Burkini skal sørge for integration på stranden

En ny, heldækkende svømmedragt skal få muslimske kvinder i Australien til i højere grad at deltage i den australske livsstil, som ofte har strandlivet i centrum

Lycra-revolutionen er brudt ud i Australien, hvor racespændinger delte Sydney for lidt over et år siden. En heldækkende svømmedragt får nu muslimske kvinder til landets strande som livreddere.

Burkinien er et kompromis mellem en burka og en bikini. Den er i to dele og meget anvendt i Mellemøsten. Burkinien har vist sig at være afgørende for at få muslimske kvinder til at deltage i strandlivet down under, hvor strandlivet stadig indgår centralt i landets billede af sig selv som solbrændt og heroisk.

– Jeg er australier, så selvfølgelig har jeg en australsk livsstil. Burkinien giver mig bare mulighed for at deltage mere i den livsstil. Vi er altid kommet på stranden. Men nu, hvor jeg har burkinien, kan jeg faktisk gå i vandet, siger Mecca Laalaa på 22 til Reuters.

Laalaa er en af de 24 unge australiere med arabisk baggrund, som for nylig tilmeldte sig et 10-ugers kursus udbudt af Surf Life Saving Australia. Kurset har til formål at udbrede raceblandingen på strandene.

Initiativet er blevet taget, efter at raceoptøjer fandt sted mellem unge hvide og unge af libanesisk herkomst på Cronulla-stranden i det sydlige Sydney op til jul 2005.

Biler, butikker og kirker blev skadet under optøjerne, som brød ud, efter at et par af strandens livreddere var blevet overfaldet.

Laalaa er libanesisk australier og har brug for sin hjemmelavede burkini for at være tildækket på Cronullas sandstrækninger.

Lycra-dragten dækker håret og hele kroppen og sidder ikke pinligt tæt – men tæt nok til, at den, som har den på, kan svømme frit. Snart vil den blive fremstillet i livredderbevægelsens gule og røde farver.

– Der er vand hele vejen rundt om os i Australien, og alle landets skoler vil have os i vandet, det er lige meget, hvad for en skole, du går på, fortæller burkini-fabrikant Aheda Zanetti.

– Så når de her unge piger beslutter at gå med tørklæde, så holder de op med at gå i vandet. Den situation ville vi gerne råde bod på.

Burkinien vil første gang blive brugt officielt til livredder-bevægelsens 100-års-jubilæum. Bevægelsen opstod på Sydneys berømte Bondi Beach og er i dag oppe på 115.000 frivillige, som fordeler sig på mere end 300 klubber.

Det var så sent som i 1980, at kvinder først fik adgang til bevægelsen, som også patruljerer nogle af landets store indsøer, bl.a. Lake Jindabyne tæt ved de snedækkede alper i Sydaustralien.

Zanetti, som sælger burkinierne for op til 200 australske dollars (920 kroner), håber at nå et bredere publikum end de muslimske kvinder

– I Australien bliver vi jo hele tiden opfordret til at dække os til simpelthen for at beskytte os mod solen, fortæller hun.

– Så burkinien er ikke blot en badedragt for de blufærdige, den yder også beskyttelse mod solen, vandet og sandet. Reuters

Oversat af Sara Høyrup

udland@kristeligt-dagblad.dk