Britisk dronning kommer kirken til undsætning

I en uhørt direkte tale har dronning Elizabeth talt for retten til at være troende i det britiske samfund

Dronning Elizabeth og ærkebiskop Rowan Williams umiddelbart efter dronningens tale.
Dronning Elizabeth og ærkebiskop Rowan Williams umiddelbart efter dronningens tale. . Foto: Geoff CaddickEPA.

Dronning Elizabeth II har trukket store overskrifter i Storbritannien efter en tale, hvor hun meget direkte har talt for kirken og trossamfunds rolle i det britiske samfund.

Vi skal huske hinanden på den markante rolle, som Church of England har i nationens liv. Konceptet bag vor etablerede kirke bliver til tider misforstået, og efter min opfattelse ikke værdsat nok, sagde dronningen i talen.

LÆS OGSÅ: 60 år på tronen og som kirkens overhoved

Talen blev holdt på Lambeth Palace i London, som er residens for ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams. Med til arrangementet var ledende figurer fra de ni største og mest etablerede trosretninger i Storbritannien. Dronningen indledte netop sin tale med hylde særligt kristendommen og den generelle værdi af tro i dette land.

Dronning Elizabeth er som monark, også øverste leder af den anglikanske Church of England.

Rollen er ikke at forsvare den anglikanske tro på bekostning af andre trosretninger. Kirken har tilmed en forpligtigelse til at beskytte den frie udøvelse af alle trosretninger i dette land, understregede dronningen.

Talen kom blot dage, efter at Sayeeda Warsi, som er det eneste muslimske medlem af den britiske regering, i en tale i Vatikanet advarede om den militante sekularisme, som breder sig i landet.

Et synspunkt som blev illustreret af formanden for det nationale sekulære samfund, Terry Sanderson, der kaldte dronningens tale svær at sluge.

I et så mangfoldigt samfund som vort, er det ikke holdbart at denne lille religion mindre en én million deltager i gudstjenester på en almindelig søndag i Church of England skal have så udstrakte privilegier, siger Terry Sanderson ifølge avisen The Times.

Ærkebiskoppen af York hilste omvendt dronningens ordvalg velkommen.

Hun har i klar tale forsøgt at rette den misforståelse, at kirken er oprettet for de privilegerede. Men det er ikke tilfældet. At være etableret betyder, at kirken beskytter og skaber plads til alle trosretninger. Og den er der ikke kun for at beskytte troende, men også de, der ikke har en tro, fastslog John Sentamu.

De ni inviterede trosretninger var udover en bred vifte af kristne bahaister, buddhister, hinduer, jainister, jøder, muslimer, sikher og zoroaster.

Mange af de værdier og tanker, vi tager for givet i dette og andre lande, har deres rod i de antikke visdomme bag vore traditioner. Selv begrebet jubilæum stammer fra Bibelen, påpegede dronning Elizabeth, der i år har siddet 60 år på tronen.