Briterne træder på bremsen med hormoner til transkønnede

Landsretten i London har fastslået, at unge under 16 år ikke fuldt ud forstår konsekvenserne af at stoppe deres kønsudvikling. I Danmark må de såkaldte stophormoner bruges, når puberteten sætter ind omkring 12-årsalderen, men bliver sjældent anvendt

På et årti er antallet af unge briter, der bliver henvist til kønsbehandling, vokset fra 97 til hele 2728 sidste år. Billedet er fra Pride London Parade i London i 2016.
På et årti er antallet af unge briter, der bliver henvist til kønsbehandling, vokset fra 97 til hele 2728 sidste år. Billedet er fra Pride London Parade i London i 2016. Foto: Neil Hall/Reuters/Ritzau Scanpix.

Keira Bell på 23 år har vendt hele den britiske debat om transkønnede på hovedet.

Som ung teenagepige kæmpede hun med mentale problemer – og det blev forklaret med, at hun ikke var glad i sit eget køn. Hun blev derfor sat på en hormonbehandling, der først stoppede hendes pubertet og siden satte gang i et medicinsk kønsskifte.

Men hun har fortrudt, og hendes sag har fået tre britiske landsretsdommere til at slå fast, at det er ulovligt at stoppe puberteten medicinsk hos børn under 16 år – og for børn under 18 år skal beslutningen først godkendes af en dommer. Argumentet er, at de unge ikke kan gennemskue konsekvenserne af sådan en beslutning.

Dermed har domstolen med omgående effekt sat foden på bremsen og indtil videre lukket for en behandling, der ellers er blevet stadig mere udbredt blandt unge med kønsubehag.

I Danmark sætter Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2017 ikke en nedre aldersgrænse, men hormonbehandlingen kan sættes i værk, når et barn når puberteten, hvilket typisk sker omkring 12-årsalderen.

Medlem af Det Etiske Råd Morten Bangsgaard kalder den britiske dom for overraskende.

”Jeg kan ikke forestille mig, at den får indvirkning på den praksis, som vi har opbygget over en årrække i Danmark. Vi har haft identitets- og mangfoldighedsdebatten i de seneste år, og den diskussion om transkønnede er vigtig, men jeg kan ikke se for mig, at vi spoler reglerne tilbage.”

Morten Bangsgaard tilføjer dog, at der stadig mangler viden om de mere langsigtede effekter. Hvor stophormoner kun sætter kønsudviklingen på pause, er argumentet fra de britiske dommere, at når det første skridt er taget, vil de fleste gå videre til såkaldt irreversibel behandling, som ændrer deres køn.

”Vi skal beskytte de svage teenagere, som også afprøver deres kønsidentitet,” tilføjer Morten Bangsgaard.

Ifølge Mette Ewers Haahr, overlæge med ansvar for børn og unge med kønsubehag på Sexologisk Klinik i Region Hovedstaden, er der ikke mange, som får stophormoner.

”Hovedparten af de unge, vi får henvist, er mellem 14 og 17 år, og de fleste har overstået puberteten. Da det kun giver mening at behandle med stophormon, hvis den unge stadig er i puberteten, er der derfor kun tale om få børn, som vi giver stophormoner,” siger hun.

Fra Sundhedsstyrelsen er svaret, at hver behandling først sættes i gang efter en grundig lægefaglig udredning.

”Sundhedslovens generelle regler for information og samtykke gælder på området, hvilket betyder, at personer på 15 år eller derover selv kan give informeret samtykke til behandling, og forældrene alene skal informeres. For personer under 15 år gælder det, at forældremyndighedsindehaveren skal give informeret samtykke, før behandling kan iværksættes,” skriver Sundhedsstyrelsen i et svar til Kristeligt Dag-blad.

Her gør styrelsen det også klart, at vejledningen er baseret på sundhedsloven fra 2005, så det er ikke en direkte politisk beslutning, der ligger bag de gældende danske regler.

I Storbritannien kalder lgbt-organisationen Stonewall landsretsdommen for chokerende.

”Den vil have en markant og nedslående effekt for unge transpersoners mulighed for at få den nødvendige lægefaglige hjælp på rette tid,” siger direktør Nancy Kelley til avisen The Times.

På et årti er antallet af unge, der bliver henvist til kønsbehandling, vokset fra 97 til hele 2728 sidste år.

For Keira Bell endte behandlingen blandt andet med, at hun fik fjernet sine bryster, og hun har på grund af hormonbehandlingen en dyb stemme.

”Jeg håber, at dommen kan beskytte andre unge, sårbare personer, som har mere brug for bedre psykiatisk hjælp end at blive givet eksperimenterende medicin,” siger hun til BBC.

Men der også et oprør mod dommen. Lægen Helen Webberley, der mistede sin lægeautorisation, efter at en teenager tog sit eget liv på grund af hendes behandling for kønsubehag, har oprettet en onlineklinik uden for landets grænser, som tilbyder transseksuelle teenager privat hormonbehandling, skrev The Sunday Times i weekenden.