Brexit-uenighed dominerer Labour-kongres

Venstrefløjen i Labour har afvist at debattere konkrete Brexit-forslag, som ellers er det mest dominerende politiske spørgsmål i Storbritannien

Talrige demonstranter er mødt op i Brighton, hvor det britiske arbejderparti Labour i disse dage er samlet til kongres. Demonstranterne er for et fortsat britisk medlemskab af EU.
Talrige demonstranter er mødt op i Brighton, hvor det britiske arbejderparti Labour i disse dage er samlet til kongres. Demonstranterne er for et fortsat britisk medlemskab af EU. . Foto: Stefan Rousseau/AP/ritzau.

”Come on Corbyn. Keep us in”. (Hold os indenfor, Corbyn)

Talrige demonstranter er mødt op i Brighton, hvor det britiske arbejderparti Labour i disse dage er samlet til kongres. Demonstranterne er for et fortsat britisk medlemskab af EU.

Og selvom et snævert flertal af de britiske vælgere ved sidste års folkeafstemning stemte for at forlade EU, har demonstranterne ikke opgivet håbet. Men meget tyder på, at de taler for døve ører, når de sætter deres lid til Labour-lederen Jeremy Corbyn for at holde briterne inde i EU.

Partikongressen tegner sig som en magtdemonstration af, hvordan Jeremy Corbyn og partiets venstrefløj har taget kontrollen med partiet.

Kongressen har således afvist at sætte et forslag om, at Labour skal arbejde for, at briterne fortsat er en del af det indre marked efter Brexit, på dagsordenen. En beslutning, som partiets skyggefinansminister, John McDonnell, har forsvaret.

”Den måde, som vi nu organiserer kongressen på, betyder, at det er de delegerede og ikke længere ledelsen, der bestemmer, hvilke forslag der skal debatteres, og det er, hvad de delegerede har gjort. De har valgt andre emner,” siger John McDonnell ifølge avisen The Guardian.

Men den beslutning har skabt vrede, og det kom til udtryk under debatten på kongressen i går.

”I har bortstemt vores mulighed for at blive i EU. I har bortstemt vores chance for at stoppe en katastrofal Brexit. Vi vil blive husket som oppositionen, der lod De Konservative gøre, hvad de vil med Brexit,” lød kritikken fra en af de delegerede, Cameron Glack, ifølge den politiske hjemmeside Politics Home.

Han fik omgående svar på tiltale fra en anden delegeret, Jean Roberts.

”Hold op med at dæmonisere os, der stemte for Brexit. Vi må acceptere, at flertallet stemte for Brexit,” sagde hun.

Debatten illustrerer, at Brexit-uenigheden går fra top til bund i Labour. Partileder Jeremy Corbyn er kendt for at være meget EU-skeptisk, og han førte en halvhjertet kampagne for at blive i EU op til folkeafstemningen i juni sidste år.

Omvendt er partiets Brexit-ordfører, Keir Sarmer, langt mere indstillet på en mere pro EU-tilgang til Brexit, og det var blandt andet ham, der havde håbet på en debat og afstemning om, at Labour skulle arbejde for en fortsat tilknytning til det indre marked.

”Vi er fleksible i spørgsmålet om, hvordan vi kan forhandle os frem til at holde fast i fordelene i det indre marked,” sagde han i sin tale til kongressen i går.

Siden den socialistiske pacifist Jeremy Corbyn overraskende blev valgt som partileder, har der været en voksende uenighed i partiet, som ikke mindst er udkrystalliseret i bevægelsen Momentum på partiets venstrefløj.

Dens indflydelse betød blandt andet, at den mest prominente og magtfulde Labour-politiker, Londons borgmester Sadiq Khan, i første omgang ikke blev inviteret til at tale på kongressen, fordi han hører til på partiets moderate fløj og er en stærk fortaler for et tæt samarbejde med EU. Den beslutning er dog siden ændret.

Aktivisterne fra Momentum har skærpet debattonen i sådan en grad, at BBC har valgt at sende en bodyguard med deres politiske redaktør, Laura Kuensberg, til Brighton. Venstrefløjsaktivister beskylder hende for at være forudindtaget, og det har udløst direkte trusler mod hende på sociale medier som Twitter.