Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Burkini-dag skaber splid i Sydfrankrig

En badedag for muslimske kvinder i den sydfranske by Marseille bliver af nogle indbyggere opfattet som en grov provokation efter de seneste terrorangreb. Alle kvinder er inviteret til at deltage, blot de er tildækket, som for eksempel denne tyrkiske kvinde, der svømmer i et friluftsbad i Berlin iført burkini. – Foto: Stephanie Pilick/Scanpix/

Et privat vandland nær Marseille har udlejet sit anlæg til et arrangement for muslimske kvinder, der kræver badedragt og shorts eller burkini for at komme ind. En provokation efter attentaterne, siger franske politikere

En dag i vandland for muslimske kvinder, der ikke ønsker at bade i almindelig badedragt, har bragt de franske politikere, især på højrefløjen, i oprør.

En af dem er Valérie Boyer, medlem af parlamentet for Republikanerne.

”Dette er det synlige udtryk for fundamentalisternes forsøg på at vinde terræn,” siger hun om initiativet.

Foreningen Smile, der organiserer udflugter og andre aktiviteter for muslimske kvinder i et indvandrerkvarter i den store sydfranske havneby Marseille, har lejet Speedwater Parc, et privat vandland, den 17. september.

Alle kvinder og deres sønner under 10 år er velkomne under forudsætning af, at de dækker kroppen indtil knæene, enten med en badedragt kombineret med shorts, eller også med en decideret ”burkini”. En muslimsk badedragt, der dækker hele kroppen.

Melissa Thivet, grundlægger af foreningen, under- streger over for det franske dagblad Le Monde, at Smile har et kulturelt og sportsligt sigte, ikke et religiøst sigte.

”Nogle kvinder bader ikke, fordi de ikke bryder sig om at bade i badedragt. Her giver vi dem mulighed for at prøve det, og arrangementet er åbent for alle, ikke kun for muslimer,” siger Melissa Thivet.

I sommersæsonen, som slutter den 4. september, er burkini forbudt i badeparken, ligesom shorts er det. Men Speedwater Parc ”forbeholder sig retten til at leje parken ud til private, på samme måde som selskabslokaler”, oplyser parken i en pressemeddelelse.

Alligevel agter den lokale borgmester, Michel Amiel, at forbyde begivenheden på grund af risiko for brud på den offentlige orden.

”Jeg er dybt chokeret og betragter dette som en provokation i den aktuelle sammenhæng,” siger Michel Amiel til den lokale tv-station med henvisning til terrorbølgen mod Frankrig.

Patrice Rolland , professor i jura ved Val de Marne-Universitetet i Paris, tvivler på, at borgmesterens forbud holder ved en domstol.

”Et forbud forudsætter, at truslen mod den offentlige ro og orden er dokumenteret, og at roen ikke kan opretholdes på anden måde. Ethvert indgreb i de private frihedsrettigheder skal stå i et rimeligt forhold til truslen, og det er et ganske betydeligt indgreb at ville blande sig i, hvad privatpersoner foretager sig på et privat område,” siger Patrice Rolland.

Det er det franske verdslighedsprincip, som påkaldes som argument mod badearrangementet, ligesom det tidligere er sket mod kendte tøjmærkers udvikling af muslimsk inspireret tøj.

Eller i kritik af offentlige svømmehaller, som har reserveret visse tidspunkter for et rent kvindeligt publikum efter anmodning fra ortodokse jødiske og muslimske organisationer.

”Men verdslighedsprincippet kan ikke bruges til at tvinge kvinder til at være frigjorte og klæde sig på en bestemt måde, når de bader. Desuden er der her tale om et privat arrangement. Badelandet kunne lige så vel have lejet ud til nudister. Dette er et eksempel på, at alt, der har en forbindelse med islam, opfattes som en provokation,” påpeger Patrice Rolland.

Ikke desto mindre over- vejer Smile at aflyse udflugten efter at have modtaget dødstrusler, blandt andet et billede af en patron ledsaget af en besked om, at den vil ramme ”Muhammeds ludere, hvis begivenheden gennemføres”.

”Vi agter at anmelde truslerne og er i færd med at vurdere, om de skal tages alvorligt,” siger Melissa Thivet til de franske medier.