Prøv avisen

Boris Johnson spiller højt spil om magten

Tirsdag aften stod det klart, at et flertal i parlamentet er imod premierministeren, inklusive 21 af hans egne konservative partifæller. Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et svidende nederlag i parlamentet saster premierministeren åbenbart på, at et nyvalg kan løse hårdknuden om Brexit i britisk politik

På papiret er Boris Johnson en færdig mand efter blot seks uger som britisk premierminister.

En samlet opposition, inklusive 21 af hans egne konservative partifæller, støttede sent tirsdag aften et forslag, som reelt pålægger regeringen at få skæringsdagen for briternes udtræden af EU forlænget med tre måneder. Noget, som Boris Johnson ikke vil være med til.

Han har tilmed sat hårdt mod hårdt og smidt de 21 oprørere ud af den konservative parlamentsgruppe og vil som næste skridt få dem fyret som parlamentskandidater. Oprørerne er ikke hvem som helst. Gruppen omfatter flere tidligere konservative ministre – herunder finansministre som Philip Hammond og Kenneth Clarke – samt Winston Churchills barnebarn Sir Nicholas Soames.

Dermed har Boris Johnson i princippet savet den parlamentariske gren over, som hans regering hviler på, for flertallet for hans konservative regering er dermed fuldstændig væk.

Men da det lidt over klokken 23 dansk tid tirsdag aften stod klart, at flertallet i parlamentet var imod ham, gik premierministeren omgående i offensiven og sagde, at hvis forslaget bliver vedtaget, så vil han have et parlamentsvalg, som kan finde sted den 14. eller 15. oktober.

Og det giver god mening, mener valgeksperten John Curtice, der er professor ved Strathclyde University i Glasgow.

”Som meningsmålingerne ser ud nu, er der 50 procent chance for, at De Konservative vil få et absolut flertal,” forklarer han.

Håbet blandt Boris Johnson og hans støtter er således, at de kan rense den forgiftede parlamentariske luft med et valg, slippe af med den interne opposition i partiet og dermed have magt, som de har agt. Labours leder, Jeremy Corbyn, har længe krævet et valg for at komme ud af Brexit-dødvandet. Men oppositionslederen gør det nu klart, at han først vil støtte et nyvalg, når loven om nok en udskydelse af Brexit er vedtaget for at undgå, at Boris Johnson løber om hjørner med parlamentet.

”Men hvis Boris Johnson får flertal, så kan hans regering alene omgøre den lov, og så er fristen igen halloween,” siger John Curtice med henvisning til den nuværende udtrædelsesdato den 31. oktober.

Ifølge statskundskabsprofessor Anand Menon, direktør for tænketanken The UK in a Changing Europe (Storbritannien i et Europa under forandring), bruger premierministeren alle kneb for at få sin vilje. Boris Johnson har således argumenteret for, at truslen om en hård Brexit er nødvendigt i forhandlingerne om at få en ny skilsmisseaftale med de andre 27 EU-lande.

”Det er absolut klart, at Storbritannien vil få en ny aftale med Bruxelles, hvor den kontroversielle bagstopperaftale bliver fjernet,” sagde Boris Johnson under premierministerens spørgetime i går eftermiddag i Underhuset.

Den overbevisning køber Anand Menon dog ikke.

”Det er svært at tage ham seriøst, når han igen og igen siger, at han kan få en bedre aftale. Bruxelles venter på et udspil og har endnu ikke fået noget konkret,” siger han.

Det billede bliver underbygget af, at selv det konservative hoforgan, avisen Daily Telegraph, kunne citere premierministerens særlige rådgiver, den kontroversielle Dominic Cummings, for, at forhandlingerne kun fandt sted på skrømt – hvilket regeringen har afvist.

Med til at holde Boris Johnson ved magten er den spegede situation i det britiske parlament. For modstanden mod en hård Brexit, hvor briterne forlader EU uden en aftale, er det eneste, der er flertal for, mens den aftale, som hans forgænger, Theresa May fik forhandlet på plads, tre gange er blevet nedstemt.

”Politisk kan Jeremy Corbyn, Jo Swinson (De Liberale Demokraters leder, red.) og Philip Hammond ikke udstå hinanden, og det er utænkeligt, at de konservative oprørere vil støtte en tværpolitisk regering med Jeremy Corbyn i spidsen,” siger John Curtice.

Kort før avisens deadline i aftes vedtog Underhuset et lovforslag, hvis formål er at blokere for Brexit uden en aftale. Det forventes derfor, at regeringen vil fremsætte et forslag om nyvalg.

Den daværende premierminister David Cameron indførte i 2011 ved lov, at en regering skal sidde hele valgperioden på fem år.