Prøv avisen

Bush får skylden for skrantende økonomi

George W. Bush får af de fleste amerikanere skylden for USAs økonomiske nedtur. Og det kan gavne præsident Obama. - Foto: Wikimedia Commons

Mange amerikanere beskylder George W. Bush for at bære hovedansvaret for økonomiens dårlige tilstand

Den høje arbejdsløshed i USA og landets svage økonomi vejede tungt, da vælgerne tirsdag gik ind i valglokalerne og satte deres kryds til fordel for enten den siddende præsident eller udfordreren.

Men selv om et af republikaneren Mitt Romneys faste angrebspunkter i duellen mod præsident Obama netop har været den svage økonomi, så anser mange vælgere den tidligere præsident, George W. Bush, for at være den egentlige skurk bag de seneste års økonomiske trængsler.

Det viser en rundspørge, som nyhedsbureauet AP har foretaget blandt vælgere, som har stemt.

Bush var præsident fra 2000 til 2008. Han efterlod sig blandt andet et kæmpe underskud på statsbudgettet efter at have iværksat krigene i Irak og Afghanistan. Han sænkede også skatterne markant.

Seks ud af 10 vælgere rangerer økonomien som valgets vigtigste tema. Langt foran sundhedsreform, budgetunderskud eller udenrigspolitik, viser undersøgelsen.

Fire ud af 10 siger på vej ud fra valglokalerne, at USA's økonomi er ved at rette sig op efter de seneste års finanskrise og recession. Men langt de fleste er enige om, at der er lang vej endnu.

Og ifølge AP peger flere på George W. Bush end på Barack Obama som den ansvarlige for de økonomisk hårde tider.

Kun 25 procent anser deres finansielle situation for at være bedre i dag end for fire år siden, da Barack Obama blev valgt midt i det værste økonomiske kollaps, som USA har oplevet siden depressionen i 1930'erne.

En tredjedel siger, at deres personlige økonomi er forværret siden 2008. Denne gruppe har stemt massivt på Romney ved tirsdagens valg ifølge AP.

Blandt dem er den hjemmegående Joseph Neat fra Hagerstown i delstaten Maryland. Obama har ikke løst de problemer, blandt andet stigende priser, der plager mange familier, siger han.

Især prisen på benzin er "vanvittig", lyder det.

- Vi har ikke tid til at vente på hans ændringer. Vi har brug for ændringer nu, siger Joseph Neat om Obama.

- Og fire år er rigeligt med tid.