Prøv avisen

Brasiliens største by løber tør for vand

Sao Paolo er med sine mere end 20 millioner indbyggere Brasiliens største by. Foto: David R. Frasier

Brasilien er ramt af den værste tørke nogensinde

Tagene over Sao Paulo er fyldt med farverige vandspande og plastickar. Brasiliens største by med flere end 20 millioner indbyggere forventes at løbe tør for vand inden for de næste uger. Befolkningen er i fuld gang med at forberede sig på katastrofen og er blandt andet begyndt at samle regnvand i store beholdere for at være bedst muligt rustet til dagen, hvor vandet ikke løber mere.

Det sydøstlige hjørne af Brasilien er plaget af den værste tørke i landets historie. Hårdest ramt er metropolen Sao Paulo. Byen bliver forsynet med vand via kunstigt anlagte søer, som normalt bliver fyldt op under regntiden. Men de to seneste år har regnmængderne været rekordlave, og vandstanden er nu nede på seks procent af den normale kapacitet.

Tørken har allerede fået store konsekvenser for befolkningen. Bystyret lukker med jævne mellemrum for vandforsyningen for at spare på vandet, men bliver kritiseret for, at rationeringen tilgodeser de bedst stillede borgere. I de velhavende områder bliver vandforsyningen kun lukket få timer om dagen. I mange af de fattige kvarterer får beboerne kun tilført vand i korte tidsrum.

I slumkvarteret Paraisopolis i det sydøstlige Sao Paulo er hanerne kun åbne to timer i døgnet. Det giver store problemer for beboerne.

31-årige Gabriella Rodrigues er alenemor til to. Hun arbejder hver dag i det tidsrum, hvor hun kan få adgang til vand i sit hjem.

”Jeg kan kun få vand på tidspunkter, hvor jeg ikke har mulighed for at bruge det. Når jeg kommer hjem, har jeg ikke vand til at vaske tøj, lave mad, vaske op og bade mine børn. Vores hverdag hænger ikke sammen længere,” siger hun.

Men de værste problemer venter forude. Og blandt indbyggerne er der stor tvivl om, hvad der rent praktisk kommer til at ske. Brasilien har nemlig ikke stået i en tilsvarende situation i nyere tid, fortæller Carlo Magalhaes, der er historiker ved Sao Paulo Universitet:

”Når byen tørlægges, vil det skabe en lang række sociale problemer. Men præcis hvordan de rammer og i hvilket omfang, ved vi reelt ikke. Mens den velhavende del af befolkningen nok skal klare sig, bliver situationen sandsynligvis anderledes alvorlig for den fattige del af befolkningen.”