Briterne gør klar til at straffe Rusland økonomisk for spionattentat

Diplomatisk krise mellem Storbritannien og Rusland spidser til, efter at briterne har beskyldt den russiske stat for at stå bag attentat med nervegas på tidligere russiske dobbeltagent. Sanktioner er under opsejling, hvis Rusland ikke kommer med tilfredsstillende svar

Tonen er de seneste dage skærpet alvorligt mellem London og Moskva, efter britiske militæreksperter har slået fast, at det var en sjælden russisk produceret nervegas ved navn Novichock, der blev anvendt ved attentatet på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter forrige søndag i domkirkebyen Salisbury.
Tonen er de seneste dage skærpet alvorligt mellem London og Moskva, efter britiske militæreksperter har slået fast, at det var en sjælden russisk produceret nervegas ved navn Novichock, der blev anvendt ved attentatet på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter forrige søndag i domkirkebyen Salisbury. Foto: Matt Dunham/Ritzau Scanpix.

Briterne gør klar til omfattende sanktioner mod Rusland, som i høj grad går efter at ramme russerne, hvor det gør rigtigt ondt, nemlig på pengepungen.

En af mulighederne er at udelukke russiske banker fra systemet Swift, som bruges til at overføre penge internationalt. Selvom det måske ikke lyder som noget drastisk, så vil det ifølge Mathieu Boulegue, der er forsker ved ruslandsprogrammet i den sikkerhedspolitiske tænketank Chatham House i London, være et drastisk træk.

”Det svarer til et økonomisk atomangreb,” siger han og hæfter sig ved, at den britiske premierminister, Theresa May, har sagt, at briterne vil svare igen på en robust måde.

”Så vi afventer en fortolkning af, hvad robust betyder. Men der er hele paletten fra det symbolske med at smide russiske diplomater ud og droppe al deltagelse fra officielt hold ved sommerens VM-slutrunde i fodbold i Rusland, og så til de mere militante modsvar, som mest vil være af økonomisk karakter,” forklarer Mathieu Boulegue.

Tonen er de seneste dage skærpet alvorligt mellem London og Moskva, efter britiske militæreksperter har slået fast, at det var en sjælden russisk produceret nervegas ved navn Novichock, der blev anvendt ved attentatet på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter forrige søndag i domkirkebyen Salisbury.

Premierministeren har udstedt et ultimatum til Rusland, som fik en frist til midnat natten til i dag til at komme med en forklaring.

”Kommer der ikke et troværdigt svar, så må vi konkludere, at denne handling svarer til en ulovlig brug af magt begået af den russiske stat mod Storbritannien,” sagde Theresa May i parlamentet mandag eftermiddag.

Rusland benægter omvendt at være involveret.

”Rusland har ikke noget med det at gøre. At sige, at Rusland er involveret, er nonsens. Der er en ruslandsfobi i Storbritannien,” siger udenrigsminister Sergej Lavrov til BBC.

Mens russerne afviser enhver involvering, gør briterne klar til at udvide efterforskningen. I går meddelte den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, at politiet nu vil genåbne sager om andre mistænkelige dødsfald blandt eksil-russere i Storbritannien.

Ifølge avisen The Times har hun også antydet, at når det kommer til sanktioner mod Rusland, så vil nogle finde sted i det skjulte, hvilket avisen fortolker som at bruge internettet til cyberangreb på Rusland.

Der tegner sig også et billede af, at andre europæiske lande og USA nu er klar til at hjælpe. De har i den første uge efter attentatet i Salisbury været relativt tavse, men nu da briterne har konkluderet, at det var nervegassen Novichock, der blev anvendt, er der signaler om støtte.

I forvejen er Rusland ramt af en række sanktioner, som blev indført efter invasionen af det østlige Ukraine og annekteringen af Krim. Men det har tilsyneladende ikke afholdt russerne fra at gennemføre attentatet mod Sergej Skripal til trods for, at pilen hurtigt ville pege på dem som følge af et lignende forgiftningsattentat, der i 2006 kostede den tidligere russisk spion Aleskander Litvinenko livet i London.

”Det er ikke sådan, at de er ligeglade. Men det er svært at sige, hvordan de eksisterede sanktioner bider, fordi Ruslands økonomi også er ramt af fald i oliepriserne og en svagere rubel. Men den russiske regering bruger også sanktionerne til at sige til Vesten: ’I kan gøre, hvad I vil, men vi kan klare det’,” forklarer Mathieu Boulegue.

Blandt de mulige sanktioner, der er på tale, er også skrappere indrejsekrav for russere til Storbritannien. London er i dag en magnet for rige russiske oligarker, og de kan risikere, at deres værdier bliver indefrosset. En anden mulighed er at inddrage sendetilladelsen for den engelsksprogede russiske tv-station RT, som drives fra Storbritannien. Stationen bliver i høj grad set som et talerør for Kreml. Dens tophistorie i går var, at det britiske efterretningsvæsen stod bag forgiftningen af Sergej Skripal.