Salah Abdeslam – broderen, der ikke skulle dø

I foråret 2016 var Salah Abdeslam Europas mest eftersøgte mand – på flugt og mistænkt som den eneste overlevende attentatmand efter terrorangrebet i Paris i november 2015. I dag kan der falde dom i den belgiske del af sagen

I fængslet har Salah Abdeslam tillagt sig skæg, og hans hår er blevet skulderlangt. Mandag dukkede han op i retten iført hvid polotrøje med en lys habitjakke over. De betjente, der bevogtede ham, var iført elefanthuer for at beskytte dem mod genkendelse. Soldater med skarpladte rifler, pansrede køretøjer og pigtrådshegn beskytter Palais de Justice, hvor retssagen bliver ført. – Tegning: Yves Capelle/Reuters/Ritzau Scanpix.
I fængslet har Salah Abdeslam tillagt sig skæg, og hans hår er blevet skulderlangt. Mandag dukkede han op i retten iført hvid polotrøje med en lys habitjakke over. De betjente, der bevogtede ham, var iført elefanthuer for at beskytte dem mod genkendelse. Soldater med skarpladte rifler, pansrede køretøjer og pigtrådshegn beskytter Palais de Justice, hvor retssagen bliver ført. – Tegning: Yves Capelle/Reuters/Ritzau Scanpix. Foto: BENOIT PEYRUCQ.

Skudhullerne i den bleggule husfacade i Bruxelles-bydelen Forest er stadig synlige, selvom de er forsøgt dækket med et tyndt lag spartel. Da fransk og belgisk politi en eftermiddag for snart to år siden ankom til det forladte hus, forventede man ikke et gennembrud i den menneskejagt, der allerede havde varet i fire måneder. Men fra et vindue på 1. sal blev der åbnet ild.

Tre belgiske og en fransk betjent blev såret under skudvekslingen. Da politiet omsider fik overhånden, fandt man den algeriske IS-tilhænger Mohamed Belkaid død af skud på en blodig madras. Imens var det lykkedes Europas dengang mest eftersøgte mand, den terrortiltalte Salah Abdeslam, at flygte over hustage og gennem private haver sammen med sin medsammensvorne Sofien Ayari. Abdeslam er den eneste overlevende af de 10 formodede gerningsmænd efter Paris-angrebene, der i november 2015 kostede 130 mennesker livet.

Der gik yderligere tre dage, før det omsider lykkedes belgiske specialstyrker at pågribe Abdeslam. Politiets overvågning og telefonaflytning lokaliserede det nye gemmested i Bruxelles-bydelen Molenbeek, den efterlystes barndomskvarter.

I mandags indledtes den belgiske retssag mod den 28-årige Abdeslam, der er født i Molenbeek af marokkanske forældre. Sammen med Sofien Ayari er han tiltalt for drabsforsøg på betjente og ulovlig våbenbesiddelse i ”en terrorkontekst”. Den belgiske anklager mener, at de to skal straffes med 20 års fængsel.

Til dagligt sidder den 28-årige Abdeslam i Frankrigs mest sikrede fængsel, hvor han er overvåget af videokameraer døgnet rundt. Ifølge avisen Le Soir beder han flere gange i døgnet og er besat af tanken om, at hans mad skal være ren. Han ser reality-tv det meste af dagen og får hundredvis af breve om måneden. De breve, han selv har sendt til familien, viser, at han tolker islam ekstremt og radikalt. Eksempelvis har han forsvaret Paris-angrebet over for søsteren:

”Jeg har kun terroriseret ikke-troende, for Frankrig er et land, som kæmper mod islam og som har gjort det længe.”

Storebroderen, Ibrahim Abdeslam, sprængte sig selv i luften på Boulevard Voltaire i centrum af Paris under angrebet den 13. november 2015, og fra fængslet har han forsøgt at trøste sin mor ved at skrive: ”Vid, at dine to børn har kæmpet for Allah.”

Netop sin religiøse overbevisning henviste han også til, da han i mandags forklarede retten, at han ikke besvarer spørgsmål:

”Min tavshed gør mig ikke til kriminel, det er mit forsvar,” sagde han til dommeren, før han refererede til Allah: ”Jeg sætter min lid til Allah.”

Umiddelbart efter Paris-angrebene lykkedes det Abdeslam at komme tilbage til Bruxelles. Het Laatste Nieuws har fået indsigt i efterretningsrapporter, der viser, at han købte nyt tøj, fik ny frisure og opsøgte en vagabond-type. For ham præsenterer han sig som Tony, netop ankommet fra Spanien. Vagabonden hjalp med at finde et hotel, hvor man ikke behøvede at vise id. På vejen til hotellet krydsede de to Bruxelles’ populære julemarked. I de følgende dage købte Abdeslam en mobiltelefon i en butik, spiste på café og skiftede igen hotel. På det tidspunkt flød medier over med billeder af den efterlyste.

I Molenbeek går kvinder ofte med tørklæde om hovedet, og her ligger halalslagtere side om side med bureauer, der overfører penge til hele verden. Bydelen huser også baren Les Beguines, som Abdeslam drev sammen med sin bror, og hvor planlægningen af Paris-angrebet fandt sted. Her blev der ifølge politiet solgt stoffer, og brødrene holdt sig heller ikke tilbage for at drikke øl. Først kort op til Paris-angrebene ændrede de to brødre adfærd.

Det er fransk politis opfattelse, at Salah Abdeslam købte ingredienser til at lave selvmordsbomber, bookede hotelværelser i Paris og lejede biler op til angrebet.

Forinden skal han også være kørt til Stuttgart og Budapest for at hente IS-tilhængere, der foregav at være flygtninge, men som senere deltog i angrebet. Mens hans bror og flere af de andre formodede attentatmænd sprængte sig selv i luften under angrebet i Paris, kom Abdeslams selvmordsbælte aldrig i brug. Abdeslam har givet skiftende forklaringer på, hvorvidt bæltet bevidst blev neutraliseret af ham selv, og politiets eksperter er i tvivl.

På en computer, der menes at have tilhørt Abdeslam, har politiet fundet et brev:

”Selvfølgelig ville jeg gerne være blandt martyrerne. Men Allah mente noget andet.”

Abdeslam dukker ikke op til dagens retsmøde, hvor der kan falde dom.

Tidligst i 2019 forventes den franske retssag mod Abdeslam at begynde.