejst ud for at møde andre EU-ledere.

I aftes var det Berlin, i dag er det Paris og derefter G7-topmøde i Biarritz i den franske del af Baskerlandet. Med i tasken har han det ultimative krav, at den såkaldte bagstopper-aftale om grænsen mellem Nordirland og Irland skal fjernes, hvis der skal være håb om en aftale mellem briterne og de resterende 27 EU-lande om Brexit.

Men selv for britiske politiske iagttagere er det svært af afkode, hvad det er for et spil, som Boris Johnson har gang i.

”Det er svært at vide, om han seriøst tror på, at han kan få de andre 27 EU-lande til at blinke først ved at sætte hårdt mod hårdt. Eller om han mere er fokuseret på at overbevise det britiske folk om, at vi skal forlade EU uden en aftale, fordi resten af EU ikke er samarbejdsvillige. Og jeg ved ikke, hvad der sker,” siger Tim Bale, professor i statskundskab ved Queen Mary Universitet i London.

Tim Bale er ellers en af de førende britiske eksperter, når det kommer til De Konservative, som han har skrevet flere bøger om.

Hans kommentar er med til at understrege, at Boris Johnson på mange måder har overrasket med sin kurs som premierminister, hvilket også bliver fremhævet i en leder- artikel i det konservative magasin The Spectator.

”Før Boris Johnson blev premierminister var det en udbredt forventning, at hans regering hurtigt ville være kaotisk. Efter de første uger ser det mere ud til, at regeringen kører med en nærmest militær præcision,” skriver magasinet.

Det giver i høj grad æren til Boris Johnsons højre hånd, den kontroversielle Dominic Cummings, der også var leder af den kontroversielle kampagne, som sikrede et flertal for Brexit i folkeafstemningen i 2016.

Professor Federico Fabbrini, direktør for Brexit-instituttet ved Dublin City Universitet, hæfter sig ved det brev, som Boris Johnson sendte til EU-præsident Donald Tusk i mandags.

”For første gang siger han, at hans regering ikke længere føler sig forpligtet af den aftale, som hans forgænger Theresa May indgik med EU. Det er et drastisk skridt. I EU er logikken, at regeringer nok kan udskiftes, men at nationale forpligtelser består, så det er ikke et budskab, de vil tage vel imod. Det er også derfor, at vi så Donald Tusk skrive på Twitter, at der hverken vil blive tale om en genforhandling af aftalen eller af ’bagstopperen’,” siger Federico Fabbrini.

Han mener, at Boris Johnson mest af alt narrer sig selv, hvis han tror, at han kan vinde på at sætte hårdt mod hårdt. Derfor peger strategien mere i indenrigspolitisk retning og et muligt nyvalg.

Tim Bale er særligt overrasket over, at Boris Johnson allerede i kampen om at bliver ny konservativ leder netop gjorde bagstopper- aftalen til noget nær et kardinalpunkt.

¨Jeg tror ikke, at de fleste forventede, at han ville forfølge den politik. Men det synes som om, at både Boris Johnson og Dominic Cummings har besluttet at følge den strategi, Det er svært at se det som andet end en optakt til valgkamp. Alt, hvad han har sagt, er rettet mod de vælgere, som stemte på Brexit Partiet (Nigel Farages nye parti, red.). Det er ikke nødvendigvis det bedste for landet, men det kan være strategien, der kan betyde, at De Konservative vinder valget og redder partiet,” vurderer Tim Bale.

Han peger på, at Boris Johnson i de første uger har talt meget om lov og orden samt indvandring og ikke mindst har vist vilje til at bruge penge på nye initiativer og ikke været bange for at låne penge til at gennemføre dem.

”De Konservative vil nok tabe stemmer til De Liberale Demokrater, men det er en bevist kalkule, for de går efter at tage vælgere tilbage fra Brexit Partiet og marginale Labour-kredse,” siger Tim Bale.