Prøv avisen
Nekrolog

Verden mindes Bush-dynastiets fader: Han var en ægte diplomat

De personlige bånd mellem Mikhail Gorbatjov, George H.W. Bush og Helmut Kohl – der her ses sammen under et besøg i den tyske by Geisa i 2005 – spillede en afgørende rolle for, at Tyskland blev genforenet i 1990 mindre end et år efter Berlinmurens fald. – Foto: Martin Schutt/dpa/Ritzau Scanpix

USA’s 41. præsident, George H.W. Bush, døde i weekenden i en alder af 94 år. Som soldat, diplomat og politiker gjorde han sig bemærket ude i verden og spillede en afgørende rolle for den tyske genforening, mens opbakningen i hjemlandet haltede

Da den dengang 91-årige George Herbert Walker Bush i juli 2015 faldt i sit hjem og måtte tilbringe adskillige dage på hospitalet med en brækket nakkehvirvel, forblev hans kone optimistisk:

”Et snubleuheld kan ikke gøre det af med en Anden Verdenskrigs-pilot,” erklærede Barbara Bush ifølge et af parrets børnebørn.

Det var først, da den tidligere amerikanske præsident i april 2018 mistede sin hustru gennem 73 år, at det for alvor gik ned ad bakke med Bush Seniors helbred. Otte måneder efter at have sagt farvel til sit livs kærlighed døde USA’s 41. præsident natten til lørdag i sit hjem i Houston omgivet af familien, venner som sin tidligere udenrigsminister James Baker og dennes hustru samt en præst.

”Jeb, Neil, Marvin, Doro og jeg er bedrøvede over at kunne meddele, at efter 94 bemærkelsesværdige år er vores far død. George H.W. Bush var en mand af allerhøjeste karakter og den bedste far, en søn eller en datter kunne få,” skrev hans ældste søn, George W. Bush, der efter John Quincy Adams var den anden amerikaner, der skulle blive præsident ligesom sin far, lørdag på Twitter.

James Baker har fortalt avisen New York Times, at George W. Bush ringede til sin far på dødslejet fra sit hjem i Dallas og fortalte ham, at han havde været en vidunderlig far. George H.W. Bush svarede: ”Jeg elsker også dig.” Det blev hans sidste ord.

Manden, som i sin tid blev udnævnt til den yngste pilot i den amerikanske flåde, stod i spidsen for den første Irak-krig med Operation Desert Storm og var det ældste medlem af det, forfatteren Peter Schweizer har kaldt ”det mest succesfulde politiske dynasti i amerikansk historie.”

George H.W. Bush blev født i 1924 i Massachusetts. Hans far var forretningsmand på Wall Street i New York og blev senere senator for Connecticut. Politik og penge var ikke mangelvarer i barndomshjemmet, og George H.W. Bush blev sendt på elitekostskolen Phillips Academy, hvor han til et julebal mødte den 16-årige Barbara Pierce.

Efter angrebet på Pearl Harbor ville Bush kæmpe for de allierede i Anden Verdenskrig. På sin 18 års fødselsdag meldte han sig til US Navy, hvor han blev uddannet torpedobombepilot. Som 19-årig var han den yngste pilot, der tjente i den amerikanske flåde. I 1944 blev hans fly skudt ned af japanske styrker over øen Chichi Jima i Stillehavet. Bush sprang ud med faldskærm og overlevede som den eneste.

Da George H.W. Bush kom tilbage til USA, blev Barbara Pierce til fru Bush i 1945. Han begyndte at studere økonomi på Yale University, og George W. Bush – der altså senere skulle blive USA’s 43. præsident – kom til verden. Familien flyttede til Texas, hvor Bush begyndte at arbejde i oliebranchen, og i en alder af 40 år havde han tjent sin første million dollars.

Texas blev familiens hjem og stedet, hvor de fem andre Bush-børn kom til verden. Et af børnene, parrets første datter Robin, døde dog allerede som tre-årig af leukæmi, hvilket livet igennem forblev en stor sorg for George H.W. Bush. Den forhenværende præsident forventede at se Robin som den første person, når han sov ind, og så frem til at blive genforenet med datteren og hustruen Barbara.

