Prøv avisen

Britisk folkeafstemning er en strid mellem selvbestemmelse og fællesskab

”Det er ikke vores opgave at tage os af Grækenland. Det er resten af EU, der har ødelagt dem. Ved at forlade EU gør vi os fri og sætter et eksempel,” siger den konservative EU-modstander Iain Duncan Smith (stående), mens Labours Stephen Kinnock (nr to th. for Duncan Smith) argumenterer for, at briterne bliver i EU. – Foto: Ladbrokes

Debatmøde mellem den konservative Iain Duncan Smith og Labours Stephen Kinnock illustrerer to fundamentalt forskellige opfattelser af briternes forhold til EU

Symbolikken er grænsende til det ironiske, da den konservative Iain Duncan Smith og Labours Stephen Kinnock tørner sammen på et valgmøde i et af de grandiose huse på Londons Pall Mall.

Valgmødet holdes i Waterloo-salen og trækker dermed de historiske rødder til slaget ved belgiske Waterloo for 200 år siden, hvor de britiske tropper under hertugen af Wellington besejrede Napoleon Bonapartes franske tropper.

Her 200 år senere er det stadig Belgien og ikke mindst Bruxelles, der er slagmarken i kampen på ord.

”I bund og grund handler det om det simple princip, at vi som en demokratisk nationalstat vælger vores egen regering, som tager sine egne beslutninger, og som skal stå til ansvar for sine egne vælgere og ikke et net af 27 andre lande med hver deres egen dagsorden, samt et stort bureaukrati, som bestemmer vore love,” fastslår Iain Duncan Smith indledningsvis med klar adresse til, hvad han ser som eurokraterne i Bruxelles.

Han er en af de absolutte topfolk i kampagnen for at forlade EU – eller Brexit, som er ordet, der er gledet ind sproget. Den konservative politiker valgte tidligere på foråret at trække sig som arbejds- og pensionsminister fra David Camerons regering, hvor han var en central spiller i kabinettet.

Nu tegner han i stedet Brex- it-kampagnen sammen justitsminister Michael Gove og Londons nyligt afgåede borgmester Boris Johnson.

I medierne har valgkampen udviklet sig til en konservativ infight, fordi premierminister David Cameron og finansminister George Osborne står i spidsen for kampagnen for at blive i EU. I det spil er det svært for andre at komme til orde, hvilket Stephen Kinnock ikke er blind over for.

”Vi har set et psykodrama udspille sig blandt torierne i meget lang tid, hvor det har handlet om, hvorvidt Boris banker David, og det er sådan, medierne fungerer. Men vi i Labour er nødt til at fortælle på alle fronter, at hvis vi forlader EU, så vil Boris Johnson blive premierminister, og han vil sætte alle de sociale fordele og rettigheder, som vi har fået gennem EU, over styr,” siger Stephen Kinnock, der er gift med tidligere statsminister Helle Thorning- Schmidt.

Han erkender , at der skal gøres mere for at mobilisere Labour-vælgerne. De er ellers generelt mere EU-positive end De Konservative, som er splittede i spørgsmålet. Men Labour lider under at have tømt partikassen under sidste års valgkamp og kan derfor ikke kaste store ressourcer ind i kampagnen.

Mange fremtrædende Labour-politikere er ligeledes ret usynlige i EU-debatten, og det er blandt andet det, der har skabt plads til, at Stephen Kinnock kan mødes i en direkte konfrontation med en af de helt store konservative kapaciteter som Iain Duncan Smith.

Det er et år siden, at Kinnock blev valgt ind i parlamentet, men hans markeringer omkring det kriseramte stålværk i hans walisiske valgkreds Port Talbot betyder, at hans offentlige profil gennem foråret er blevet markant stærkere. Budskabet til baglandet er, at det er gennem EU, at den for Wales så vigtige stålindustri skal overleve.

Iain Duncan Smith har derimod den stik modsatte opfattelse.

”Det er ikke et frit marked. Jeg kender ikke andre markeder, der er reguleret af domstole og styret af et bureaukrati kaldet kommission. Det er kun Storbritannien, der har en interesse i et frit marked. Jeg er for Europa, men ikke EU,” fastslår Iain Duncan Smith.

Stephen Kinnock mener, at briterne vil isolere sig selv og end ikke være i stand til at bestemme betingelserne, hvis de forlader EU:

”Det handler også om indflydelse. Vi vil miste forbindelsen, hvis vi hæver vindebroen, og vi vil drive ud i Atlanten.”

Og han frygter videre for en anden union – den britiske – hvis vælgerne i England siger, at de vil ud, og deres landsmænd i Skotland siger, de vil blive – for det vil åbne døren på vid gab for en ny folkeafstemning om skotsk selvstændighed.

Debatten i Waterloo-salen er arrangeret af bookmakerne Ladbrokes, som ikke kun tilbyder spil på heste og fodbold, men også politik. Deres odds viser, at der kun er 19 procent chance for, at briterne forlader EU ved afstemningen.