Prøv avisen

Brutal kulde breder sig over USA

Kigger man på den østlige side af det amerikanske landkort, er det fyldt med advarsler om en iskolde vinde med stød af orkanstyrke, snestorm og hård frost, som kan dræbe afgrøderne, gøre vejene spejlglatte og give forfrysninger. I Savannah er der istapper på springvandet i Forsyth Park. Foto: /ritzau/AP/Steve Bisson

Isnende temperaturer breder sig fra det nordøstlige USA mod syd. I sydstatsbyen Savannah fryser det: - Jeg har aldrig set istapper før, siger målløs beboer.

Frosne hajer skyller i land i New England, disen fra vandfaldet Niagara Falls lægger sig på træer og sten i det omkringliggende landskab som is, og både mod nord og syd er det svært for temperaturerne at nå over nulpunktet.

Vinteren er kommet til USA.

På årets første dag nåede 90 procent af USA ikke over nulpunktet. Og samtlige 50 stater har oplevet temperaturer under frysepunktet, skriver CNN.

I delstaten Maines største by, Portland, slog kulden ifølge The New York Times en over seks årtier gammel rekord 1. januar, hvor termometeret viste minus 27 grader.

Længere inde i det amerikanske fastland var der også koldt. I Aberdeen, South Dakota, blev der målt næsten minus 23 grader. Sidste gang, en kulderekord blev sat i byen, var i 1928.

I Savannah, Georgia, hvor gennemsnitstemperaturen normalt ligger på 16 grader i januar, har der været omkring minus 1-2 grader de seneste dage.

Det er så koldt, at der hænger istapper fra et springvand i Forsyth Park, skriver nyhedsbureauet AP.

- Jeg har aldrig set istapper i Savannah. Punktum, siger Sean Demsey, der er lokal restaurantchef og noget usædvanligt iklædt både hat, handsker og en varm frakke.

- Jeg er rimelig sikker på, at masser af familier var nede i parken sidste år omkring nytår, hvor de spillede bold, frisbee og den slags, tilføjer han i interviewet med AP.

De lave temperaturer menes ifølge CNN at have kostet mindst 11 personer livet, heraf fire omkomne i delstaten Texas og fem i Wisconsin.

Og onsdag var der ikke varmere vejr på vej ind over USA.

For den kraftige jetstrøm, som bringer arktisk luft ned fra det nordvestlige Canada til det østlige USA, stopper formentlig ikke med at blæse før om flere dage. Det forudser Bob Oravec, som er meteorolog ved USA's nationale vejrtjeneste, National Weather Service.

- Lige nu sidder vi fast i et meget vinteragtigt mønster, siger han til The New York Times.

Kigger man på den østlige side af det amerikanske landkort, er det fyldt med advarsler om en iskolde vinde med stød af orkanstyrke, snestorm og hård frost, som kan dræbe afgrøderne, gøre vejene spejlglatte og give forfrysninger.

I Chicago forudser meteorologerne, at der kommer helt ned til minus 37 grader.

Og så langt sydpå som i Tallahassee, Florida, ventes op mod 2,5 centimeter sne. Delstatens hovedstad ligger på nogenlunde samme breddegrad som Kairo.

Det er i øvrigt ikke kun i USA, at vintervejret hærger. Europa blev onsdag ramt af en kraftig storm, som i kostede én livet i Frankrig og kvæstede 15.

Også Irland, Storbritannien, Tyskland og Holland har mærket de voldsomme vindstød, skriver nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/