George Bush Seniors vej til Det Ovale Kontor var ikke snorlige. Han stillede op til Senatet to gange uden at blive valgt. I 1970’erne nåede han både at være USA’s FN-ambassadør, formand for Republikanernes Nationalkomité og chef for den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. Men han kunne ikke slå Ronald Reagan i kampen om Republikanernes præsidentnominering. I stedet blev George H.W. Bush Reagans vicepræsidentkandidat, og sammen vandt de med lethed valget i 1980 og blev også genvalgt fire år efter.

Da det efter to valgperioder ikke var muligt for Ronald Reagan at genopstille, blev Bush præsidentkandidat. Med vicepræsidentkandidat Dan Quayle ved sin side vandt George H.W. Bush i 1988 valget og blev USA’s 41. præsident. I sin kampagne slog Bush hårdt ned på skattetrykket, som han mente var for højt.”Read my lips: no new taxes!” (mærk jer mine ord: Ingen nye skatter) blev Bushs slogan. Det skaffede ham stor opbakning under valgkampen, men gav bagslag i præsidentembedet, da Bush på grund af USA’s budgetunderskud alligevel måtte hæve skatterne.

George H.W. Bushs præsidentperiode var præget af store omvæltninger i verden: I 1989 faldt Berlinmuren, og året efter var han med til at sige god for Tysklands genforening og derpå også vidne til Sovjetunionens opløsning. Det er Mikhail Gorbatjov og Helmut Kohl, der som daværende sovjetiske og vesttyske ledere er løbet med den største opmærksomhed i den forbindelse, men George H.W. Bushs ydmyge og rationelle måde at føre politik på spillede også en stor rolle, så den kolde krig kunne ende fredeligt. Som den i dag ligeledes afdøde Helmut Kohl engang har sagt, var George H.W. Bush et lykketræf for Tyskland.

”Han var den første vestlige statsmand, der tog ordet ’genforening’ i sin mund. Som ikke var bange for et genforenet Tyskland, og som i modsætning til Frankrig og Storbritannien i de afgørende måneder ikke spillede defensivt og på tid,” skriver den tyske avis Bild i sin nekrolog.

Bush markerede sig også internationalt ved at fortsætte våbennedrustningen, som Reagan havde indledt, gå militært til værks mod Panamas diktator i 1989 og ved i 1992 at forhandle en frihandelsaftale mellem USA, Canada og Mexico på plads.

Præsidentens største succes betragtes af mange som værende det FN-koordinerede angreb på Irak, Operation Desert Storm, som USA stod i spidsen for, efter at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, invaderede Kuwait. Golfkrigen blev en succes for USA, som med militær magt besejrede de irakiske styrker med historisk få amerikanske tab.

”For syv måneder siden tegnede Amerika og verden en streg i sandet. Vi erklærede, at aggressionen mod Kuwait ikke ville tolereres. Og i aften har Amerika og verden holdt deres ord. Det her er ikke tidspunktet til eufori, bestemt ikke tidspunktet til at være skadefro. Men det er tidspunktet til at være stolt,” sagde præsidenten efter Golfkrigens afslutning.

Bush fik efterfølgende kritik for at have trukket USA ud af Irak for tidligt: Flere mente, at man burde være blevet for at få fjernet Saddam Hussein fra magten. I 2003 forsøgte George W. Bush at følge sin fars arbejde til dørs. USA invaderede Irak med begrundelsen om, at landet besad masseødelæggelsesvåben. Irak-krigen var kontroversiel, og flere amerikanske politikere – også republikanere – har senere udtrykt, at de følte sig vildledt i beslutningsprocessen og fortrød den amerikanske krigsdeltagelse, selvom den siden førte til, at Saddam Hussein i 2006 blev dømt til døden og hængt.

I en biografi om Bush Senior fra 2015 går faderen selv i rette med sin søns handlinger som præsident efter terrorangrebet den 11. september 2001.

”Jeg var bekymret for nogle af de talemåder, som fløj omkring. Nogle af dem var hans, og nogle kom fra folk omkring ham. Hård retorik har det med let at trække overskrifter, men det løser ikke nødvendigvis et diplomatisk problem,” sagde George H.W. Bush.

Mens Bush Senior selv havde militær og diplomatisk succes i sin tid i Det Hvide Hus, haltede det på den indenrigspolitiske scene. Den økonomiske situation i USA blev det store emne i præsidentvalgkampen i 1992, og ”Read my lips”-bemærkningen blev ved med at ramme Bush som en boomerang, der fik ham til at fremstå som utroværdig. Ved valget blev Bush slået af demokraten Bill Clinton.

