Briterne forsøger at holde viruspanik stangen

Ånden fra Anden Verdenskrig går igen i britisk virushåndtering. Regeringen vil ikke forhindre store forsamlinger

Budskabet ”Keep Calm and Carry on” stammer fra 1939, da briterne forberedte sig på krig. – Foto: Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix.

”Keep Calm and Carry On”.

Budskabet på plakaten fra Anden Verdenskrig om at ”bevare roen og fortsætte uændret” præger den britiske reaktion på udbruddet af coronavirus, selvom det britiske dødstal i går nåede 10, og der var 609 registrerede smittede.

Det var også de ord, lederen af byrådet på den store ø Isle of Wight ved Portsmouth brugte på et byrådsmøde, før han fortsatte:

”Jeg er absolut sikker på professionalismen hos sundhedsmyndighederne,” sagde Dave Stewart ifølge lokalavisen County Press, hvor han videre opfordrede folk til at følge deres sunde fornuft, og ikke mindst, vaske hænder.

Foreløbig har briterne da heller ikke aflyst store begivenheder som fodboldkampe. Som sundhedsmyndighederne har sagt, er smittefaren mindre på et stadion i fri luft, end hvis tilskuerne i stedet står stuvet sammen på pubber for at følge kampene på tv. Det engelske ligaforbund EFL besluttede dog på eget initiativ i går at suspendere Premier League frem til den 3. april.

Aflysninger er indtil nu kun sket, når der har været mistanke om smitte hos spillere. Selv det flere dage lange hestevæddeløb Cheltenham Festival, der dagligt trækker tusindvis af tilskuere, bliver afviklet som planlagt – og Ladies Day, hvor de kvindelige gæster kommer i deres fineste skrud med tilhørende hatte, havde et ekstra element, hvor nogle af damerne havde valgt at bære et matchende mundbind.

Holdningen rækker også helt ind i regeringen. Et møde i regeringens sikkerhedsudvalg, også kendt som Cobra, endte sent torsdag eftermiddag med, at premierminister Boris Johnson opfordredee folk til at isolere sig selv, hvis de har feber og hoste – men der er ingen planer om at lukke skoler, sådan som Irland gjorde i torsdags – og slet ikke drastiske skridt som i Danmark. Kun skoleture til udlandet bliver annulleret, og ældre med eksisterende helbredsproblemer skal aflyse krydstogter.

”Dette land har været gennem endnu værre tider, og vi kommer også gennem dette,” sagde Boris Johnson på et pressemøde.

For briterne handler det om ånden fra Anden Verdenskrig og bombardementet af London, hvor livet i det store hele fortsatte, så længe sirenerne ikke advarede om angreb.

Budskabet ”Keep Calm og Carry on” stammer fra 1939, da briterne forberedte sig på krigen. Det var en af flere propagandaplakater, som blev produceret for at holde moralen oppe. Men selvom den blev trykt i næsten 2,5 millioner eksemplarer, blev netop den plakat næsten ikke brugt. Det var først, da en boghandler genopdagede plakaten i år 2000, at den for alvor blev kendt – og budskabet har siden fundet vej til alt fra puder til tekrus.

Budskabet bunder i victo-riatiden, hvor stoiske briter ikke viste deres følelser. Det gjaldt om ikke at vise bævende læber, men bevare en ”stiff upper lip” (stiv overlæbe), som briterne siger.

Til trods for, at der manes til ro og fornuft, viser tomme hylder i britiske supermarkeder imidlertid, at det er vanskeligt at gennemføre for alle. Folk hamstrer. Håndsprit er nærmest umuligt at få fingre i, og toiletpapir rives ned af hylderne – det samme gælder langtidsholdbare fødevarer som pasta. Dog ikke fuldkornspasta, hvilket tyder på, at briterne ikke er helt desperate.