Johnson storsejrer og sætter fuld kurs mod Brexit – skotsk løsrivelse rykker nærmere

Premierminister Boris Johnson fik mere end fuld opbakning til sin Brexit-aftale. Men i Skotland har SNP tilsvarende fået opbakning til ny folkeafstemning om et selvstændigt Skotland

Parlamentsvalget cementerede også et andet skel i britisk politik. I Skotland, hvor et flertal for tre år siden stemte for at blive i EU, sidder det skotske nationalistparti SNP igen enerådigt på magten. Partiets leder har allerede gjort det klart, at hun dermed har fået vælgernes opbakning til en ny folkeafstemning om et selvstændigt Skotland.
Parlamentsvalget cementerede også et andet skel i britisk politik. I Skotland, hvor et flertal for tre år siden stemte for at blive i EU, sidder det skotske nationalistparti SNP igen enerådigt på magten. Partiets leder har allerede gjort det klart, at hun dermed har fået vælgernes opbakning til en ny folkeafstemning om et selvstændigt Skotland. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den røde mur er faldet, og De Konservative er nu Storbritanniens nye arbejderparti.

Sådan er status efter torsdagens britiske valg, hvor premierminister Boris Johnson fik et mere end solidt mandat til at gennemføre Brexit, som oprindeligt skulle have været ført ud i livet i marts i år, og som de britiske vælgere tydeligvis ikke orker skal trække mere i langdrag. Det er det bedste konservative resultat siden Margaret Thatchers sejr i 1987, og en Boris Johnson i hopla talte torsdag morgen om et nyt daggry og lovede sine jublende tilhængere at leve op til sit valgslogan om at få skilsmissen fra EU gennemført den 31. januar.

De Konservative har nu igen absolut flertal i det britiske parlament med 363 ud af de 650 mandater – en fremgang på hele 47 mandater, som det ser ud torsdag morgen, hvor kun to valgsteder mangler at blive talt op.

Det skete ikke mindst takket være et historisk skifte, hvor De Konservative som en kraftfuld støvsuger snuppede mange valgkredse i det nordlige England og i Wales, som historisk har stemt Labour.

Men det er også overvejende de kredse, som stemte for Brexit ved folkeafstemningen i 2016, og dermed viser resultatet, at Labours traditionelle kerneland, hvor den røde mur tidligere stod, ikke har tillid til Jeremy Corbyns uklare indstilling over for Brexit, hans stærkt venstreorienteret politik med nationaliseringer og måske også hans håndtering af antisemitisme i partiet.

Labour-lederen har allerede annonceret, at han ikke vil være leder af partiet ved næste valg. Resultatet med en tilbagegang på 59 mandater til 203 pladser i det nye underhus er ikke blot et nederlag – det er det værste resultat for arbejderpartiet siden 1935.

Men valget cementerede også et andet skel i britisk politik. I Skotland, hvor et flertal for tre år siden stemte for at blive i EU, sidder det skotske nationalistparti SNP igen enerådigt på magten efter at være gået 13 mandater frem, og det har nu 48 af de 59 skotske pladser i det britiske parlament.

Partiets leder, den skotske førsteminister Nicola Sturgeon, har allerede gjort det klart, at hun dermed har fået vælgernes opbakning til en ny folkeafstemning om et selvstændigt Skotland.

SNP-flodbølgen ramte også De Liberale Demokraters første kvindelige partileder, Jo Swinson, der tabte sin skotske valgkreds med blot 149 stemmer. Det proeuropæiske parti, der ønskede en ny folkeafstemning om EU, går dette ene mandat tilbage til 11 og skal nu igen have en ny partileder.

Det eneste sted, hvor De Konservative ikke gik markant frem, var i London, hvor eksempelvis kabinetsminister Zac Goldsmith tabte til De Liberale Demokrater i Richmond. Men han er den eneste prominente konservative, der mistede sit mandat, mens mange kendte Labour-politikere nu er fortid.

Arbejderpartiet skal finde en ny kurs under en ny leder, mens Boris Johnson har fået et stærkt mandat til at få Storbritannien ud af EU og til de kommende forhandlinger om handelsaftaler med EU og USA.