Britisk universitet fjerner oksekød for klimaets skyld

Oksekød er blevet det store offer i klimakampen. To britiske biskopper lover at skære drastisk i forbruget, mens et universitet i London helt forbyder serveringen

”Når vi erklærer, at der er en klimakrise, må det ikke bare være tomme ord. Jeg er overbevist om, at vi er ved et afgørende skel i den globale historie, og Goldsmiths står nu skulder ved skulder med andre organisationer, som er villige til at handle for at reducere brugen af CO2,” siger professor Frances Corner, der er rektor for Goldsmiths College i en pressemeddelelse. Arkivfoto er økologiske køer, der kommer på græs.
”Når vi erklærer, at der er en klimakrise, må det ikke bare være tomme ord. Jeg er overbevist om, at vi er ved et afgørende skel i den globale historie, og Goldsmiths står nu skulder ved skulder med andre organisationer, som er villige til at handle for at reducere brugen af CO2,” siger professor Frances Corner, der er rektor for Goldsmiths College i en pressemeddelelse. Arkivfoto er økologiske køer, der kommer på græs. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix.

Fremover må studerende og ansatte på universitetet Goldsmiths College i London se forgæves efter oksekød i kantine og caféer. Væk er klassikere fra det britiske køkken som cottage pie – tærte med hakket oksekød dækket med kartoffelmos – og ikke mindst de traditionelle burgere.

Fraværet skyldes ikke modstand mod kød fra militante veganere. I stedet handler det om, at Goldsmith College vil være så CO2-neutral som muligt. Og da køer udleder en stor mængde klima-skadelige gasser, hver gang de prutter eller bøvser, har universitetet besluttet at fjerne den form for kød.

Initiativet er led i en større plan om også at indføre afgift på engangsplastic, forstærker indsatsen på genbrug og øge produktionen af egen energi fra solceller.

”Når vi erklærer, at der er en klimakrise, må det ikke bare være tomme ord. Jeg er overbevist om, at vi er ved et afgørende skel i den globale historie, og Goldsmiths står nu skulder ved skulder med andre organisationer, som er villige til at handle for at reducere brugen af CO2,” siger professor Frances Corner, der er rektor for Goldsmiths College, i en pressemeddelelse.

Initiativet kommer efter FN’s klimapanel i sidste uge fastslog, at menneskeheden er nødt til at skære ned på forbruget af rødt kød, og for den sags skyld sodavand, for at bremse klimaforandringerne.

Der har længe været et pres på britiske universiteter for at være mere aktive i klimakampen. Studenteravisen The Tab skriver således, at 10.000 studerende blokerede det centrale London tidligere i år for miljøets skyld.

Foreløbig er initiativet fra Goldsmiths College det mest vidtrækkende, men ikke det eneste. I Cambridge har flere institutter under universitetet indført en bæredygtig fødevarepolitik. Magdalene College i Cambridge tilbyder kun oksekød eller lam en dag om uge, mens St. Johns tager en højere pris for kødretter.

Det er dog ikke alle studerende, der er dybt optaget af klimaet. Avisen The Times beretter, at en gruppe studerende ved Churchill College i Cambridge kaldte det tyrannisk, da der blev indført kødfri mandag. I protest startede de mandags-steak-klubben.

Andre dele af samfundet melder også ud, at de vil ændre deres personlige livsstil af hensyn til klimaet.

To af biskopperne i den anglikanske kirke Church of England har lovet, at de fremover blandt andet vil køre mindre i bil, reducere forbruget af kød, være mere selvforsynende med frugt og grønt, skifte til bæredygtig energi og genbruge plasticposer.

”Det er emner, som vi har talt om i årevis, og det står fuldstændig klart, at vi ikke handler hurtigt nok. Det er noget, vi er nødt til at gøre i samlet flok, og folk i ledende positioner bør skabe opmærksomhed og vise, at de selv er klar til at ofre noget, ” siger Jo Bailey Wells, biskop af Dorking, i et interview med den kristne radiostation Premier.