Brexit-kaos volder varig skade på britisk ry

Storbritannien har mistet international status med håndteringen af Brexit, og kaosset kaster også lange skygger over landets stolte demokratiske traditioner. Det resterende EU fremstår stærkere, men ingen – slet ikke Danmark – har gavn af et britisk farvel

En demonstrant foran parlamentet i London mener, Storbritannien har skudt sig selv i foden ved at stemme for at forlade EU. Flere eksperter er tilbøjelige til at give demonstranten ret. Ifølge dem har Storbritanniens omdømme som en seriøs international aktør lidt varig skade i forbindelse med Brexit. –
En demonstrant foran parlamentet i London mener, Storbritannien har skudt sig selv i foden ved at stemme for at forlade EU. Flere eksperter er tilbøjelige til at give demonstranten ret. Ifølge dem har Storbritanniens omdømme som en seriøs international aktør lidt varig skade i forbindelse med Brexit. – . Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Ritzau Scanpix.

I århundreder har Storbritannien udgjort en magtfuld og respekteret spiller på den internationale scene. Kongeriget har siden oplysningstiden stået som en fornuftens stemme. Det britiske parlament, et af verdens ældste, har vist sig dueligt under pres, herunder krigen mod Hitler, og landet har sat sit stærke præg på organisationer som Nato og FN.

Men dette oparbejdede internationale ry har i løbet af to års kaotiske Brexit-forhandlinger lidt så stor skade, at Storbritannien formentlig ikke vil genvinde fordums autoritet, ligesom kaosset har slået skår i landets demokrati, påpeger forskere og iagttagere.

”Det Forenede Kongerige har mistet international status på grund af håndteringen af Brexit. Og de direkte reportager fra Underhusets forhandlinger kan kun have skadet demokratiets sag,” siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Han henviser blandt andet til, at det britiske parlament både i januar og senest i tirsdags tildelte premierminister Theresa May et ydmygende nederlag ved at nedstemme den aftale, som hendes konservative regering har indgået med EU om Brexit. Samtidig vokser den febrilske stemning dag for dag. Briterne forlader formelt EU ved midnat til den 29. marts. Senest i morgen skal Underhuset stemme om, hvorvidt datoen skal udsættes, men de færreste ser det som en løsning på noget som helst. I værste fald træder briterne ud uden en aftale – en såkaldt hård Brexit.

”Det vil ikke gøre det lettere for briterne at forhandle de bilaterale aftaler, man fantaserer om, i en situation, hvor briterne er tumlet ud af EU uden en aftale. Og det er dybt skadeligt for os alle i en tid, hvor Vladimir Putins pres på Europa er voksende, og hvor USA er blevet et mindre stabilt element i kredsen af demokratiske stater,” siger han med henvisning til, at den russiske annektering af den ukrainske Krim-halvø for fem år siden har skabt voldsomme spændinger mellem EU og Rusland, mens Donald Trumps præsidentskab i USA er præget af uro og skandaler.

Historiker og professor ved London School of Economics Anne Applebaum peger også på varige skader efter Brexit.

”Jeg tænker ikke på skaden mod økonomien. Langt værre er skaden på Storbritanniens omdømme som en seriøs international spiller, en kompetent forhandler af traktater, en troværdig allieret, en fornuftens stemme i verden – og som et repræsentativt demokrati,” skriver hun i The Washington Post og citerer en italiensk bekendt for at sige:

”Vi tror, at vores demokratier er svage andre steder i Europa. Men selv hvis man tog en flok italienere, polakker og ungarere, holdt dem vågne hele natten og fik dem drukket fulde, ville de stadig ikke komme op med noget så katastrofalt som det vi ser i Underhuset.”

Mange britiske vælgere valgte at forlade EU, fordi de ikke havde tillid til de europæiske institutioner, men nu har beslutningen skadet briternes tillid til egne demokratiske institutioner, påpeger Anne Applebaum.

Det største traume er, at Storbritannien – som blandt andet har fast sæde i FN’s Sikkerhedsråd – ikke har demonstreret, at det har magten og evnen til på egen hånd at agere i en diplomatisk sammenhæng over for en stor regional blok som EU. Det påpeger Holger Nehring, som er professor i europæisk samtidshistorie ved det britiske Stirling Universitet.

”Et omdømme kan genopbygges gennem tålmodigt diplomati, men Storbritannien bliver nødt til at finde sig en ny international rolle. Det vil være en smertefuld proces, især inden for landets grænser, hvor illusionen om Storbritanniens status som en stormagt på første række stadig opretholdes bredt,” siger han.

Det store sammenhold mellem de resterende 27 medlemslande har vist resten af verden, hvor stærk en politisk magtfaktor EU kan være, påpeger Jana Puglierin, som forsker i europæisk politik ved den tyske udenrigspolitiske tænketank DGAP.

”I den forstand har Brexit styrket EU’s omdømme,” siger hun, men understreger, at Brexit er et tab for alle.

”Især for EU-medlemmer som Danmark og Sverige, som er meget tættere på en britisk vision for EU – en pragmatisk tilgang med fokus på det indre marked og modstand mod at opgive national identitet – end tyskernes meget følelsesladede vision. Briterne har udgjort en stærk modvægt i magt- trekanten med Frankrig og Tyskland. Balancen tipper nu mod Tyskland, og mange medlemsstater vil i denne sammenhæng savne Storbritannien,” siger hun.