Butikker holder særåbent for ældre

Som følge af coronasmittefare og hamstring reserverer nogle supermarkeder i Europa dagens første time til ældre og andre sårbare grupper

På grund af corona har butikker flere steder i Europa besluttet at holde åbent en time tidligere for eksklusivt at give ældre og udsatte mulighed for at handle under trygge forhold. Modelfoto.
På grund af corona har butikker flere steder i Europa besluttet at holde åbent en time tidligere for eksklusivt at give ældre og udsatte mulighed for at handle under trygge forhold. Modelfoto. Foto: Anna Bizoń/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

I en tid præget af frygt for coronasmitte, social isolation og hamstring i supermarkeder er der handlekraftige aktører, som forsøger at gøre livet lidt lettere for nogle af dem, der har det sværest. Butikker flere steder i Europa har besluttet at holde åbent en time tidligere for eksklusivt at give ældre og udsatte mulighed for at handle under trygge forhold. Coronavirussen er særligt farlig for ældre og for mennesker med en kronisk sygdom eller nedsat immunforsvar.

”Kunne den brede offentlighed venligst respektere denne time og forstå, at dette tidsrum kun er afsat til ældre mennesker,” skriver en Iceland-dagligvarebutik i den nordirske hovedstad Belfast i en meddelelse.

Ældre og syge vil fremover kunne handle eksklusivt i en række butikker under den britiske dagligvarekæde Iceland Foods hver morgen fra klokken otte til ni. Initiativet er blandt andet en reaktion på, at folk har hamstret i supermarkeder, så andre, der har stærkt brug for varer, er blevet mødt af tomme hylder.

”Iceland appellerer til det bedste i mennesket i erkendelse af, hvem der har behov for at blive prioriteret,” skriver butikken.

Adskillige andre supermarkeder har allerede begrænset salget af bestemte produkter for at hindre, at de bliver udsolgt.

”Vi vil bare gerne sikre, at oplevelsen er så stressfri som muligt,” siger Iceland-butikschef Danny Burke til BBC og tilføjer, at ”kæden af forsyninger er robust, og der er nok til alle, hvis folk køber ind i fornuftige mængder”.

”Jeg har endnu ikke selv lagret toiletruller eller hamstret dåsemad,” siger han spøgende.

Ligeledes vil 100 af det britiske forsikrings- og pensionsselskab Nationwides filialer åbne en time tidligere for ældre og kronisk syge.

Også på Island har 12 Netto-butikker og 15 Kjörbud-dagligvarebutikker reserveret dagens første time, fra klokken ni til 10, til ældre, kronisk syge og andre, for hvem det vil være særligt farligt at blive smittet med corona. Butikkerne har styrket sikkerheden for at hindre spredning af virus, ansatte ved kasserne bærer masker og handsker, og alle overflader bliver regelmæssigt desinficeret. De handlende skal bevare en afstand på to meter fra hinanden og ikke så gerne betale med kontanter, skriver magasinet Iceland Review.

Dagligvarebutikker i både Danmark og det øvrige Europa har oplevet et boom i salg af for eksempel håndsprit, toiletpapir og langtidsholdbar mad. I et fælles åbent brev har de britiske detailhandlere bedt kunderne om at være ”hensynsfulde”, når de handler, så andre også har mulighed for at købe tiltrængte varer.

I Storbritannien har dagligvarekæder begrænset køb af produkter som håndsprit og langtidsholdbar mælk til fire eller fem styk. Også amerikanske supermarkedgiganter som Walmart og Albertsons har afsat tid til, at ældre, syge og gravide eksklusivt kan handle ind.

Herhjemme er et nordsjællandsk supermarked gået drastisk til værks i forsøget på at sætte en stopper for hamstring, i takt med at håndsprit er blevet en mangelvare i Danmark. På et skilt i butikken skriver supermarkedet Meny i Hellerup:

”Håndsprit 40 kr. pr. stk. Eftersom håndsprit er en mangelvare, er prisen ved køb af mere end én håndsprit pr. kunde 1000 kr. pr. stk.”

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften bebudede, at det fra onsdag kun er dagligvarebutikker og apoteker, der må holde åbent, bad hun disse om at have håndsprit og håndvask klar til kunderne ”i videst muligt omfang”.

Samtidig skal der være god plads om den enkelte kunde. Det betyder, at man skal kunne stå i kø, kigge på varer og betale for dem i ”god afstand” til andre kunder.