Først sagde Boris Johnson, at han var blevet for tyk. Nu skal briterne have cykelture på recept

Boris Johnson vil have briterne til at slanke sig, efter han selv blev hårdt ramt af corona på grund af overvægt

Premierminister Boris Johnson hoppede i går på cyklen sammen med det lokale konservative parlamentsmedlem Darren Henry i Beeston nær Nottingham for at markere regeringens planer for at briterne til at tabe sig. – Foto: Rui Vieira/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.
Premierminister Boris Johnson hoppede i går på cyklen sammen med det lokale konservative parlamentsmedlem Darren Henry i Beeston nær Nottingham for at markere regeringens planer for at briterne til at tabe sig. – Foto: Rui Vieira/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Jeg var for tyk.”

Premierminister Boris Johnson giver ifølge avisen The Times sin egen vægt som forklaring på, at han i foråret blev indlagt på intensiv med coronasmitte og lagt i respirator. Han brugte sig selv som eksempel i forbindelse med lanceringen af den britiske regerings nye folkesundhedsplan, der skal få briterne til smide kiloene.

Siden han kom sig over sin sygdom, er han begyndt at løbe regelmæssigt – og har smidt over syv kilo.

Efter at folk råbte efter ham, når han løb i St. James Park bag embedsboligen i Downing Street, låner han nu den parklignende have bag Buckingham Palace af dronningen samt haven ved Lambeth Palace, som er ærkebiskoppen af Canterburys palads i London, så han kan løbe i fred.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det er ikke kun premierministeren, der skal motionere og tabe sig. Det er hele den britiske befolkning. Briterne er nu de næstmest overvægtige i Europa – kun overgået af befolkningen i østaten Malta.

Den gennemsnitlige brite havde i 1993 et bmi på 25,8. I 2018 var det steget til 27,5. Bmi er et indeks, der bruger højde og vægt til at beregne, hvor meget fedt man har i kroppen. Et bmi på op til 25 anses som normalvægt. Mellem 25 og 30 er man overvægtig, og over 30 bliver betegnet som fedme.

Blandt planerne er, at praktiserede læger skal have mulighed for at udskrive cykelture på recept, og at sundhedsvæsenet kan udleje cykler. Læger skal også sende folk til slankeklubber, på samme vis som rygere får tilbudt rygestopkurser. Hertil kommer endnu ikke specificerede planer om, at folk kan få tilskud til at købe dyre el-cykler, og alle opfordres til at gå mere.

”Hvis du kan bringe din vægt ned, så beskytter du ikke alene dit eget helbred, men også sundhedsvæsenet,” sagde Boris Johnson ved præsentationen i mandags.

Mange har hæftet sig ved, at Boris Johnson, der er kendt for at være libertariansk, ved sin tiltrædelse for et år siden annoncerede, at han ville stoppe ”barnepigestaten”. Nu beskyldes han for det modsatte, når det kommer til kampen for folkesundheden.

På længere sigt vil regeringen også begrænse reklamer for såkaldt junk food med et højt indhold af salt og sukker, så den type reklamer først må vises efter klokken 21, samt et forbud mod at butikker frister kunder med chokolade og chips, mens de står i kø for at betale.

Ifølge professor Andrew Goddard, der er formand for lægeforeningen Royal College of Physicians, er planerne ikke så omfattende, som mange læger havde håbet. Eksempelvis tager de ikke hensyn til de mennesker, der er overvægtige af biologiske, genetiske og sociale grunde.

”Der er en fare for, at vi igen falder ned i fælden med at fokusere på den enkeltes eget ansvar. Vi ved, at nøglen til succes, når vi skal tackle overvægt og andre sundhedsuligheder, ligger i at dele ansvaret mellem individer og staten,” siger han til avisen The Guardian.

En anden del af planen er at skabe flere cykelstier og tilmed lukke veje, så de kun kan bruges af cyklister og offentlige busser. Det bliver hilst velkommen af den tidligere cykelrytter Chris Boardman, der vandt OL-guld i 1992, og som nu arbejder for at få flere til at cykle.

”Det er det største fremskridt set i min livstid. Det handler om at tildele cykler plads på vejene, så folk føler sig sikre. Og vi ved, at folk kun vil cykle, hvis de føler sig trygge,” siger han til BBC.