Breivik vinder uventet sejr over den norske stat

Hovedpersonen i Norges største nationaltraume fik onsdag medhold i en central del af anklagen om brud på menneskerettighederne. Sagen skaber endnu en gang vrede, men er også en sejr for retsstaten, mener professor

Breivik har siden 2012 afsonet en forvaringsdom på 21 år for at dræbe 77 mennesker under terrorangrebet den 22. juli 2011, og han stævnede i februar 2015 staten for dårlige afsoningsforhold.
Breivik har siden 2012 afsonet en forvaringsdom på 21 år for at dræbe 77 mennesker under terrorangrebet den 22. juli 2011, og han stævnede i februar 2015 staten for dårlige afsoningsforhold. . Foto: Lise Åserud/NTB.

Tingretten i Oslo gav onsdag Anders Behring Breivik medhold i, at den norske stat har krænket hans menneskerettigheder. Breivik fik ikke medhold i sin anklage om brud på respekten for privatliv og kontakt med omverdenen.

Breivik har siden 2012 afsonet en forvaringsdom på 21 år for at dræbe 77 mennesker under terrorangrebet den 22. juli 2011, og han stævnede i februar 2015 staten for dårlige afsoningsforhold.

Af tingsrettens dom fremgår det, at staten har krænket Breiviks menneskerettigheder i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om tortur og umenneskelig behandling.

Ifølge dommen er den lange tid i isolation og et manglende hensyn til Breiviks psykiske tilstand afgørende for udfaldet. Selvom afgørelsens udfald gik imod mange nordmænds ønsker, sættes der med dommen indtil videre punktum for massemorderens medieopmærksomhed og nordmændenes gentagne konfrontation med nationens største traume.

Det mener Olav Gjelsvik, der er professor i filosofi ved universitetet i Oslo.

”Nederlaget er ikke, at han nu får justeret sine forhold en lille smule, for det tror jeg, de fleste vil acceptere ret hurtigt, når den første frustration har lagt sig. Afgørelsen viser, at det norske system virker. Det, Breivik har vundet, var propagandakrigen mod det norske samfund under selve retssagen,” siger Gjelsvik.

Han mener, at det endnu en gang er de pårørende, der rammes hårdest af Breiviks handlinger.

”For mange kommer smerten tilbage, hver gang han omtales. Og det er uanset, om det er negativt, eller fordi han vinder retssagen. Derfor er det vigtigt, at Breiviks forhold nu kommer i orden, så befolkningen igen kan lade ham glide ud af deres tanker,” siger professoren.

Retssagen foregik i fængslet i Skien ved Oslo i marts under stor international opmærksomhed og rejste en heftig debat om de norske mediers massive dækning. De pårørende klagede over, at Breiviks nazi-hilsen hurtigt kom på internetavisernes forsider, mens flere fremtrædende pressefolk forsvarede dækningen med, at det var i samfundets interesse at formidle retssagen.

Breivik fik under retssagen endnu en gang mulighed for at tale til befolkningen og fik blandt andet hyldet nordisk mytologi og præsenteret sig som partisekretær for partiet Den Nordiske Stat.

Det er endnu uklart, om staten vil anke dommen, men Kjetil Mujezinovic Larsen, der er professor ved Norsk Senter for Menneskerettigheter, er ganske sikker på, at det vil ske.

Han mener, at udfaldet af dommen er positivt for det norske samfund, selvom det for mange vil være svært at acceptere, at massemorderen har menneskerettigheder.

”Jeg er ligesom langt de fleste andre meget overrasket over dommen, men for Norge er dommen sådan set godt i den forstand, at det viser, at menneskerettigheder gælder for alle, og at vi har et retsapparat, der virker. Samfundet bliver sat på prøve, og for nogle er det hårdt, men dommen viser, at vi er stærke,” siger han.