Prøv avisen

Brande åbner svenske klimaøjne før valg

Sommerens skovbrande i Sverige vurderes at have brændt 20 hektar skov. På billedet her ses et udbrændt skovområde i Ljusdal i den centrale del af landet. Foto: Tt News Agency/arkiv/Reuters

Efter de mange skovbrande i Sverige har miljø overhalet sundhed som det næstvigtigste emne før valget 9. september. Indvandring ligger fortsat på førstepladsen.

Sveriges ødelæggende skovbrande og den knastørre sommer har gjort miljøet til det næstvigtigste emne efter immigration blandt svenskerne før valget til Riksdagen 9. september.

Det viser en ny meningsmåling fra det svenske analysebureau Demoskop ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hedebølgen i landet har i løbet af sommeren forårsaget adskillige voldsomme skovbrande hele vejen fra syd op til polarcirklen.

I midten af juli var der på et tidspunkt flere end 80 naturbrande i Sverige samtidig, og flere var ikke under kontrol.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), beskrev en ekstraordinær situation på grund af tørken, og landet har fået hjælp fra flere europæiske lande, herunder Danmark.

En meningsmåling, der er foretaget af Demoskop mellem 2. og 7. august, viser, at 16 procent af de adspurgte svenskere anser miljøet som det vigtigste emne op til valget. Miljøet overhaler dermed sundhed, som 13 procent mener er det vigtigste emne.

- Det er ærgerligt, at der skal tørke og brande til, før emnet bliver taget alvorligt, siger partisekretær i Centerpartiet Michael Arthursson til Expressen, der offentliggjorde meningsmålingen torsdag.

Ifølge officielle tal menes skovbrandene i Sverige at have brændt omkring 20.000 hektar skov.

I sidste uge præsenterede den svenske regering en hjælpepakke på 1,2 milliarder svenske kroner – omkring 861 millioner danske kroner - til landmændene, som er hårdt ramt af tørken.

Blandt andet har kornhøsten i Sverige slået fejl. Hvor der sidste år blev høstet 6,5 millioner ton korn, er der i år blevet høstet blot 4,2 millioner ton. Det viser tal fra det svenske grovvareselskab Lantmännen Lantbruk.

Torsdag var der ifølge det svenske beredskab, SOS Alarm, syv skovbrande i hele Sverige. Indtil videre er der ikke rapporteret om nogen dødsfald, og de udenlandske brandmænd har forladt landet.

Meningsmålingen fra Demoskop viser, at det fortsat er indvandring, der er det vigtigste spørgsmål blandt svenskerne forud for riksdagsvalget om godt fire uger. Således peger 23 procent af de adspurgte på indvandring som det vigtigste emne.

Siden 2012 har omkring 400.000 mennesker søgt asyl i Sverige, der har 10 millioner indbyggere. Alene i 2015 tog svenskerne imod 163.000 asylansøgere.

For landets vicestatsminister, Isabella Lövin fra De Grønne, går klima og immigration hånd i hånd.

- Hvis vi ikke gør noget ved klimaudfordringerne, så kommer vi til at få hundredvis af millioner af flygtninge på flugt fra orkaner, tørke og fejlslagen høst, siger hun til Expressen.

/ritzau/