Som en af de relativt få præsidenter, der i nyere tid kun har tjent embedet i én periode, vil George H.W. Bushs eftermæle ikke mindst være præget af hans berømte børn.

George W. Bush overtog præsidentembedet i 2001 og markerede sig som en udenrigspolitisk høg ved at føre ”krig mod terror.” Lillebroren Jeb Bush stod i 2016 klar under den republikanske primærvalgkamp, men den tidligere guvernør i Florida trak det korteste strå i opgøret mod blandt andre Donald Trump.

George H.W. Bush og hustruen Barbara, der som nævnt døde den 17. april, har med deres 73 år lange ægteskab rekorden som det amerikanske præsidentpar, der har været gift i længst tid. På trods af den stolte republikanske tradition i familien var Bush også venner med politiske modstandere såsom sin efterfølger Bill Clinton. Et venskab, som Clinton evigt vil være taknemmelig for.

”Jeg er dybt taknemmelig for hvert et minut, jeg tilbragte med præsident Bush og vil altid opfatte vores venskab som en af de største gaver i mit liv,” skriver Bill Clinton i en fælles erklæring sammen sin hustru Hillary Clinton, hvori de også hylder hans ”naturlige og oprigtige anstændighed” og livslange engagement i USA’s tjeneste.

Familiernes venskab blev også illustreret ved Barbara Bushs bisættelse i Houston den 21. april i år, hvor et berømt billede viser den nu afdøde familiepatriark i midten omgivet af sin søn og svigerdatter George W. Bush, Bill og Hillary Clinton, Bush juniors efterfølger Barack Obama og dennes hustru Michelle samt den nuværende førstedame Melania Trump.

”Bushs liv var et vidnesbyrd om, at det at tjene sit land er et ædelt og glædeligt kald. Og han gjorde uendeligt meget godt på sin vej,” lyder det også fra Barack og Michelle Obama, som minder om, at han som præsident fik skåret kraftigt ned på USA’s atomvåbenarsenal.

George Herbert Walker Bush har lidt af en form for Parkinsons sygdom og var derfor bundet til en kørestol de sidste år af sit liv. Alligevel markerede den forhenværende pilot både sin 80 års-, 85 års- og 90-års fødselsdag med et faldskærmsudspring, men efter hustruens død var han indlagt flere gange, og han insisterede på at dø i sit eget hjem.

George H.W. Bush var episkopaler, medlem af den anglikanske kirke i USA og meget religiøs. Han betonede ved flere lejligheder vigtigheden af at bede til Gud:

”Lincoln sagde, at man ikke kan være præsident uden at tilbringe noget tid på sine knæ. Jeg har gentaget det og fik en flok ateister på nakken: Vent et øjeblik, betyder det, at du mener, at man ikke kan være præsident, hvis man er ateist? Jeg siger ja, det er netop det, det betyder.”

Foruden sine fem nulevende børn efterlader George H.W. Bush sig 17 børnebørn og otte oldebørn.

Præsident Donald Trump ringede i weekenden til George W. og Jeb Bush og kondolerede. Bush-familien med den afdøde patriark i spidsen har været på kant med Trump, men præsidenten sendte i går Air Force One til Texas for at hente Bushs kiste og flyve den til Washington, hvor den skal stå i kongresbygningen frem til onsdag, så almindelige amerikanere kan tage afsked med ham. Trump har erklæret onsdag til national sørgedag og sagt, at ”tabet af ham smerter vores hjerter”. Den tidligere præsident vil i løbet af ugen få en statsbegravelse i Washing-tons nationale katedral, hvorefter han vil blive bisat fra St. Martins Episcopal Church i hjembyen Houston og stedt til hvile ved sit præsidentbibliotek i College Station ved siden af sin hustru, Barbara, og datteren Robin.

Et overdragelsesbrev fra George H.W. Bush til sin efterfølger som præsident, Bill Clinton, fra den 20. januar 1993 er i weekenden gået viralt på sociale medier: ”Din succes er nu vores lands succes. Jeg hepper stærkt på dig”. Siden blev de to nære venner og ses her under en fælles rejse til den tsunamiramte thailandske ø Phuket i februar 2005. – Foto: Roslan Rahmann/AFP/Ritzau Scanpix
George H.W. Bush og hustruen, Barbara, var gift i 73 år, og efter hendes død i april i år længtes han ifølge sine venner efter at blive genforenet med hende i himlen. – Foto: Charles Krupa/AP/Ritzau Scanpix