Briterne forsøger at overleve Brexits kaos ved hjælp af humor

Brexit kalder på alle følelser hos briterne, og humoren er blevet taget flittigt i brug. Men efterhånden nager det også, at den britiske nation er til grin i udlandet

Humoristiske plakater prægede gadebilledet, da flere end en million mennesker protesterede mod Brexit i Londons centrum i lørdags. Her er det en tegning af premierminister Theresa May, der forgæves forsøger at genoplive sin Brexit-aftale med EU, mens EU-præsident Donald Tusk fortæller hende, at det er meningsløst: ”Den er død, Theresa”. –
Humoristiske plakater prægede gadebilledet, da flere end en million mennesker protesterede mod Brexit i Londons centrum i lørdags. Her er det en tegning af premierminister Theresa May, der forgæves forsøger at genoplive sin Brexit-aftale med EU, mens EU-præsident Donald Tusk fortæller hende, at det er meningsløst: ”Den er død, Theresa”. – . Foto: Zuzanna Rabikowska/SOPA Images/Sipa USA/Ritzau Scanpix.

De er berømte for den, briterne. Deres knastørre humor og ironi, som ofte bliver brugt til at komme overens med ting, der alligevel er uundgåelige. Som den britisk-sydafrikanske journalist Katy Scott skriver i en introduktion til britisk humor:

”I resten af verden er der bestemte tidspunkter og steder, hvor ironi er passende. For briterne er det hele tiden og allevegne.”

De seneste to år har Brexit udfordret briternes humoristiske overskud til det yderste. Nogle kommentatorer mener ligefrem, at evnen til at le af sig selv er blevet den sidste sikkerhedsventil i en befolkning under pres.

”Det er det, vi gør som briter – vi ler,” siger den anerkendte tegner Jeremy Banks til den franske avis Le Monde.

Jeremy Banks som under mærket ”Banx” har tegnet for den britiske erhvervsavis The Financial Times siden 1980, har tegnet utallige satiretegninger med Brexit som tema. En af dem viser en politiker med en megafon i hånden, som taler til en forsamling om fordelene ved Brexit:

”Vi behøver ikke at være en del af et EU fyldt af fiaskoer. Vi kan sagtens mislykkes på egen hånd,” lyder budskabet.

Ifølge Jeremy Banks er latteren over Brexit blandet med fortvivlelse.

”Når situationen er alt for katastrofal til at gøre det til en tragedie, er der ikke andet at gøre end at lave vittigheder,” siger han til Le Monde.

Og det gør briterne så i en endeløs strøm. Laver vittigheder om Brexit og deler dem med hinanden på internettet, i tweets og på andre sociale medier. Og utvivlsomt over en halv eller hel pint fadøl, når de mødes på pubben. En af dem minder om, at folkeafstemningen i sommeren 2016 blev afgjort af blot 17,4 millioner stemmer til fordel for Brexit:

”Hvor mange brexiteers skal der til for at skifte en elektrisk pære? Det kræver 17 millioner at fjerne den, men der kommer ikke nogen og sætter en ny i.”

En anden syrlig bemærkning sammenligner Storbritanniens ønske om at forlade EU med popsangerinden Geri Halliwell, der havde stor succes som en del af gruppen Spice Girls, men havde svært ved at holde niveauet, da hun ville optræde alene:

”Det her er ligesom, da Geri Halliwell overvurderede sine evner som solosangerinde og forlod Spice Girls.”

Ofte er der tale om ordspil, som er en stor del af britisk humor. Blandt andet kan ordet ”cabinet” betyde både regering og skab, hvilket har ført til sætningen: ”Ikea has better cabinets”, som går sin sejrsgang alle steder. Også bogstaverne ”EU” bliver brugt flittigt. For eksempel i gåden om, hvad David Cameron – den britiske premierminister, der satte EU-medlemskabet til afstemning – mon sang på sin sidste dag som premierminister? Hjemmesiden www.jokes4us.com foreslår blandt andet følgende afarter af sange af Mariah Carey og Rick Astley:

”I can’t live, if living is without EU” (Jeg kan ikke leve, hvis jeg skal leve uden dig) og ”Never gonna give EU up” (Jeg vil aldrig forlade dig).

Fra samme kant kommer gåden om, hvad Storbritiannien mon siger til sine handelspartnere?

Svaret er: ”See EU later”. (Vi ses senere).

Filmbranchen bliver også inddraget:

”Har du set den romantiske komedie med Theresa May, Boris Johnson og David Cameron,” lyder spørgsmålet.

”Den hedder ’Leave Actually’,” lyder svaret med et tvist af titlen på den britiske julefilm fra 2003, ”Love Actually”, som kan oversættes til kærlighed, rent faktisk.

Men lige så ivrigt briterne selv bruger både humor og ironi til at holde sig mentalt oven vande midt Brexits malstrøm af begivenheder, lige så beskæmmede er de over, at Storbritannien efterhånden opfattes som én stor vittighed i sig selv uden for landets grænser. Selv europæiske topledere kommer med vittigheder om det kaotiske britiske politiske system.

”Alle ler af os. Og det er forståeligt. Vi tager os latterligt ud,” skrev blandt andet klummeskriveren Gary Younge i den britiske avis The Guardian i sidste uge.

Han er kendt for at bøje skeer og stoppe ure med tankens kraft. Nu vil den israelsk-britiske performer Uri Geller bruge sine evner til at stoppe Brexit.

”Jeg føler det både fysisk og meget stærkt, at flertallet af briterne ikke ønsker Brexit. Jeg elsker dig meget højt, men jeg vil ikke tillade, at du fører Storbritannien ud i Brexit,” skriver han i et åbent Facebook-brev til den britiske premierminister, Theresa May, og tilføjer, at han vil stoppe Brexit ved hjælp af sine telepatiske evner, hvis hun ikke selv gør det.

Hans indlæg er blandt andet ledsaget af et foto af Geller sammen med May, som han efter eget udsagn har kendt, siden hun for 21 år siden blev valgt til det britiske parlament i valgkredsen Sonning, hvor han har boet.

”Før jeg tager dette drastiske skridt, vil jeg appellere til, at du omgående standser processen, mens du fortsat har chancen,” skriver han i brevet.

”Selv om jeg i øjeblikket bor i Israel, er jeg fortsat britisk statsborger. Jeg føler mig meget passioneret omkring landet og folket,” fortsætter han.

/ritzau/