Breivik kræver isolation ophævet

Advokat mener, at Norge bryder menneskerettighederne ved at holde Anders Breivik isolationsfængslet

Anders Behring Breivik afsoner 12 års fængsel for at have dræbt 69 unge mennesker på Utøya og bragt en bombe til sprængning i Oslo.
Anders Behring Breivik afsoner 12 års fængsel for at have dræbt 69 unge mennesker på Utøya og bragt en bombe til sprængning i Oslo.

Anders Behring Breivik vil sagsøge den norske stat for at slippe ud af sin isolationsfængsling. Han har siddet i en særligt sikret celle i tre og et halvt år, siden han den 22. juli 2011 blev pågrebet efter at have dræbt 69 unge mennesker på Utøya og før det bragt en bombe i regeringsbygningerne i Oslo til sprængning, hvilket kostede otte menneskeliv.

På grund af isoleringens varighed mener advokat Geir Lippestad, at det er på tide at give massemorderen mere menneskelige vilkår.

”Langvarig isolation bliver en form for tortur (“) Menneskerettighederne gælder også for ham. Det handler ikke om, at han skal have en let afsoning,” siger advokaten til Dagbladet.

Han fortæller, at Breivik ønsker kontakt med andre indsatte, og at man inden beslutningen om en retssag har forsøgt sig ved forskellige klageinstanser. Desuden kritiserer han kriminalforsorgen for at have givet Breivik forbud mod at sende breve med henvisning til, at også Breivik har ytringsfrihed.

Fra kriminalforsorgens side afviser man, at der skulle være noget i vejen med forholdene, og professor Kjetil Mujezinovic Larsen fra Norsk Institut for Menneskerettigheter tror da heller ikke, Breivik vil vinde i en norsk retssal. Til gengæld fortæller han til norsk stats-tv, NRK, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol på længere sigt måske vil kunne give ham medhold, fordi der i andre sager om terrordømte har været mere personkontakt.

Marie Simonsen, politisk redaktør på Dagbladet, mener, der er grænser for, hvor dårligt Breivik kan behandles.

”Særligt i vanskelige sager bliver principperne testet og må forsvares. Det klarede vi som nation at holde fast i kort tid efter udåden, hvor følelserne var et åbent sår, og det må vi fortsætte med. Ikke af hensyn til en massemorder, men for vores egen skyld,” skriver hun.