Prøv avisen
Folkets Europa

Britiske Sally: Jeg har aldrig siddet med mine venner og klaget over EU

Selvom Brexit venter lige om hjørnet, stemmer Sally l'Anson alligevel ved europa-parlamentsvalget. "For at sende et signal om vigtigheden af EU," fortæller hun

Kristeligt Dagblad besøger i artikelserien Folkets Europa en række EU-lande og taler med de borgere, der snart skal til stemmeurnerne i de 28 medlemslande. I denne artikel har vi talt med 37-årige Sally I’Anson fra engelske Malmesbury, der underviser i engelsk og drama på overbygningen på en engelsk kommuneskole.

Sally l'Anson, 37 år, England

Føler du dig selv som europæer?

"Ja. Jeg tror, at det er, fordi jeg vokset op vidende, at jeg er en del af Europa. EU eksisterede, før jeg blev født. Så det er noget, jeg altid har identificeret mig som en del af. Jeg har måske ikke altid været så bevidst om det, indtil det nu er ved at ændre sig. Du identificerer dig mere med noget, når det er ved at blive taget fra dig, og der var ikke den samme bevidsthed før folkeafstemningen om Brexit."

Hvad er det bedste ved EU?

"Det første, jeg kommer i tanke om, er mad og kultur, og som gradvist er kommet ind, uden det har været bevidste valg. Ændringen i mad ser vi til dagligt. Mine børn spiser gladelig oliven og mezze, mad, som de fleste ikke kendte eller havde adgang til for 40 år siden. Så vi har lært, at vi ikke kun skal spise bønner på dåse, og det er noget af det fantastiske, når man blander kulturer."

Hvad er det værste ved EU?

"Jeg ved ikke, hvad det værste er. Vi er blevet solgt budskabet, at det værste er bureaukratiet, og at der bliver spildt masser af penge på administration. Jeg mener, at det er et misvisende billede. I mit daglige liv er der ikke noget negativt."

Hvilken forskel gør EU i din dagligdag?

"Det er nok noget, der først vil mærkes, når det er forsvundet. Det er lidt, som hvis man skulle betale for sundhedsvæsenet, som i dag er gratis. Det er det skræmmende, at vi først vil mærke det, når der ikke længere er de kulturelle oplevelser som teater og kulturprojekter, som er der, hvor man vil mærke den negative effekt. Der har aldrig været noget i mit liv, hvor jeg har rullet med øjnene og sagt ”aldrig mere EU”. Jeg har aldrig siddet sammen med mine venner og klaget over EU."

Hvad er EU’s vigtigste opgave?

"Den vigtigste opgave er at samle lande. Mange snakker om at gøre Storbritannien storslået igen. Men hvorfor være en ø, når man kan være en del af noget større, som er bedre? Den største fordel er, at EU har sikret freden efter Anden Verdenskrig."

Hvorfor stemmer du ved dette valg?

"For at sende et signal om vigtigheden af EU. For at skabe opmærksomhed om, at vi ikke er stærke alene. Jeg vil sige fra over for nationalismen og sige, at vi er en del, der ikke stemte for at forlade EU."