Briter dømt for homoseksuelle forhold kan benådes posthumt

Britisk regering vil gøre op med tidligere tiders moral og slette gamle straffe for homoseksuelle handlinger, som ikke længere er ulovlige

John Sharkey fra De Liberale Demokrater har længe ført kampagne for en generel benådning. Det store gennembrud kom, efter at dronning Elizabeth II i 2013 udstedte en posthum benådning til videnskabsmanden Alan Turing (på billedet). Han begik selvmord i 1954, to år efter at efter være dømt til en medicinsk kastration for et forhold til en anden mand.
John Sharkey fra De Liberale Demokrater har længe ført kampagne for en generel benådning. Det store gennembrud kom, efter at dronning Elizabeth II i 2013 udstedte en posthum benådning til videnskabsmanden Alan Turing (på billedet). Han begik selvmord i 1954, to år efter at efter være dømt til en medicinsk kastration for et forhold til en anden mand. Foto: Kin Cheung/Polfoto.

Op mod 65.000 britiske mænd bliver nu benådet for deres domme for seksualforbrydelser. De fik alle en dom, før loven mod homoseksualitet blev ophævet for flere årtier siden.

Den britiske regering er på vej med en ny lov, hvorefter afdøde kan blive benådet posthumt, mens 15.000 nu-levende må søge om at få deres dom slettet.

”En benådning er nok den bedste måde at anerkende den reelle skade, som er forårsaget af de uretfærdige og onde homofobiske love, som nu heldigvis er afskaffet,” siger medlem af Overhuset, lord John Sharkey fra De Liberale Demokrater, til BBC Radio.

Han har længe ført kampagne for en generel benådning. Det store gennembrud kom, efter at dronning Elizabeth II i 2013 udstedte en posthum benådning til videnskabsmanden Alan Turing.

Under Anden Verdenskrig knækkede han tyskernes ellers ubrydelige Enigma-kode. Han begik selvmord i 1954, to år efter at efter være dømt til en medicinsk kastration for et forhold til en anden mand. Hans familie har været aktiv i kampagnen for, at alle andre med tilsvarende domme også skulle benådes, og fået indsamlet næsten 640.000 underskifter.

94-årige George Montague fra Brighton har sådan en historisk dom for grov uterlighed med en anden mand. Men han vil ikke søge om en benådning.

”Jeg vil have en undskyldning. At acceptere en benådning betyder, at du accepterer, at du var skyldig. Jeg var ikke skyldig i noget som helst. Jeg mener også, at det var forkert at give Alan Turing – en af mine helte – en benådning. Han var kun skyldig i det samme, som de kendte mig skyldig i – at være født til kun at være i stand til at blive forelsket i en anden mand,” siger han i et interview med BBC Newsnight.

Hos organisationen Stone-wall, der arbejder for seksuelle minoriteters rettigheder, er der heller ikke udelt begejstring for lovforslaget.

”Vi byder det velkommen, at regeringen har annonceret, at den vil udstede en posthum benådning til homoseksuelle og biseksuelle mænd, som på uretfærdig vis blev retsforfulgt for, hvem de var. Men vi mener ikke, at det går langt nok,” siger kampagnedirektør Paul Twocock til avisen The Guardian.

Han henviser til, at nulevende med historiske domme ikke automatisk kan få dem slettet efter den nye lov.

Loven mod homoseksualitet blev ophævet i England og Wales i 1967. I Skotland skete det i 1980 og Nordirland i 1982.

I Danmark blev homoseksualitet lovligt i 1933. Men i 1955 var der ”den store pornografi-affære” hvor en lang række mænd blev anholdt og idømt fængselsstraffe

. Ekstra Bladet anslog, at mellem 30 og 70 personer begik selvmord for at undgå en offentlig retssag. I 1981 blev homoseksualitet fjernet fra listen over sindssygdomme.