Briterne er ramt af de største strejker i over et årti

Flere måneders strejker i Storbritannien kulminerede foreløbigt i går med den største strejke i over et årti. Men hvad ligger bag? Kristeligt Dagblad spørger og svarer

Den nuværende bølge af britiske strejker har varet flere måneder og nåede onsdag sit hidtil største omfang med op imod en halv million strejkende britiske lønmodtagere. Blandt disse var hundredtusinder af skolelærere, der kræver højere lønninger.
Den nuværende bølge af britiske strejker har varet flere måneder og nåede onsdag sit hidtil største omfang med op imod en halv million strejkende britiske lønmodtagere. Blandt disse var hundredtusinder af skolelærere, der kræver højere lønninger. . Foto: Jordan Pettitt/AP/Ritzau Scanpix.

Hvem er det, der strejker i Storbritannien?

Overvejende er det offentlige eller halvoffentlige ansatte, som nedlægger arbejdet. Den nuværende bølge af strejker har varet flere måneder og nåede onsdag sit hidtil største omfang med op imod en halv million britiske lønmodtagere. Blandt disse var hundredtusinder af skolelærere, og derfor var mange skoler over hele landet helt eller delvist lukkede. Andre faggrupper såsom togførere nedlagde ligeledes arbejdet og lammede det meste af landets togtrafik, hvilket sker igen fredag med deraf følgende kaos for pendlere. Tidligere har sygeplejersker, embedsmænd, postbude, brandmænd og andre faggrupper strejket eller bebudet nye strejker.

Hvorfor ser vi den store strejkebølge nu?

Primært handler det om løn. Lønstigningerne i det offentlige ligger under inflationen og har gjort det i mange år. En skolelærer har således ifølge den økonomiske tænketank The Institute for Fiscal Studies haft en reallønsnedgang på 11 procent fra 2010 til 2022. De tal stammer fra før det tidspunkt, hvor inflationen for alvor ramte sidste år. En britisk skolelærer får i gennemsnit en månedsløn på 27.333 kroner, hvilket er mere end 20 procent lavere end en dansk skolelærers løn. Lærere og sygeplejersker advarer om, at folk søger væk, samt at det er sværere at rekruttere nye kolleger. Historisk er det også første gang, at sygeplejersker går i strejke.

Er der nogen bevægelse i forhandlingerne?

Budskabet fra den konservative britiske regering har hele tiden været, at lønkravene fra fagforeningerne er urealistiske. Der er ganske enkelt ikke råd til lønstigninger i den størrelsesorden, som fagforeningerne kræver. Regeringen siger eksempelvis, at lønkravet fra sygeplejersker vil svare til en lønstigning på over 17 procent. Regeringen har tilbudt sygeplejersker en lønregulering på 4-5 procent. Samme billede går igen for andre faggrupper. Grundlæggende vil regeringen ikke gå ind i lønstigningskapløb, for bliver først en branche inflationssikret, så vil andre kræve det samme. Det andet argument er, at høje lønstigninger vil øge inflationspresset.

Hvor voldsomme er strejkerne i Storbritannien?

Sammenlignet med de aktuelle protester i Frankrig mod en forhøjet pensionsalder, er strejkerne fredelige. I det britiske står strejkevagter foran arbejdspladser med flag og megafoner, og forbipasserende bilister dytter i sympati. De nuværende strejker kan ikke sammenlignes med den såkaldte ”Winter of Discontent” (Vort mismods vinter) i 1978. Dengang var antallet af strejkende mange gange højere, og de lammede store dele af landet på en mere vidtgående måde.

Hvordan er opbakningen til de strejkende i det britiske samfund?

Sympatien varierer meget mellem de strejkende faggrupper. En måling fra opinionsinstituttet Ipsos viser således, at der er størst forståelse for sygeplejersker, ambulanceførere, yngre læger og lærere. Som de eneste faggrupper ligger sympatien her over 40 procent.

Derimod er der mindre sympati for togførere og andre i transportsektoren, hvis strejker rammer mange mennesker i deres dagligdag. Forståelsen er også påvirket af, at en togfører i Londons undergrundstog tjener 44.000 kroner i måneden, hvilket er meget mere end netop sygeplejersker og lærere. Populariteten bliver ikke hjulpet af, at transportpersonale sammen med eksempelvis folk i paskontrollen i havne og lufthavne har valgt at strejke i højsæsonen for rejsende omkring jul og igen i den kommende vinterferie.