Boykot af Israel kan koste indrejseforbud

Ny kontroversiel lov skal forhindre, at tilhængere af boykotbevægelse kan rejse frit ind i Israel. Men den kan også ramme personer, der støtter tostatsløsningen og derfor er imod bosættelserne

”Der er tale om en lov, der ikke kan føres ud i livet,” sagde den tidligere justitsminister og en af hovedpersonerne bag Oslo-fredsprocessen Yossi Beilin tirsdag i et tv-interview.
”Der er tale om en lov, der ikke kan føres ud i livet,” sagde den tidligere justitsminister og en af hovedpersonerne bag Oslo-fredsprocessen Yossi Beilin tirsdag i et tv-interview. . Foto: Thierry Charlier/AP.

Israels højrenationale regering har vedtaget endnu en kontroversiel lov i form af et opsigtsvækkende indrejseforbud.

”Loven om indrejse til Israel, om at nægte visum til personer uden fast opholdstilladelse, der med overlæg opfordrer til boykot af Israel” er dens officielle navn, og den blev tidligere på ugen vedtaget med 46 mod 28 stemmer i parlamentet, Knesset.

Loven giver indrejsemyndighederne mulighed for at afvise personer, der er kendt som medlemmer af den internationale anti-israelske BDS-kampagne. BDS står for Boycott, Divestment and Sanctions, en græsrodsbevægelse, der opfordrer til at boykotte Israel og israelske varer samt at undgå investeringer i og kræve sanktioner imod Israel.

Men loven vil kunne ramme mennesker, der ikke er organiseret i hverken BDS eller andre bevægelser. Ligesom BDS-bevægelsen ikke skelner imellem opfordring til boykot af de israelske bosættelser og boykot af Israel som sådan, skelner loven heller ikke mellem de to ting. Ifølge loven skal den forhindre indrejsevisum til personer, der ”opfordrer til boykot” eller ”deltager i en boykot” af ”ethvert sted under israelsk kontrol”.

En af lovens stillere Bezalel Smotrich fra bosætterpartiet Jødisk Hjem forklarede mandag aften i Knesset, at det gælder om at bekæmpe ”en ny antisemitisk front vendt imod Israel”.

Endnu før loven blev vedtaget, nægtede Israel i december Isabel Piri, en repræsentant for Kirkernes Verdensråd fra Malawi, indrejse. Kirkernes Verdensråd støtter boykot af bosættervarer og sender volontører til de palæstinensiske selvstyreområder. Indenrigsminister Arie Deri begrundende dengang beslutningen med nødvendigheden af, at ”holde BDS-aktivister ude af Israel”.

Og indrejseforbuddet kan få vidtrækkende følger, påpeger kritikere.

”Loven vil også risikere at ramme jøder fra hele verden, der arbejder for Israels eksistens side om side med en palæstinensisk stat, netop ved at modsætte sig bosættelserne,” skriver avisen Ha’aretz i sin onsdagsleder.

Bevægelsen Fredsblokken, der er grundlagt af den aldrende journalist og fredsaktivist Uri Avnery, var for mange år siden den første, der offentliggjorde en liste over varer, der produceres i de israelske bosættelser, så israelske – og udenlandske – forbrugere kunne undgå at købe dem, hvis de ville. Men Uri Avnery har adskillige gange i sine ugentlige nyhedsbreve argumenteret for det umoralske i at opfordre til at boykotte selve staten Israel.

Den nye lov kan også bringe Israel på kant med EU og få konsekvenser for europæiske politikere, der står bag regler for import af varer fra Israel med særmærkning af produkter fra israelske bosættelser, så europæiske forbrugere har mulighed for at vælge, om de vil købe varer fra de besatte områder.

”Der er tale om en lov, der ikke kan føres ud i livet,” sagde den tidligere justitsminister og en af hovedpersonerne bag Oslo-fredsprocessen Yossi Beilin tirsdag i et tv-interview.

”Det er fuldstændig umuligt at vide om hver eneste person, der rejser ind i Israel, hvilke holdninger vedkommende har, og dermed annullerer loven sig selv,” anførte han.8