Prøv avisen

Briter overvejer pant på kaffekrus

Briterne er efterhånden lige så afhængige af et papkrus med kaffe i den ene hånd, som de er af mobilen i den anden hånd.

Men kaffekopperne er ikke kun af pap, som med god samvittighed kan smides ud til genbrug. Indvendigt er de dækket med en tynd plastikhinde, og det gør det mere end svært at behandle kopperne i genbrugscentre.

Og problemet bliver sat i relief af, at briterne hvert år smider 2,5 milliarder engangskopper ud, og det er kun en kvart procent, der rent faktisk bliver genbrugt.

Problemet med kaffekopperne er blevet så stort, at det britiske parlaments udvalg for evaluering af miljøindsatsen mener, at det er nødvendigt med lovgivning.

”Næsten ingen ender i genbrug, og en halv million bliver smidt ud hver dag. Pro-ducenter og distributører af kaffekopper har ikke gjort nok for at rette op på det, og regeringen har blot siddet på sine hænder. Samtidig er det britiske kaffemarked i stærk vækst, så vi er nødt til at starte en revolution i genbrug,” siger formanden for udvalget, Labours Mary Creagh, til BBC.

Udvalget foreslår en afgift på hver kop på 25 pence, hvilket er lidt over to kroner.

Og meget tyder på, at der også i regeringen er vilje til at gøre noget. Meget symbolsk kom den konservative miljøminister, Michael Gove, med en kaffekop, der kan genbruges flere gange, da han i tirsdags ankom til Downing Street. Normalt er han udstyret med en engangskop, hvilket har gjort ham til et symbol på ”brug og smid væk-kulturen”, som de konservative nu også er klar til at gøre op med.

18 procent af de briter, der køber kaffe på caféer som Starbucks, gør det mindst en gang hver dag, og kaffedrikkere er på sociale medier gået til angreb på tanken om, at de skal betale for miljøproblemet under kodeordet ”latte afgift”. De mener, at det er forretninger og producenter, der skal løse problemet, og ikke kunderne.

I Danmark er der ikke helt den samme kultur med kaffe i papkrus. Ifølge Miljøstyrelsen er der ikke særlige miljøkrav til engangskrus, men styrelsen kommer i løbet af foråret med en analyse af muligheden for at udbygge pantsystemet til andre emballager – herunder papkartoner til mælk og juice, der ligeledes har en plastfilm, som gør dem problematiske med henblik på genanvendelse.