Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Brutal soldatervideo skaber uro i Israel

Israelere i byen Bet Shernesh demonstrerer til støtte for de israelske soldater, efter at en militærdomstol har indledt en undersøgelse af en soldat, der skød en allerede såret palæstinenser på klos hold. – Foto: Gil Cohen Magen/Xinhua/Scanpix

Den israelske højrefløj raser over, at en militærdomstol er ved at undersøge, om der skal rejses tiltale mod en israelsk soldat, der skød en palæstinenser i hovedet på klos hold. Drabet blev filmet på video og offentliggjort af israelsk menneskeretsorganisation

Kan politikere tillade sig at kritisere soldater, der sætter livet på spil for at forsvare deres land midt i en voldelig konflikt?

Spørgsmålet har de seneste dage skabt splittelse i den højreorienterede israelske regering ledet af premierminister Benjamin Netanyahu. Det politiske slagsmål er opstået, efter at den israelske menneskeretsorganisation B’Tselem i sidste uge offentliggjorde en brutal video fra en jødisk bosættelse ved Hebron på Vestbredden.

I videoen ser man en ung palæstinenser ligge skudt og såret på jorden, efter han har angrebet en israelsk soldat med en kniv. Selvom palæstinenseren allerede ligger ubevægelig på jorden, går en israelsk soldat hen og skyder ham i hovedet på nært hold.

”Hvad der skete i Hebron, repræsenterer ikke den israelske forsvarshærs værdier,” lød det umiddelbart efter offentliggørelsen af videoen fra premierminister Netanyahu.

Soldaten er efterfølgende blevet anholdt, og en militærdomstol er ved at undersøge, om der kan rejses tiltale imod ham for manddrab. Det er yderst sjældent, at en israelsk soldat bliver mistænkt for drab. Og at det sker nu, midt i en voldelig konflikt med palæstinenserne, har gjort den yderste politiske højrefløj rasende.

”En soldat er blevet fordømt på grund af en video af B’Tselem, ført væk i håndjern og beskyldt for mord. Er vi blevet fuldstændig vanvittige?,” lød det i weekenden fra undervisningsminister Naftali Bennett fra det bosættervenlige parti Jødisk Hjem.

Israels tidligere udenrigsminister Avigdor Lieberman fra det højreorienterede parti Israel Vort Hjem har opfordret israelere til at møde op i retten og støtte soldaten. Ifølge avisen The Jerusalem Post blev det første retsmøde i tirsdags flyttet på grund af frygt for store højreorienterede demonstrationer.

Samtidig har politikeren Nava Boker fra Netanyahus Likud-parti sagt, at hvis soldaten dømmes skyldig, bør han efterfølgende benådes.

Israels forsvarsminister, Moshe Ya’alon, afviser dog kritikken og forsvarer retssagen mod soldaten.

”Hvad er det, I ønsker? Et monster af en hær, der har mistet sin etiske rygrad,” lød det fra Ya’alon i weekenden.

Forholdet mellem israelere og palæstinensere har været yderst anspændt det seneste halve år med næsten daglige episoder med vold.

Godt 30 israelere er blevet dræbt af palæstinensere, mens omkring 180 palæstinensere er blevet dræbt i samme periode. Størstedelen af dem har ifølge israelske myndigheder overfaldet eller forsøgt at overfalde israelere.

Israelske soldater og politifolk er adskillige gange de seneste måneder blevet kritiseret af menneskeretsorganisationer og af palæstinensere for at likvidere palæstinen- siske overfaldsmænd, også efter de er blevet pacificeret. Ifølge palæstinensere er det eneste nye ved episoden i Hebron, at likvideringen blev filmet.