Californien får lov til at forbyde tobaksprodukter med smag

USA's Højesteret har mandag givet grønt lys til et forbud i Californien mod tobaksprodukter med smag.

Et forbud mod tobaksprodukter med smag skal blandt andet forhindre, at unge begynder at ryge. (Arkivfoto).
Et forbud mod tobaksprodukter med smag skal blandt andet forhindre, at unge begynder at ryge. (Arkivfoto). Foto: Staff/Reuters.

Den amerikanske delstat Californien har mandag fået grønt lys af USA's Højesteret til at indføre et forbud mod tobaksprodukter med smag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forslaget fik stor opbakning, da Californiens vælgere for cirka en måned siden skulle tage stilling til det ved midtvejsvalget.

Forbuddet blev oprindeligt introduceret for omkring to år siden.

Siden da har det dog mødt modstand fra tobaksproducenter, der også har haft held med at bremse forbuddet fra at blive indført.

R.J. Reynolds, der er en del af British American Tobacco, har argumenteret for, at forbuddet strider imod føderal lovgivning i USA.

Det har Højesteret mandag besluttet, at det ikke er.

Forbuddet gælder både almindelige cigaretter og e-cigaretter. Det har blandt andet til formål at forhindre, at unge begynder at ryge.

Tobaksindustrien har brugt omkring 25 millioner dollar på kampagner imod forbuddet i Californien, skriver det amerikanske medie Politico.

Det er dog langt overgået af kampagnen, der støtter forslaget. Den har indsamlet omkring 71 millioner dollar. Størstedelen af de penge kommer fra milliardæren Michael Bloomberg, der er tidligere borgmester i New York.

Bloomberg har tidligere også finansieret kampagner mod e-cigaretter og tobaksprodukter med smag. Blandt andet har han bidraget til, at San Francisco i 2020 blev den første store by i USA til at forbyde e-cigaretter.

I Danmark er der også forbud mod tobaksprodukter med smag.

/ritzau/